Yunan Bakan Yardimcisi'ndan Ege'de Provokatif Ziyaretler

Yunanistan Savunma Bakan Yardimcisi Nicholas Hardalias’in birkaç gündür Gayri Askeri Statüdeki Adalar ile Türkiye kiyilarina yakin adalara yaptigi ziyaretler tepki çekiyor.

Türkiye’nin Ege, Dogu Akdeniz ve Kibris’taki sorunlarin çözümüne yönelik iyi komsuluk iliskileri ve diyalog çagrilari sürerken Yunanistan’in bölgede tansiyonu yükseltmeye yönelik faaliyetleri devam ediyor.

Yunanistan tarafindan geçen sene askeri deniz ve hava araçlari ile Gayri Askeri Statüdeki Adalara (GASA) yönelik 229 ihlal gerçeklestirilirken Yunan Savunma Bakan Yardimcisi Hardalias da birkaç gündür orta ve dogu Ege Denizi’ndeki adalarda bulunan askeri birlikleri ziyaret ediyor.

Yunan Bakan Yardimcisi’nin Ege Denizi’nde onlarca ada varken ziyaretlerini askeri deniz ve hava araçlari ile Türkiye’ye en yakin adalara yapmasi tepki çekti.

Ege Denizi’nde sularin isinmasina neden olan ziyaretin ilkini persembe günü GASA niteligindeki Iskiri, Bozbaba, Semadirek ve Limni adalarina yapan Yunan Bakan Yardimcisi, cuma günü de Midilli ve Ipsara adalarina gitti.

Daha sonra Sakiz adasini ziyaret eden Hardalias dün de Sisam ve Kelemez ile Bulamaç, Nergisçik, Keçi ve Bodrum’a 6 mil mesafedeki Esek ve Kalolimnos adalarina gitti.

"Esastan ihlal"

Yunan Bakan Yardimcisi’nin ziyaretlerinin bugün de devam edecegi belirtilirken güvenlik uzmanlari Lozan ve Paris Antlasmalari ile Gayri Askeri Statüde kalmalari sarti ile Yunanistan’a devredilen adalara yönelik askeri faaliyetlerin, söz konusu antlasmalarin esastan ihlali anlamina geldigine dikkati çekti.

Yunan yöneticilerin hukuka aykiri, provokatif ve saldirgan tutumuna karsi diplomatik kanallardan gerekli girisimlerde bulunuldugunu ifade eden yetkililer, "Üç bes adayi helikopterle dolasmak ne siyasi ne askeri bir deha örnegidir ne de Yunan halkina bir yarari vardir. Türkiye hiç kimse için tehdit degildir. Aksine dost ve ortaklari için güçlü, etkin ve güvenilir bir müttefiktir" diye konustu.

Sorunlarin hukuk zemininde, iyi komsuluk iliskilerine dayali diyalog ve barisçil yöntemlerle çözümünün önemine vurgu yapan yetkililer, "Istisari Görüsmeler, Güven Artirici önlemler ve NATO Ayristirma Görüsmeleri dahil iki müttefik komsu olarak birçok diyalog mekanizmamiz mevcut. Bunlari sürdürerek sorunlari çözmek istiyoruz. Temennimiz, Türk ve Yunan halklarinin bölge zenginliklerinden adil bir sekilde istifade ederek baris, refah ve güven içinde yasamasi, Ege Denizi’nin Türkiye ve Yunanistan arasinda dostluk denizi olmasidir.

Tüm iyi niyetli yaklasimlarimiza ragmen, Yunan siyasiler kendi halkina kulak vermeyen ve diyalogdan kaçan tutumunu sürdürüp Türkiye’yi düsman görmek istiyorsa, arkasina saklandiklarinin tarihte oldugu gibi sirtini dönüp gideceklerini, maceralarinin yine hüsranla sonuçlanacagini ve bundan Yunan halkinin zarar görecegini de bilmelidir" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA