Roman Vatandaslardan Cumhurbaskani Erdogan'a Tesekkür

KOCAELI – Türkiye’nin çesitli illerinde faaliyet gösteren Roman derneklerinin temsilcileri Kocaeli’de bir araya geldi. Programda konusan Romanlar Konfederasyonu Baskani Ahmet Çokyasar, Avrupa’daki Romanlarin birçok sikinti yasadigini belirterek, "Cumhurbaskanimiza çok mütesekkirim. Bizim önümüzü açti" dedi.

Roman Vatandaslardan Cumhurbaskani Erdogan'a Tesekkür
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ve Romanlar Konfederasyonu, 14 Mart Türkiye Romanlar Günü dolayisiyla Kocaeli’de ortak bir program düzenleyecek. Atatürk Spor Salonu’nda 13 Mart Pazar günü gerçeklestirilecek programa Romanlar Konfederasyonu içinde yer alan ve Türkiye’nin birçok ilinde faaliyet gösteren Roman derneklerinin yönetici ve üyeleri katilacak. Kutlama programinda Romanlar Konfederasyonu’na bagli olmayan derneklerin yani sira, kanaat önderleri ve Roman STK’lari da yer alacak.

Program öncesi Türkiye’nin farkli sehirlerinde faaliyet gösteren Roman dernekleri Kocaeli’de bulustu. Bir araya gelen dernekler, 13 Mart Pazar günü gerçeklestirilecek olan Türkiye Romanlar Günü hakkinda görüslerini dile getirdi. Düzenlenen tanitim lansmanina Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Sadik Uysal, Türkiye Romanlar Konfederasyonu Baskani Ahmet Çokyasar, Meclis Üyesi Erkan Aksoy ve Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Romanlardan Sorumlu Koordinatörü Erkan Aksoy katildi.



"Siz ne isterseniz biz her türlü destege haziriz"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Roman vatandaslara önem verdigini söyleyen Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Sadik Uysal, "14 Mart 2010 tarihinde cumhurbaskanimizin riyasetiyle baslayan Roman açilimiyla beraber Türkiye Romanlari olarak birçok kazanim elde edildi. Her il, üstüne düsen görevi yerine getirmekte ve Roman farkindaligini herkese göstermis durumdadir. Türkiye çok büyük, renkli, ve mozaik bir ülke. Bu mozaik, farkli desenlerin oldugu bir gül bahçesi. Kocaeli ise bir Türkiye mozaigi, Türkiye örnegi. Bugüne kadar Romanlarla birlikte yasadik. Birçok güzel program yaptik. Siz ne isterseniz biz her türlü destege haziriz. Insanlar sevinçleri birlikte yasarsa sevinçleri artar. Keder de birlikte paylasilirsa azalir. Eger bir dert, talep ve çözümü varsa Büyüksehir her zaman yaninizda" dedi.



"Cumhurbaskanimiza çok mütesekkirim"

Romanlarin Avrupa’da yasadigi sikintilara deginen Romanlar Konfederasyonu Baskani Ahmet Çokyasar, "Bize ’Neden sürekli cumhurbaskaninin bu olayini anlatiyorsunuz?’ diyenler var. Kimse kusura bakmasin ama Fransa’da Romanlar ötekilestirildi, Avrupa’da Roman kadinlar kisirlastirildi, Çekoslavakya’da, Polonya’da, Sirbistan’da Roman Müslümanlarin bulundugu bölgelerde camileri yiktilar. Böyle bir günde biz bunlari anlatmaliyiz. Bu baglamda cumhurbaskanimiza çok mütesekkirim. Bizim önümüzü açti. Spesifik olarak çok sikintimiz var, bunlari asmak da bizim elimizde" ifadelerini kullandi.

14 Mart’in anlami Türkiye’deki Romanlar için farkli

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan 14 Mart 2010 tarihinde, "Roman vatandaslarim benim vatandasimdir ve bu ülkede 10 yillardir vatandaslik hukukundan dahi istifade edememislerdir. Bu tespiti de yapacagiz. Eger özür dilenmesi gereken varsa benim Roman vatandaslarimdir ve ben onlardan bu devlet adina özür diliyorum" açiklamasini yapmisti. Erdogan’in açiklamasindan etkilenen Roman vatandaslar, 8 Nisan’da kutlanan Dünya Romanlar Günü’nü 14 Mart’ta kutluyor.
Kaynak: İHA