ABD Açiklamasi 'Hint-Pasifik Bölgesindeki Ortaklara Karsi Askeri Saldirganlik Engellenecek'

Beyaz Saray’dan 11 Subat tarihinde yayinlanan ABD Hint-Pasifik Stratejisi raporunda, ABD’nin Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklari ile olan iliskilerinin güçlenerek devam edecegi vurgulanarak, "ABD çikarlarini savunarak hem kendisine hem de Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklara karsi askeri saldirganligi engelleyecek" denildi.

Beyaz Saray tarafindan yayinlanan Hint - Pasifik Stratejisi raporunda, Çin’den gelecek tehditlerin hem ABD hem de bölge güvenligi için tehlike olusturacagi kaydedildi. Raporda ek olarak, Çin’in ABD müttefiklerine karsi olan agresif tutumunun bölgedeki barisa gölge düsürdügü de belirtilerek, “ABD çikarlarini savunarak hem kendisine hem de Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklara karsi askeri saldirganligi engelleyecek” ifadelerine yer verildi.

Beyaz Saray’in yayinladigi raporda ayrica, Tayvan’in kendini koruma hakkina sahip oldugu ve Tayvan halkinin kendi geleceklerini belirleyecek en büyük güç olduklari da aktarildi.

"ABD bölgedeki barisin en büyük destekçisi"

Tayvan Disisleri Bakanligi, raporun yayinlanmasinin ardindan yaptigi açiklamada, ABD-Tayvan iliskilerinin önemine dikkat çekerek, ABD politikalarinin bölgedeki barisin en büyük destekçisi oldugu vurguladi. Tayvanli Savunma Uzmani Lin Ying-yu ise Beyaz Saray’in yayinladigi raporu ABD’nin bölgedeki agirligini giderek arttirmak istemesi olarak yorumladi. Uzman Lin yaptigi açiklamada, ABD ordusunun Güney Asya ve Pasifik adalarinda askeri destek ve egitim çalismalarinin da giderek artacagi tahmininde bulundu.
Kaynak: İHA