Ukrayna’nın başkenti Kiev’de acil durum! Tahliyeler başladı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, artık an meselesi. Başta ABD olmak üzere birçok ülke, Ukrayna’da bulunan personeline ülkeyi acilen terk edin emri verirken, kritik bir açıklama da Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko’dan geldi. Klitschko’nun yaptığı resmi açıklamada, sivil halkın tahliyesi için her şeyin hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de acil durum! Tahliyeler başladı
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de acil durum! Tahliyeler başladı
Dünya gözünü, Rusya ile Ukrayna arasında çıkacağı söylenen 3. Dünya Savaşı'na dikmiş durumda. Rusya'nın, Ukrayna sınırında askeri tatbikat için haftalardır yaptığı hazırlıklar sonucu başlattığı müdahalelerinin ardından, uluslararası toplum da harekete geçti.

SAVAŞ BAŞLIYOR MU?

Rusya, işgal iddialarını defalarca yalanlamış olsa da, Ukrayna'da bulunan resmi personelini ülkeyi terk etmeye çağırdı.

Rusya'nın bu hamlesi, Ukrayna'ya yönelik bir savaş başlatma ihtimalini de giderek tırmandırdı.

'SAVAŞIN BAŞLAMASI AN MESELESİ'

Bölgeye dair istihbarat ağı oldukça kuvvetli olduğu bilinen ABD'nin de benzer şekilde Ukrayna'daki personelini acilen geri çağırması, savaşın başlayacağı endişelerini arttırdı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada kullandığı 'bölgede işlerin hızlıca karışabileceğine dair uyarı ifadeleri, savaşın başlamasının beklendiğini de kanıtlamıştı.

Biden'ın açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin artık an meselesi olduğunu ve bu işgalin 'Çin Olimpiyatları' esnasında gerçekleşmesinin beklendiğine dikkat çekmişti.

TAHLİYELER BAŞLADI

Bu iddia, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından da yinelendi. Sullivan, Rusya'nın Olimpiyatlar bitmeden Ukrayna'yı işgale başlayabileceğini ve bu durumda ülkede kalan Amerikalılar için herhangi bir tahliye operasyonu yapmayacaklarını söyledi.

'Ülkeyi terk edin' çağrılarına, Danimarka ve Norveç de katıldı. Danimarka Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Danimarkalılara 48 saat içinde Ukrayna'yı terk etmeleri tavsiye edildi.

'ENDİŞE DUYUYORUZ'

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, yaptığı basın toplantısında, 'Rusya'nın mantıksız ve çılgınlık derecesinde Ukrayna'ya yönelik tehditlerinden endişe duyuyoruz' ifadelerini kullandı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı da 'Ukrayna ve Rusya sınırındaki ciddi ve öngörülemeyen güvenlik durumu' nedeniyle vatandaşlarının Ukrayna'yı terk etmelerini istedi.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de acil durum! Tahliyeler başladı

Bakan Anniken Huitfeldt, Ukrayna'daki vatandaşlarının ülkeye dönmesi yönünde tavsiyede bulundu.

Tahliye çağrılarının ardından açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu çağrıların 'Batılı ülkelerin yetkilileri ve medyasının Ukrayna çevresindeki yapay gerilimi tırmandırmak için başlattığı bir kumpas' olduğunu iddia etse de, tahliyeleri durduramadı.

ABD BELGELERİ İMHA EDECEK

ABD'nin ülkedeki vatandaşlarının tahliyelerine başladığı öğrenildi. Bazı kaynaklar, ABD'nin Kiev Büyükelçiliği'ne, önemli belgelerin, sabit disklerin ve kurtarılamayan diğer kritik bilgilerin imhası da dahil olmak üzere birkaç saat içinde tahliye prosedürlerine başlaması emri verildiğini açıkladı.

BAŞKENTTE KIRMIZI ALARM!

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de kırmızı alarm verildi.