Üniversiteye Giriste TYT Ve AYT Baraj Puani Uygulamasi Kaldirildi

Yüksek Ögretim Kurulu (YÖK), üniversiteye giriste TYT ve AYT baraj puani uygulamasinin kaldirildigini açikladi.

Üniversiteye Giriste TYT Ve AYT Baraj Puani Uygulamasi Kaldirildi


Yüksek Ögretim Kurulu (YÖK) tarafindan yapilan açiklamaya göre, 2022 Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’ndan (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarini tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanlari uygulamasi kaldirildi. Alinan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DIL puan türlerinde sinav puani hesaplanmasi için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almis olma sarti ile yerlestirme puanlarinin hesaplanmasinda; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DIL puan türleri için 180 olan sinav puani baraji uygulamasi kaldirildi. Bu yildan itibaren ilgili puan türlerinde sinav puani hesaplanan tüm adaylar için ortaögretim basari puani eklenerek yerlestirme puani hesaplanacak. Adaylar, önceki yillarda oldugu gibi sinav puanina orta ögretim basari puaninin eklenerek olusacak yerlestirme puaniyla, puan üstünlügüne göre yerlesme imkani elde edecek.

Hangi adaylarin TYT ve AYT sinav puani hesaplanacak

TYT sinav puaninin hesaplanmasi için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almis olma sarti uygulanmaya devam edecek. TYT puani olmayan veya TYT puani hesaplanmayan adaylarin, AYT ve/veya YDT’ye girmis olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DIL puanlari hesaplanmayacak.

SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sinav puanlarinin hesaplanmasi için gerekli olan ilgili puan türüne iliskin AYT’deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almis olma sarti ile DIL puan türündeki sinav puaninin hesaplanmasi için gerekli olan Yabanci Dil Testi’nden 0,5 veya daha fazla ham puan almis olma sarti uygulanmaya devam edecek.

Özel yetenek programlarina basvuru için taban puan ilgili üniversite tarafindan belirlenecek

Özel yetenek sinaviyla ögrenci alan yüksekögretim programlarina basvurabilmek için adayin TYT puaninin hesaplanmis olmasi gerekmekte olup taban puan sarti aranip aranmamasina, aranacak ise en az kaç puan almis adaylarin basvurabileceklerine ilgili yüksekögretim kurumu karar verecek ve bunu basin-yayin organlariyla adaylara duyuracak.

Bazi programlardaki basari sirasi kosulu devam edecek

Tip, dis hekimligi, eczacilik, hukuk, mimarlik, mühendislik ve ögretmenlik programlarini tercih edebilmek için gerekli olan en düsük basari sirasi kosulu uygulanmaya devam edecek.

2021-TYT 200 ve üzeri puan uygulamasi

2021-TYT’de alinan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS’de dönüstürülerek kullanilabilecek. Diger yandan 2022 YKS’den itibaren alinan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yil kullanilamayacak.

Sinav süresi uzatildi

Temel Yeterlilik Testinin 135 dakika olan sinav süresi, 30 dakika artirilarak 165 dakika olarak uygulanacak.
Kaynak: İHA