Almanya Basbakani Scholz, Baltik Ülkelerinin Liderleriyle Bir Araya Geldi

Almanya Basbakani Olaf Scholz, Litvanya Devlet Baskani Gitanas Nausda, Estonya Basbakani Kaja Kallas ve Letonya Basbakani Krisjanis Karins ile Almanya’nin baskenti Berlin’de bir araya geldi. Scholz ortak basin toplantisinda, "Su anda mesele Avrupa’da bir savasi önlemekten baska bir sey degil" dedi.

Almanya Basbakani Scholz, Baltik Ülkelerinin Liderleriyle Bir Araya Geldi
Almanya’nin baskenti Berlin’de Rusya-Ukrayna krizini ele almak için bir araya gelen Almanya Basbakani Olaf Scholz, Litvanya Devlet Baskani Gitanas Nausda, Estonya Basbakani Kaja Kallas ve Letonya Basbakani Krisjanis Karins, görüsme öncesi ortak basin toplantisi düzenledi.

Basbakanlik binasinda gerçeklestirilen basin toplantisinda konusan Scholz, "Su anda mesele Avrupa’da bir savasi önlemekten baska bir sey degil" dedi.

Bu konudaki duruslarinin çok net oldugunu ifade eden Scholz, “Birlik içerisindeyiz ve kararliyiz. Bunu haftanin basinda ABD Baskani Joe Biden ile uzun uzun konustum. Fransa ve Polonya ile birlikte dün Weimar Üçgeni’nin bir parçasi olarak yaptigimiz toplantida da bunu çok net bir sekilde belirttik" dedi.

Scholz, Baltik ülkelerinin Rusya’nin hem Ukrayna sinirinda hem de Belarus’ta ortaya koydugu endise verici askeri faaliyetlerden etkilendigini kaydederek, “Almanya, müttefiklerinin endiselerini çok ciddiye aliyor. Bundeswehr, NATO çerçevesinde lider bir ülke olarak bes yildan fazla bir süredir 500’den fazla askerini Litvanyali ortaklarini desteklemek amaciyla Litvanya’da konuslandiriliyor. Ortaklarimizin talebi üzerine bu kotayi önemli ölçüde artirmaya karar verdik”

Rusya’dan bölgedeki gerilimi azaltmak için net adimlar atmasi çagrisinda bulunam Scholz, "Rusya’nin Ukrayna’ya karsi bir baska askeri saldirisi, Rusya için çok ciddi siyasi, ekonomik ve stratejik sonuçlara yol açar” dedi.

Almanya Savunma Bakanligi bu haftanin baslarinda Almanya’nin destek saglamak için Litvanya’ya 350 ek asker gönderecegini duyurmustu.

Litvanya, Kuzey Akim 2’yi kaldiraç olarak kullanmak istiyor

Schozl’un ardindan söz alan Litvanya Devlet Baskani Nauseda ise, bir çatismayi önlemek için Kuzey Akim 2 gaz boru hattinin bir kaldiraç olarak kullanilmasini istedi. Nauseda, "Alman dostlarimiza ne yapacaklarini söylemek istemiyorum. Ancak basindan beri Kuzey Akim 2 hakkinda çok süpheciydik. Proje çok tehlikeli ve ekonomik açidan mantikli degil. Avrupa’nin, Rus gaz kaynaklarina bagimliligini artiriyor” dedi.

Nauseda, görüsmeden önce Alman basinina verdigi röportajda, Berlin’in Ukrayna ihtilafindaki silah teslimatlari konusundaki olumsuz tutumu hakkinda da hayal kirikligini dile getirmis, "Dürüst olmak gerekirse, daha fazlasini bekliyorduk. Ama elbette nedenlerini anliyoruz. Almanya’da nüfusun büyük bir kismi silah teslimatina karsi” ifadelerini kullanmisti.

“Rusya’ya taviz verilmemeli”

Ortak basin toplantisinda konusan Estonya Basbakani Kallas, Rusya’ya taviz verilmemesini isteyerek, “Silahi gögüslerimize dayadiklari sürece Moskova’ya taviz verilmemeli. Herhangi bir ayrilik ve kararsizlik belirtisi Rusya’ya yanlis sinyal gönderebilir” ifadelerini kullandi.

Letonya Basbakani Karins ise, Ukrayna-Rusya arasindaki anlasmazligin çözüme ulasmasi yönündeki çabalarda Almanya’nin öncü rol üstlenmesi gerektigini belirterek, Kremlin ile zayifliktan degil, güçlü bir konumdan tartismak gerektigini ifade etti.

Almanya’nin bu konudaki rolünün çok önemli oldugunu vurgulayan Karins, "Almanya’nin bu zor zamanlarda AB ve NATO üye ülkelerine rehberlik etmede öncü bir rol üstlenmeli. Bu çok önemli" dedi.

Baltik denizine kiyisi oldugu için ve aralarindaki tarihi ve cografi yakinliktan dolayi Baltik devletleri olarak da isimlendirilen bu üç ülke, Sovyetler Birligi dagildiktan sonra önce bagimsizliklarini etti ve ardindan 2004 yilinda Avrupa Birligi’ne, 2005 yilinda da NATO’ya üye oldular.
Kaynak: İHA