Üreme Döneminde Alinan Tedbirler Inci Kefalinin Çogalmasini Sagladi

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde yasayan inci kefali avlayarak geçimlerini saglayan balikçilar, üreme döneminde alinan tedbirlerin inci kefalinin çogalmasini sagladigini belirtti.

Üreme Döneminde Alinan Tedbirler Inci Kefalinin Çogalmasini Sagladi
Dünyada sadece Van Gölü’nde yasayan ve üreme dönemi olan ilkbahar mevsiminde tatli sulara gerçeklestirdigi göç ile hafizalarda yer edinen inci kefali, bu yil balikçilarin yüzünü güldürdü. 3 bin 712 kilometre yüz ölçümüne sahip olan ve dünyanin en derin 15 gölü olarak bilinen Van Gölü, denizden bin 646 metre yüksekliktedir. En derin noktasi 451 metre olan Van Gölü’nün ortalama derinligi ise 175 metre civarindadir. Yaklasik 20 bin insanin geçimini sagladigi inci kefali, bu yil balikçilarin yüzünü güldürüyor. Açik denizlerde bu yil balikçilik yapanlar aglarini denizden bos çekerken, Van’daki balikçilar ise inci gibi dizilen inci kefallerini tutmaya devam ediyor.

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Mustafa Akkus, alinan tedbirler sayesinde nesli koruma altina alinan inci kefali baliginin göldeki popülasyonun arttigini ve bunun sevindirici bir gelisme oldugunu belirtti.

Van Gölü’nün 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alani ile beraber ülkenin en büyük gölü ve iç sulardaki en büyük balik stokunu olusturdugunu ifade eden Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Van Gölü’nde 100’ü askin tekne balikçilik yapiyor ve 20 bine yakin insan inci kefali avciliginda geçimini sagliyor. Inci kefali balikçiliginin bölgemizdeki devamliliginin en büyük sarti yaz aylarinda üremek için gölden akarsulara giren baliklarin korunmasi gerekiyor. Bugün inci kefali göçü gerçeklestigi en büyük akarsu olan Muradiye ilçesi sinirlari içerisindeki Bendimahi çayindaki koruma çalismalari ile beraber buradaki balikçilarin bereketli bir sezon geçirdigini sahitlik ediyoruz. Yazin derede yumurtadan çikan yavrular, göldeki balikçilarin ekmegini olusturuyor. Inci kefalini korudugumuz sürece buradaki insanlarin geçim kaynagini korumus olacagiz. Ve endemik bir türün 8 bin yildir devam eden varolus mücadelesinin devam etmesine katki sunmus olacagiz” dedi.

Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Ülkemizde son 2 yildir denizlerde olsun, diger göllerde olsun maalesef balikçilikla ilgili hep kötü haberler aliyoruz. Özellikle Marmara’da müsilaj sorunu nedeniyle balikçilar son 2 yildir çok kötü bir sezon geçiriyor. Ama sunu rahatlikla söyleyebiliriz buradaki Van Valiligi ve diger resmi kuruluslarin yürütmüs oldugu koruma çalismalari ile beraber son 2 yildir Van Gölü’ndeki balikçilarin yüzü gidiyor. Bu açidan bereketli bir sezon geçiyor umuyoruz ki böyle devam eder” diye konustu.

Üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasinda Van Gölü’nün tuzlu ve sodali sularindan çikarak tatli sulara ve dere yataklarina uçarcasina göç eden inci kefallerinin koruyan basta jandarma olmak üzere polis, zabita ve güvenlik koruculari büyük çaba sarf ediyor. Göç zamani inci kefali baliginin yumurtalarini birakmak için yogun göçün yasandigi Muradiye ilçesi sinirlari içerisinde bulunan Bendimahi Çayi’nda gerçeklesiyor. Koruma çalismalarini bizzat jandarmayla takip eden Muradiye kaymakami Erkan Savar, kaçakçilara göz açtirmiyor. Kaymakam Savar bu kez Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Mustafa Akkus ve Tusba Kaymakami Furkan Duman ile birlikte Gevas ilçesine bagli Dereagzi Mahallesi balikçilari ile göle açilarak çalismalari yerinde takip etti.

Kaymakam Savar, “Yazin yapilan koruma çalismalariyla bugün Van’da yasal yollarla yapilan balik avciliginim böyle bereketli geçmesini yerinde görme firsati bulduk. Bunlar da bizi yazin yapmis oldugumuz çalismalarin iyi neticeler verdigini bugün görme firsati bulduk. Bütün balikçilarimizi bereketli bir av sezonu diliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA