Yalova'da 'Hasta Haklari Ve Saglik Çalisani Haklari' Semineri

Yalova Il Insan Haklari Kurulu tarafindan Insan Haklari Evrensel Bildirgesi’nin 74. yildönümü dolayisiyla “Hasta Haklari ve Saglik Çalisani Haklari” konulu panel düzenledi.

Yalova'da 'Hasta Haklari Ve Saglik Çalisani Haklari' Semineri
Marmara Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Sert’in yönettigi panelde Il Saglik Müdürü Dr. Emrah Eray, ‘Hasta Haklari’ konusunda, Av. Musab Nayman ise ‘Saglik Çalisani Haklari’ konusunda sunum gerçeklestirdi.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odasi Konferans Salonu’nda yapilan panele Marmara Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Sert baskanlik etti. Panel öncesi konusan Doç. Dr. Sert, açiklamasinda, “Hasta haklari ve çalisan haklari konusu birbirinden ayrilmayan birbirini tamamlayan bir bütün. Saglik çalisanlarinin güvenlik içerisinde insan haklarina uygun kosullarda faaliyetlerini yürütemedigi kosullarda hasta haklarinin saglamasinin da mümkün olmadigini belirtmek gerekiyor. Hasta haklari ve saglik çalisani haklarini birbirinden ayri ve birbirini sinirlamaya çalisan haklar seklinde degerlendirmek ve yorumlamak hem hasta haklarina hem de saglik çalisani haklarina en agir darbeyi indirecek yaklasimdir. Bu açidan bu yaklasimdan uzaklasilmasi ve yeni bir anlayisla aslinda her iki hak grubunun da dogru bir noktada degerlendirilmesi için bu basliktaki bir baslangiç oturumunun da çok yerinde oldugunu düsünüyorum” dedi.

Panelde hasta haklari konusunda konusan Il Saglik Müdürü Dr. Emrah Eray ise, “Baslangiçta saglikta insan haklari, hasta haklari derken tam olarak dedigimizde hak tabi hukuken korunan ve sahibine bu korunmadan yararlanma yetkisi taninan menfaat olarak tanimliyoruz. Hasta haklarini ise insan haklarinin en dogal en tabi ve ayrilmaz bir parçasi olarak nitelendirebiliriz. Hasta haklari ise insan haklarinin saglik alanindaki bir yansimasi bu sebepten dolayi da dogrudan insan haklariyla baglantilidir. Hasta haklari insan haklarinin saglik ve tibbi bakim kriterlerini koruma amaci tasir” diye konustu.

Programa Vali Muammer Erol ve kurum müdürleri de takip etti.
Kaynak: İHA