Rusya Devlet Baskani Putin Açiklamasi 'ABD Ile Yeni Mahkum Takasi Mümkün'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ABD’li basketbolcu Brittney Griner ile silah kaçakçisi Viktor Bout’un takas edilmesinin ardindan "ABD ile yeni mahkum takasi mümkün" dedi.

Rusya Devlet Baskani Putin Açiklamasi 'ABD Ile Yeni Mahkum Takasi Mümkün'


Kirgizistan’in baskenti Biskek’te düzenlenen Avrasya Ekonomik Birligi Zirvesi’nin (AEB) ardindan basin toplantisi düzenleyen Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin güncel konulara dair açiklamalarda bulundu. Daha önce de nükleer tatbikatlar yaptiklarini ve kendilerine bir saldiri oldugu takdirde kitle imha silahlarini ve nükleer silahlari kullanmaktan kaçinmayacaklarini söyleyen Putin, bugünkü basin toplantisinda yine nükleer tatbikatlarini sürdürdüklerini ve bundan da ABD’nin haberi oldugunu söyledi.

Yaptiklari anlasmalar çerçevesinde ABD’yi tatbikatlar öncesinde bilgilendirdiklerini söyleyen Putin, "Nükleer güçlerimiz tatbikatlarini düzenli olarak yapiyor. Hepsini de görüyorsunuz. Gizlemiyoruz. ABD ile yaptigimiz anlasmalar geregince bilgilendirme yapiyoruz. Onlar da bunu (tatbikat bilgilendirmesi) yapiyor" ifadelerini kullandi.

Yeni mahkum takasina ’yesil isik’ yakti

Rus istihbarati ve ABD istihbarati arasinda ABD’li basketbolcu Brittney Griner ile silah kaçakçisi Viktor Bout takasinin gerçeklestirilmesini de degerlendiren Putin, yeni mahkum takasina da yesil isik yakarak, "Baska takaslar mümkün mü? Evet, her sey mümkün. Bu, müzakerelerin ve uzlasma arayisinin bir sonucu. Mevcut durumda uzlasma bulundu ve bu çalismanin gelecekte devam etmesine karsi degiliz. Özel servisler (istihbarat) arasindaki temaslara gelince, bu ABD ile diger konular için diyaloga bir baslangiç olarak kabul edilebilir mi? Açikçasi bu özel ve spesifik bir konu. Biz bunlardan yola çikarak hareket etmiyoruz. Bu görüsmelerin belirli bir atmosfer olusturdugu gerçek" seklinde konustu.



"Istihbarat görüsmeleri Biden’in talebiyle gerçeklesti"

14 Kasim 2022 tarihinde Ankara’da, Rusya Dis Istihbarat Servisi (SVR) Baskani Sergey Nariskin ve CIA Direktörü William Burns’ün gerçeklestirdigi görüsme ile ilgili de bilgi veren Putin, bu görüsmenin ABD Baskani Joe Biden’in talebiyle gerçeklestigini söyleyerek, "SVR ile CIA arasindaki temaslar bizim inisiyatifimizle degil, ABD tarafinin inisiyatifiyle gerçeklesti. Baskan Biden önerdi ve gördügünüz gibi biz de kabul ettik. Görüsmelerden olaganüstü bir seyler beklemiyorduk. Genel olarak normal is görüsmesi havasinda geçti. Partnerler temaslarin sürmesi konusunda anlasti" ifadelerini kullandi.

"Harekata geç kaldigimiz görülüyor"

Ukrayna’daki iç savasin ardindan ülkede tekrar istikrar saglanmasi için 2014’te, Belarus’un baskenti Minsk’te imzalanan, "Minsk Anlasmasi" için, Almanya’nin eski sansölyesi Angela Merkel’in kullandigi, "Ukrayna’ya zaman kazandirmak için anlasmayi imzaladik" sözlerini elestiren Putin, "Elbette su anda bir güven sorunu olusuyor. Zaten güven sifira yakin. Bu gibi açiklamalarin sonrasinda, ’Birileriyle (yeniden) anlasmak mümkün mü, garantiler nerede ve nasil anlasma yapilabilir’ gibi sorular ortaya çikiyor. Birçok kez söyledim. Biz buna (yeni anlasmalara) haziriz. Fakat bunlar bizi kiminle is yaptigimizi düsündürmek zorunda birakiyor. Dürüst olmak gerekirse geç kaldigimiz (Ukrayna’daki askeri harekat) görülüyor. Belki de tüm bunlar daha önce baslamaliydi. Biz sadece Minsk baris anlasmalari çerçevesinde anlasabilecegimizi umuyorduk. Ama simdi buna (Merkel’in açiklamalarina) ne diyebilirsiniz ki?" diyerek tepki gösterdi.

Petrol tavan uygulamasina rest

AB ve G7 ülkelerinin Rus petrolüne 60 dolar üzerinden tavan fiyat uygulama kararina yanit veren ve bu karara dahil olan ülkelere petrol satmayacaklarini söyleyen Putin, "Tepkimize gelince daha önce de söyledigimiz gibi bu karari alan ülkelere petrol satmayacagiz. Neden mi? Çünkü eger birileri tüketicinin fiyati belirlemesini kabul ederse o zaman bu durum sektörün çökmesine neden olur. Yani tüketici her zaman fiyatin daha düsük olmasinda israr eder. OPEC Plus ile üretim hedefleri konusunda bir anlasmamiz var. Gerekirse petrol üretiminde kesintilere gidebilecegimizi söyledik ancak bu yönde bir karar alinmadi. Önümüzdeki birkaç gün içinde Rusya Devlet Baskanligi kararnamesi ile somut adimlar atilacak" ifadelerini kullandi.

Rus ordusunun Ukrayna’daki askeri operasyonlarinin gidisati ile ilgili konusan Putin, "Özel askeri harekat her zamanki gibi devam ediyor. Orada bir sorun yok. Bizim tarafimizda her sey istikrarli" dedi.

Kaynak: İHA