Il Saglik Müdürü Polat, Vatandaslari Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karsi Uyardi
Ülkede bilgisizlik, yanlis kullanim ve ihmal yüzünden her yil kis aylarinda yüzlerce vatandasin karbonmonoksit gazi ile hayatini kaybettigini belirten Il Saglik Müdürü Cahit Polat, “Karbonmonoksit ile meydana gelen zehirlenmelerde kisa süre içerisinde tibbi müdahale yapilmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Hastanin bilinci açik ise temiz havaya çikarilip ardindan saglik kurulusuna basvurulmali bilinci kapali ise oda havalandirilip 112 Acil Servis Ambulansi ile hastaneye sevki saglanmalidir” dedi.

Gaz zehirlenmelerine karsi alinmasi gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken konular hakkinda bilgi veren Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat” Ülkemizde bilgisizlik, yanlis kullanim ve ihmal yüzünden soba, sofben, baca zehirlenmeleri hemen her yil kis aylarinda özellikle alçak basinçli havalarda tehlikeli boyutlara ulasmaktadir. Bu zehirlenmeler sonucunda her yil yüzlerce vatandasimiz özellikle sobadan olmak üzere sizan karbonmonoksit gazi ile hayatini kaybetmekte ve bir o kadari da sakat kalmaktadir. Karbonmonoksit renksiz, tatsiz, kokusuz, yanici, zehirli bir gazdir. Vücuda solunum yolu ile girer ve dogrudan kana geçerek oksijen alimini engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazi, kömür gibi isitma amaciyla kullanilan her tür soba ve ocakta yanma sirasinda olusur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri siklikla kapali ortamlardaki açik ocaklar, bacasi çekmeyen soba, sofben, bacasiz gaz sobalarinda yakitin iyi yanmamasi nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksit ile meydana gelen zehirlenmelerde kisa süre içerisinde tibbi müdahale yapilmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Hastanin bilinci açik ise temiz havaya çikarilip ardindan saglik kurulusuna basvurulmali bilinci kapali ise oda havalandirilip 112 Acil Servis Ambulansi ile hastaneye sevki saglanmalidir. Karbonmonoksit zehirlenmesinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle zehirlenme durumunda, Saglik Bakanligi’na bagli, ücretsiz 114 numarali Zehir Danisma Merkezi aranarak, zehirlenmelerde yapilacak ilkyardim hakkinda gerekli bilgiler alinmalidir” diye konustu.
Gaz zehirlenmelerine karsi soba, sofben ve baca standardina deginen Prof. Dr. Polat “ Doldurulan sobanin, duman yolu daralacagi, soba içinde düzensiz isi dagilimi nedeniyle de baca çekisi zayiflayacagi için soba yakilirken asiri doldurulmamalidir. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakit konulmamali, iyi isinmayan ve alttan yakilan kömür sobalarinda karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacagindan soba tutusturulurken yakitin üstten yanmasi saglanmalidir. Bacalar standartlara uygun ve yalitimli olmali, düzenli olarak temizletilmeli, dumanin geri tepmesini önlemek için bacalarin en üst noktasinin çatinin en üst noktasindan 1 metre daha yüksekte olmasi saglanmalidir. Sofben mutlaka bacaya baglanmali, baca baglantisi olmayan veya binanin aydinlatma bosluguna bagli sofben asla çalistirilmamali, sofbenin monte edilecegi mekan yeterli büyüklükte olmali, sofben mümkünse banyo yerine balkona veya baska bir havadar mekana takilmalidir” seklinde konustu.