Gürkan Açiklamasi 'Ihracat Rakaminin 1,5-2 Milyar Dolara Çikmasi Için Gayret Gösterecegiz'

Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan ve yönetim kurulunu ziyaret ederek istisarelerde bulundu.

Gürkan Açiklamasi 'Ihracat Rakaminin 1,5-2 Milyar Dolara Çikmasi Için Gayret Gösterecegiz'
Ticaret Borsasi binasinda gerçeklestirilen ziyarette Baskan Gürkan, Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelerek Malatya ekonomisinin en önemli ürünlerinden olan kayisi ile ilgili çalismalar hakkinda istisarelerde bulundu.

“Yogun sekilde çalisiyor”

Ziyarette konusan MTB Baskani Ramazan Özcan, “2022 yilinin Ekim ayinda da güven tazelemek üzere üyelerimize müracaat ettik ve bir seçim gerçeklestirdik. Seçimde 7 meslek gurubunun tamami ve üyelerimizin bize teveccühü ile Malatya Ticaret Borsasini 4 yil daha yönetme izni verildi.

Malatya Büyüksehir Belediyemiz ile su anda da devam eden 3 önemli projeyi yine birlikte yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi özellikle uzun zamandir Malatya’nin ve sektörün ihtiyaci olan yeni Sire Pazari ve Bugday Pazari ile ilgili. Bu anlamda Baskanimiza çok tesekkür ediyoruz. Insallah yakin zamanda o alana da hep birlikte gidip hizmet verecegiz. Bununla birlikte Yazihan Misirdere’de 3 bin 200 dönüm alan üzerine kurulacak olan Hayvancilik Organize Ihtisas Bölgesini yine en önemli ortaklarimizdan olan Malatya Büyüksehir Belediyesi ve bizde Malatya Ticaret Borsasi olarak önemli hizmet veriyoruz.

Baskanimizin her firsatta ifade ettigi gibi kuru kayisi ihracatinda Malatya hak ettigi degeri görmesi ve pazar payindaki orani artirmak için beraber çok yogun bir sekilde çalisiyoruz. Baskanimiz hem Lisansli Depoculukta, hem Hayvancilik OSB hem de genel anlamda Malatya Büyüksehir Belediyesi, tarima destek vererek yogun bir gayret içerisinde çalisiyor. Bu anlamda bizleri ziyaretinden ve Malatya’ya yaptigi hizmetlerden dolayi Büyüksehir Belediye Baskanimiz Selahattin Gürkan’a tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Ihracat rakaminin 1,5-2 milyar dolara çikmasi için gayret gösterecegiz”

Ticaret Borsasinin her zaman fikirlerine basvurduklari bir meslek odasi oldugunu dile getiren Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, “Ticaret Borsasi olsun, sanayi odalarimiz olsun diger sivil toplum kuruluslari ve meslek gruplari olsun toplumun ve demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlaridir. Eger bir yerde demokrasi inkisaf edecekse, meslek gruplari, STK’lar, kanaat önderleri, yerel yönetimler, isçi

sendikalari olsun sehrin yol haritasinin belirlenmesinde önemli katkilarinin olmasi gerekmektedir. Ticaret Borsasi da her zaman fikirlerine basvurdugumuz bir meslek odamizdir. Bu odamizla paydas olmak ve beraber güzel isler yaptigimiz borsamiz hakikatten çalismalarini güzel bir sekilde yürütüyor. Yaptigi islerde de neticeye müessir olan bir durumdadir.

Borsa Baskanimizin geçtigimiz dönem içerisinde ve yeni döneminde de Malatya Ticaret Borsasini en iyi sekilde temsil edecegine inaniyorum. Hem geçtigimiz dönemde hem de bu dönemde Baskanimizla beraber güzel isler icra edildi. Bugün Dünya Kayisi Ticaret Merkezi, genel idare yatirimlari da dâhil olmak üzere Türkiye’nin en büyük yatirimlarindan bir tanesidir. Hakikatten Malatya’mizin göz bebegi olacaktir. Bir de Borsamizin OSB içerisinde faaliyete geçirdigi Lisansli Depo ve bizim borsamiz ile paydas oldugumuz Lisansli Depomuz, Fidancilar Sitemiz, Bugdaycilar Sitemiz yeni ekonomik güç, yeni ticaret mekanizmalarinin olusmasi anlaminda, kendisine güveni noktasinda önemli yatirim hizmetleridir. Bu hizmetlerin öncelikle Malatya’miza ve Malatya Borsasi’ndaki üyelerimize hayirli ugurlu olmasini temenni ediyorum.

Kayisinin dünya kümülatif degerinin 5 milyar dolar oldugunu ifade ettik. Bu 5 milyar dolarda bizim 200- 300 milyon dolar bazinda bir pay almamiz Malatya’miz açisindan dogru bir yaklasim degildir. Biz her zaman bunun 2-2,5 milyar dolarinin kalmasini istiyoruz. Bunun için Kayisi Ticaret Merkezinin, Lisanli Depolarin yapilmasi ve ayni zamanda kayisi entegrasyonu noktasinda Kayisi Entegre Tesislerini yapilmasi özellikle ambalaj, gida, besin anlaminda kaysinin çesitlendirilmesi ve kayisinin sanayi mamulü haline getirilerek, dünya piyasalarina sürülmesi lazim. Bu oldugu zaman 5 milyar dolarlik rakam daha üst segmente çikacak ve Malatya’nin aldigi pay orani da yükselecektir. Bu anlamda Borsa Baskanimizla ve diger paydaslarimizla yapmis oldugumuz çalismalarda olumlu neticeler alacagimiza inaniyorum. Su anda Malatya ve disaridan gelecek kayisi ile beraber 650 milyon dolara kadar bir ihracat rakamina ulastik. Bu rakamin 1,5-2 milyar dolara çikmasi için el birligiyle gayret gösterecegiz. Ben inaniyorum ki kayisi, üreticilerimiz diger paydaslarimizla ve Malatya’da ticaret ve esnaflikla ugrasan kardeslerimize katma deger saglayacak. Malatya zenginlesirse, Malatya güçlenecek. Malatya güçlenirse Türkiye’nin ekonomisine katma deger katacaktir.

Bizde sehrimizin Sosyal Belediyecilik, Kültürel Belediyecilik, Yesili Koruma Belediyeciligi, Çevreye Duyarli Belediyecilik ve Katilimci Belediyeciligi esas alan bir anlayis içerisinde sehri yönetmeye çalisiyoruz. Sehri yönetirken kisilerin kendi yasal güvencesi ve kendi yasal yetkileriyle yönetmek yerine, sehrin paydaslariyla sehri yönetmek ve sehrin yol haritasinin yön pusulasinin olusmasinda paydaslarin düsünceleri alinarak katki yapilmasi, hem sehri güçlendirir hem sehre gelecek yatirimlari hizlandirir hem de hizmetlerin daha verimli kullanilmasi noktasinda katki saglar diye düsünüyorum” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA