Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Bulgaristan Ile Ortak Hedefimiz Ticaret Hacmimizi 10 Milyar Dolara Çikarmak'

Cumhurbaskani Erdogan, Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, “Düzensiz göçün idaresinde etkin is birligine gidilmesi gerektigi üzerinde durduk. Görüsmelerimizde ekonomik ve ticari iliskilerimizi de ayrintili sekilde ele aldik. Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulasti. Ortak hedefimiz ise bugünkü görüsmelerden sonra bunu 10 milyar dolar seviyesine kisa sürede çikarmak” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Bulgaristan Ile Ortak Hedefimiz Ticaret Hacmimizi 10 Milyar Dolara Çikarmak'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Vahdettin Köskü’nde Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev ile görüstü. Görüsmenin ardindan Cumhurbaskani Erdogan ve Bulgaristan Cumhurbaskani Radev ortak basin toplantisi düzenledi.



“Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulasti”

Cumhurbaskani Erdogan, “Kiymetli mevkidasimla son olarak ekim ayinda Prag’da düzenlenen Avrupa Siyasi Toplulugu Zirvesi sirasinda bir araya gelmistik. Bugünkü görüsmelerimizde iki komsu ülke olarak gelisen ve derinlesen iliskilerimizi gözden geçirdik. Hem Balkanlarin hem de küresel sistemin büyük meydan okumalarla karsi karsiya kaldigi bir dönemden geçiyoruz. Dolayisiyla iki NATO müttefiki olarak dayanismamizin her zamankinden güçlü olmasi gerektigine inaniyoruz. Bu vesileyle ikili, bölgesel, ve küresel ölçekte iliskilerimizi daha ileri tasima noktasinda müsterek iradeye sahip oldugumuzu bir kez daha teyit ettik. Düzensiz göçün idaresinde etkin is birligine gidilmesi gerektigi üzerinde durduk. Görüsmelerimizde ekonomik ve ticari iliskilerimizi de ayrintili sekilde ele aldik. Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulasti. Ortak hedefimiz ise bugünkü görüsmelerden sonra bunu 10 milyar dolar seviyesine kisa sürede çikarmak. Bulgaristan tarafindaki sinir kapilarinin modernizasyonunun tamamlanmasi, ve özellikle gida denetiminin altyapisinin güçlendirilmesi ile is birligimiz daha da gelisecek. Bulgaristan’daki yatirimlari 2 buçuk milyar Euro’yu asan is adamlarimiza verdikleri destek dolayisiyla sayin cumhurbaskanina huzurlarinizda bir kez daha tesekkür ediyorum.

Gündemimizde enerji güvenligi konusuna yönelik is birligi imkanlari arastirildi, bunu aramizda müzakere ettik ve konuyla ilgili olarak enerji bakanimiza gerekli talimati verdik. ‘Bu konuda nasil yardimci olabiliriz?’ ve ‘Bulgaristan’in talebini nasil karsilayabiliriz?’ bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligimiz da gerekli adimlari atacaktir. Ayni sekilde sinir güvenligi noktasinda da, Içisleri Bakanimiz mevkidasiyla çalismalarini sürdürmek suretiyle ‘sinir güvenligini müsterek olarak nasil halledebiliriz?’ ‘nasil hal yoluna koyabiliriz?’ Bunun da ortak çalismasini birlikte yürütecekler. Tabii Bulgaristan Türkleri iki ülke arasinda güçlü bir gönül köprüsü olusturuyor. Hepinizin bildigi gibi ortak kültürel mirasimiza beraberce sahip çikmaya bilhassa özen gösteriyoruz. Bu anlayisla restorasyonunu üstlendigimiz Balat’taki Demir Kiliseyi 2018’de ihya ederek yeniden açilisini gerçeklestirmistik. Razgrad’taki Makbul Ibrahim Pasa Camii’nin de restore edilerek kisa sürede ibadete açilmasi samimi temennimizdir” dedi.



"Sakin ve korunan bir sinira sahip olmaliyiz"

Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev ise, “Sayin Türkiye Cumhurbaskani’na tesekkür etmek istiyorum misafirperverlik ve önemli konulari görüsme firsati verdigi için. Ukrayna’daki savas çok yakinimizda. Türkiye ile Bulgaristan arasindaki is birligi bölgenin güvenligi açisindan önemli. Ayni zamanda önemli ticari partnerligimiz söz konusu. Is birligimizin en önemli göstergesi Kapikule Sinir Kapisi’nin ticari hacim olarak dünyada ikinci sirada yer almasi. Çalismalarimiza devam etmemiz gerekiyor. Türkiye, Bulgaristan’da yatirim yapan bir ülke. Rusya’nin Ukrayna’ya açtigi savas sadece bizi sinamiyor, ayni zamanda ekonomik ve sosyal sistemlerimizi de siniyor. Bazi konulari tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Global çapta degisimler çok hizli oluyor. Birçok krizle bas etmemiz gerekiyor. Cografi konumumuz itibariyle ülkelerimizin ortak bir sorumlulugu var. Teslimatlarin güvenligi ve enerji kaynaklarinin ve diger kaynaklarin hizli degistirilmesi konusunda. Bu da ancak enerji alaninda is birliginin derinlesmesiyle mümkün. Karsilikli menfaatler dogrultusunda beklentilerimiz her iki ülkede enerji sistemlerinin daha da gelisecegidir. Burada Erdogan’a tesekkür etmek istiyorum. Ülkemiz için çok zor bir dönemde bize hizir gibi yetisip sivilastirilmis gaz konusunda destek sagladilar. Bugünkü görüsmemiz de oldukça faydaliydi. Ukrayna’daki savas artik küresel çaptaki tedarik zincirlerini etkiliyor. Sinir kapilarimizda trafik iki kat artmis durumda. Çok hizli olmamiz gerekiyor. Ortaklasa tedbirler ve kararlar alarak sinir kapilarimizin kapasitesini arttirmak için gereken adimlari atmamiz gerekiyor. Ilgili bakanlar görüsmelerini yaptilar. Sayin Cumhurbaskani ile de bir harita çizdik. Attigimiz adimlarin basarili olmasi için sakin ve korunan bir sinira sahip olmaliyiz. Bunu dikkate alarak Türkiye’nin artan yasa disi göçün önüne geçmesini takdirle karsiliyoruz. Ortak çabalarimiz devam edecek. Tabii ki yasadisi göçle ilgili Türkiye’nin bulundugu durumu dikkate aliyoruz. Her türlü terörist faaliyetleri kiniyoruz. Ukrayna’daki durumun diplomatik yollarla çözülmesi yönünde gösterdiginiz çabayi takdirle karsiliyoruz. Çok büyük bir basari elde ettiniz tahil koridorunu açarak” diye konustu.

Kaynak: İHA