Kilis'te Kurtulusun 101 Yildönümü Kutlamalari

AK Parti Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger ve Belediye Baskani Servet Ramazan Kilis’in düsman isgalinden kurtulusunun 101 yil dönümü nedeniyle bir mesaj yayimladi.

Kilis'te Kurtulusun 101 Yildönümü Kutlamalari
Milletvekili Dülger mesajinda, "Aziz Milletimiz, kahraman ecdadinin sahip oldugu manevi güç ve bagimsizlik inanciyla, milli mücadele tarihimizde esine az rastlanir bir kahramanlik ve direnis sergileyerek düsman isgalinden kurtulmus ve özgürlügüne kavusmustur. Kilis savunmasi baslamadan önce 7 Ordu Komutani sifati ile Suriye Cephesinde bulunan Mustafa Kemal, 28 Ekim 1918 ’de Kilis’e gelisinde sehre girerken ilk yerel milis kuvvetleri tarafindan karsilanmasindan oldukça etkilenmis. ’Simdi ilk defa ayak bastigim bu Türk topragindaki uyanikliga cidden hayran kaldim ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir var olun Aziz Kilisliler’ diyerek Kilislinin bu uyanikligini ve yigitligini de bir kez daha tespit etmistir. Gazi Mustafa Kemal’in verdigi emirle Kuvayi Milliye Kilis’te daha etkin hale dönüstürülmüs, bunun sonucunda da 24 ay bu sehrin sokaklarinda bu milletin evlatlari isgal ordularina direnmis, açlik, yokluk ve baslarina yagan binlerce mermi bile bu kahraman insanlarin direnisini kiramamistir. Kahraman ecdadimizin gösterdikleri bu direnis, bagimsizlik ve özgürlüge olan tutkumuzun bir göstergesi olarak tarihe altin harflerle yazilmistir. Bu topraklara düsen sehitlerin kani sadece bu sehirde degil, bütün ülkede özgürlük atesini tutusmasini özgürlük ve bagimsizlik mesalesinin sonsuza kadar da yanmasini da saglamistir. Bugün 101. yildönümünü kutladigimiz 7 Aralik kurtulus günü kahraman sehrimizin sadece bir kurtulus günü degil ayni zamanda bu milletin esir edilemeyeceginin dost düsman bütün dünyaya ilan ve haykiris günüdür. Ülkesi isgal altinda olan Islam topraklarinda cuma namazinin bile kilinamayacagini bilen bu milletin asil evlatlari bu siarla hareket etmis ve bu dogrultuda milli mücadele atesini yakarak, namusunu, topragini ve bayragini savunmak için elinden gelen her seyi yapmis bu kahramanlarin direnisi sonucunda da Kilis’in kurtulusunu saglamistir. Bugün Kilis ilimizin ve Kilis halkimizin yaptigi özverili ve misafirperver tutumu hiç degismemistir. Ilk günkü Ensar ruhunu milletine ve devletine yakisan bilinç ve suurla korumustur. Kilis halki bölgede yasanan olumsuz örneklerine ders verircesine hep yapici ve baris iklimini koruyucu sagduyuya sahiptir. Kültür birikimiyle Kilis, tarih boyunca, sanata, egitime, bilime ve ticarete öncülük eden bir sehir olmustur. Zengin ve essiz tarihiyle sadece geçmisi degil gelecegi de temsil eden Kilis, barisin, sevginin ve kardesligin sembolü olarak gelecek nesillere aktarilacak, onlarin da gurur duyacaklari bir miras olarak yarinlari kucaklayacaktir” ifadesini ver verdi.

Belediye Baskani Servet Ramazan mesajinda, "Vatanimiza yönelik hain saldirilara karsi kahramanca mücadele eden atalarimiz, aylar boyunca essiz bir direnisle düsmani sehrimize sokmayarak, tarihte benzeri az görülen bir destan yazdilar. 101 yil önce yazilan bu sanli destan, bugün Kilisliyim diyen her bir vatandasimiz için bir gurur ve sevinç kaynagidir. Ben de 101 yil sonra bugün bu Kadim Sehrin Belediye Baskanligini yapmaktan onur ve gurur duyuyorum. 101 yil önce Aslan Beylerin, Kartal Beylerin, Islam Beylerin, Müslüman Beylerin, Sehit Sakip Beylerin, Polat Beylerin ve burada ismini sayamadigim nice isimsiz kahramanlarin göstermis olduklari kahramanliklar ve fedakârliklar, bugün bizlerin çalisma azminde ve kararliginda en büyük yol gösterici olmustur ve olmaya devam edecektir. 101 yil önce Kilis’te ortaya koyulan azmin ve kararligin, milli birlik ve beraberlik duygusunun, bugün artarak siz kiymetli hemserilerimin ve gelecegimizin teminati gençlerimizin en kiymetli hazinesi oldugunu görmek, bizleri memleketimizin gelecegi açisindan oldukça heyecanlandirmaktadir” dedi.

Ramazan, Gazi Mustafa Kemal’in, 7. Ordu Komutani olarak 28 Ekim 1918’de; “Ilk ayak bastigim Türk sehrindeki bu uyanikliga cidden hayran kaldim ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir. Var olun aziz Kilisliler” sözü, daha istiklal mücadelesinin basinda, Kilis’in ve Kilislilerin vatan savunmasinda ne kadar önemli bir yere sahip oldugunu gözler önüne serdigine dikkat çekerek, “Kilis nasil ki 101 yil önce vatan savunmasinda kilit rol oynayarak kurtulus mücadelemizin en etkin sehirlerinden biri olmussa, bugün de essiz tarihi güzellikleriyle, sanata ve sanatçiya duydugu derin saygiyla, kültür birikimiyle ve gelisen sanayisiyle, ülkemizin gelismesinde ve kalkinmasinda etkin rol üstlenen bir sehir olmustur. Kilislilerin bu azmi ve kararligi, çaliskanligi ve vatanina duydugu derinden sevgi, nesilden nesile aktaracagimiz en kiymetli mirasimiz olacaktir.

Bu vesile ile Kadim sehrimizin düsman isgalinden kurtulusunun 101. Yil dönümünü kutluyor, vatan için canlarini feda eden aziz sehitlerimizi hayirla ve rahmetle yâd ediyorum. Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere, sehrimizin ve ülkemizin kurtulus mücadelesi ve bölünmez bütünlügü ugruna bu güne kadar kaybettigimiz tüm gazilerimizi rahmetle ve minnetle aniyor, hayatta olan gazilerimize sihhat ve afiyet diliyorum. 7 Aralik Kilis’imizin düsman isgalinden kurtulusunun 101. Yil dönümü kutlu olsun” ifadelerini kullandi.7 Aralik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Dogan Karacoskun, Kilis In düsman isgalinden kurtulusunun 101. yil dönümü nedeniyle bir mesaj yayimladi.

7 Aralik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Dogan Karacoskun’un mesajinda ise, "Tarihin bu essiz destaninin en önemli bölümlerinden birini de güzide ilimiz Kilis’te verilen kurtulus mücadelesi teskil etmektedir. Bu anlamli ve özel günde, vatan topraklarinin düsman isgalinden kurtarilmasi yolunda canlarini seve seve feda eden aziz sehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygiyla aniyor, çok kiymetli Kilisli hemserilerimizin 7 Aralik Kurtulus Bayrami’ni kutluyorum” denildi.
Kaynak: İHA