Hisaralan Jeosit Alani Cografya Derslerinde

Balikesir’de IDA Madra Jeopark projesinde yer alan Hisaralan jeosit alani hem turizm alanindaki ziyaretçilerini agirliyor, hem de farkli alanlarda okul dersleri için bir laboratuvar görevi görüyor.

Jeotermal kaynaklarin yeryüzüne çikisinin canli olarak izlendigi ve yeryüzündeki tek canli dikitlerin bulundugu Hisaralan bölgesi yeryüzü sekilleri, bölgedeki bitki ve canli çesitliligi ile milyonlarca yil öncesine de isik tutuyor.

Bugüne kadar sayisiz ziyaretçi alan Hisaralan jeosit alani Sindirgi Belediyesi Egitim Merkezi ögrencilerinin de açik alan atölyesi oldu. Ögrencilerin sinavlara ve hayata hazirlanmasi adina basarili çalismalar yürütülen SIBEM’de ögrencilerin bulunduklari bölgeyi ve cografyayi tanimasi adina derslerin bir kismi dogal alanlarda anlatiliyor. Cografya dersinde farkli unsurlari ile ve Dünya’da yeryüzünde görülebilen tek canli dikitlerinde bulundugu Hisaralan jeosit alani ögrenciler için dogal bir atölye alani olusturuyor. Bugüne kadar uygulamali egitimler ve inceleme gezileri dahilinde birçok üniversite ve lise de Hisaralan jeosit alanina geldi.

Essiz olusumlari yerinde görmekten ve dogada ders islemekten keyif aldiklarini belirten Oguzcan Karakaya, "SIBEM’de okuyorum. SIBEM araciligiyla buraya geldik. Cografya dersindeki travertenlerle alakali konu. Murat hoca sayesinde buradaki travertenlerden ögrenmek için hocamiz önderliginde Cografya hocamiz esliginde buraya geldik. Yerinde görmek istedik dogayi. Güzel bir ortam güzel bir yer. Begendik yani" seklinde konusurken, ögrenci Ayse Baskurt ise, "Buralari taniyarak gidemedigimiz sehirleri buralarda görme sansimiz oldu. SIBEM’le beraber geldik. Çok güzel bir faaliyet oldu bizim açimizdan. Degisik bakterilerin oldugunu ögrendik. Karstik sekilleri gördük. Bulutlarin seklini burada cografya ögretmenimizle tanima sansimiz oldu. Degisik bir duygu. Aklimizda kalma orani daha yüksek oluyor bu sekilde. Güzel bir ortami var" dedi.

Ögrencileri yalnizca kitaplarla bilgiye bogmak yerine bulunduklari cografyayi da kesfederek, yerinde görüp akilda kalici bir sekilde ders islemek istediklerini belirten cografya ögretmeni Hülya Kocaaslan ise, "SIBEM’in yani Sindirgi Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezinin cografya ögretmeniyim. Buraya gelis amacimiz ögrencileri böyle kitaplarla bilgiye bogmaktan ziyade böyle çevremizde bulunan seyleri bizzat yerinde görmelerini istedik. Çünkü böylelikle akilda kaliciliklarinin daha da arttigini düsünüyoruz. Aslinda dünyada ender bölgelerden bir tanesi. Çünkü fay kaynagi üzerinde bulunuyoruz. Yani aktif deprem bölgesiyiz. Bu da dünyada sayili bölgelerden bir tanesi aslinda. Dünyada sadece dikitleri gördügümüz bölge burasi. O yüzden de bu bölgede yasamisken ögrencilerin burayi görmesini istedik. Ve böylelikle buraya geldik" dedi.

Kaynak: İHA