Bakan Soylu Açikladi, Kocaeli Ve Sakarya'da Büyük Uyusturucu Operasyonu

KOCAELI – Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Kocaeli ve Sakarya’da gerçeklestirilen, ‘Kökünü Kurutma Operasyonu’nun detaylarini açikladi. Bakan Soylu, “Iki ilde 2 bin 67 arkadasimiz, 3 deniz liman botu, iki helikopter, 11 mini IHA, 29 narkotik köpeginin katilimi ile es zamanli gerçeklesti. 307 hedeften 269’u gözaltina alindi. Avrupa, dünya kendi raporlarinda Türkiye’nin mücadelesini ortaya koymaktadir ama kendi devletini narko devlet olarak suçlamaya çalisan gafiller her zaman olacaktir. Tarihin her döneminde oldu” dedi.

Bakan Soylu Açikladi, Kocaeli Ve Sakarya'da Büyük Uyusturucu Operasyonu
Kocaeli ve Sakarya Emniyet Müdürlügü ekipleri, ‘Kökünü Kurutma Operasyonu’ çerçevesinde, uyusturucu saticilarina yönelik belirledikleri adreslere bu sabah operasyon baslatti. Kocaeli ve Sakarya’da devam eden büyük uyusturucu operasyonunun detaylarini Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Kocaeli Emniyet Müdürlügü’nde açikladi.

Sabah 04.00’de Kocaeli, 05.30’da Sakarya’daki ekiplerin operasyona çiktigini belirten Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “3 aylik bir çalisma. Uyusturucu ile mücadele, uyusturucu saticilari, bunlari çekip çevirenlerle ilgili. Kocaeli merkezli 111, Sakarya merkezli 196 olmak üzere toplam 307 süphelinin, uyusturucu madde ticareti suçundan yakalanmasi basta olmak üzere, gerçeklesen operasyonda, iki ilde 2 bin 67 arkadasimiz, 3 deniz liman botu, iki helikopter, 11 mini IHA, 29 narkotik köpeginin katilimi ile es zamanli gerçeklesti. 307 hedeften 269’u gözaltina alindi” dedi.



“Bu operasyonun amaci, uyusturucu satis mekanizmasini tamamen çökertmek”

Bu operasyonlarin amacinin, uyusturucu satis mekanizmasini tamamen çökertmek oldugunu söyleyen Bakan Soylu, “Hareketsiz hale getirebilmek. Avrupa uyusturucu ile mücadelede pes etmis durumdadir. Bütün ülkelerde uyusturucu kullanimi serbest birakilmistir. Narkotik shoplar açilmakta, siringalar dagitilmaktadir. Kendilerince, kontrollü mekanizma uygulayarak, esas itibari ile uyusturucu arzinin sürekli olarak akmasina sebebiyet teskil etmektedir. Sadece Belçika limanina geçen yil gelen Kokain miktari, bir yakalamada 70 tondur. Bu büyük bir tehlikedir. Türkiye Avrupa gibi teslim olmus degildir. Hangi uyusturucu türevi çikarsa çiksin bununla mücadeleyi, kendine bir milli mücadele zemini olarak görmektedir. Nesillerimiz, gelecegimiz, gençlerimizin ve çocuklarimizin korunmasi, muhafaza edilmesi için. 15 Temmuz’dan önce, uyusturucunun ancak dörtte biri, doguda ve güney doguda yakalaniyor idi. Su anda, dörtte üçü orada yakalaniyor” diye konustu.



“Eroin rotasi degismistir”

Eroin rotasinin degistigini kaydeden Bakan Soylu, “Eroin rotasi degismistir. Türkiye’nin ortaya koydugu baskilar neticesinde. Captagon rotasi degismistir. Bonzai’de çok ciddi bir azalma söz konusu. Metamfetamin’in yayginligini önlemek için ciddi bir çalisma gerçeklestiriyoruz. Bu yil su ana kadar 15 ton metamfetamin yakaladik. Bastigimiz alandaki maddenin yerine baska bir madde ikame etmek için uluslararasi sistemin varliginin unutmamak lazim. Geçen yil yakalanan eroin miktari 22 ton, bu yil ise 8.5, 9 ton civari. Rota degisti. Akdeniz’e döndü. Bu baskidan ve karsi karsiya kaldiklari zarardan dolayi. Yüzde 71 uyusturucudaki ölümler azaldi. Bu yil itibariyle de asagiya gidiyoruz. Bir çok projeyi es zamanli, sahadaki arastirmalarin ardindan gerçeklestirmeye çalisiyoruz. Polis, jandarma, valilerimiz, sinirdaki mehmetcik, gümrük muhafaza… Türkiye topyekûn uyusturucu ile mücadele ortaya koymaktadir. Türkiye dünyaya örnek bir çalisma sergilemektedir. Bunun karsiliginda da, ilk kez saticiliga bulasmis kisi sayisi son iki yilda, uzun yilin ardindan düsüs sergilemektedir. Yargi ile ortaya koymus oldugumuz es zamanli mücadelede karsiligini vermektedir. Saha baskisini devam ettirecegiz. Çocuklarimizi, okullarimizi, gençlerimizi, çalisan gençlerimizi, buraya ulastirmak isteyenlerle kökünü kurutana kadar mücadele edecegiz. Bütün arkadaslarimiz ile birlikte bu mücadeleyi biz kazanacagiz” seklinde konustu.

Insansiz hava araçlari, helikopterlerin operasyona katildigini ifade eden Bakan Soylu, “KGYS sistemlerimiz ile ani anina takip edebilme kabiliyetine sahibiz. Bütün teknolojilerimizi kullaniyoruz. Insansiz hava araçlarimiz sinirlarda bize büyük bir destek ortaya koyuyorlar. Yeni bir haber daha vereyim; dün sükürler olsun daha önce jandarma ile destekliyordu, sahil güvenligimizin insansiz hava araçlari operasyonlarini. Simdi sahil güvenligimiz Ege’de kendi insansiz hava araçlari bayraktarlarla beraber, hem göçmen mücadelesini, hem de sahil güvenligin üzerinde bulunan diger kolluk hizmetlerini yapabilme kabiliyetine sahip olmaktadir. Allah devletimizi var etsin” dedi.



Uyusturucunun, terör örgütleri ile baglantili oldugunu ifade eden Bakan Soylu, “Bu yil su ana kadar 101 milyon kök kenevir yakalandi. 9 milyon da skunk bitkisi, yani 110 milyon. 110 milyon kenevir direkt PKK’ya, terörün finansmani için aktarilacak idi. Jandarmamizin ve polisimizin de bu konuda amansiz mücadelesi, Türkiye’de PKK’nin en önemli finans ayaklarindan birisini kesmis, ortadan kaldirmistir. Önümüzdeki yil bu konuda farkli bir metot uygulayacagiz. Arkadaslarimizla buna karar verdik. Daha farkli ve daha basarili neticeler elde edebilecegimiz metotlar uygulayacagiz. Sunu ifade etmek istiyorum, bunlar birbirlerinin tamamlayicisidir. Bu uzun zamandir böyledir, bu sehirlere sirayet ettigi zamanda yanina bir de asayis gelmektedir. Onun için bunlarin topyekûnu ile mücadele ettigimiz zaman, hem ülkemiz huzurlu, hem terör örgütlerinin bu konudaki finansmanini ortadan kaldiran bir anlayisi sevk etmis olacagiz” seklinde konustu.



Operasyonlarin, uyusturucunun kökünü kurutana kadar devam edecegini söyleyen Bakan Soylu, “Sahaya bastikça ve biz keneviri ortadan kaldirdiginiz zaman, eroin rotasini degistirdiginiz an, yeni bir maddeyi sokmaya çalisiyorlar. Biz her yil öncesi, o yilin bu konudaki tehditlerini ve mücadelemizin hangi alanda olabilecegini siralariz. Tabi bunu ömründe ilk kez görenler, ömründe ilk kez vakif olanlar, FETÖ terör örgütünün üflemeleriyle birlikte, sanki kendileri tespit etmisler gibi ortaya koyuyorlar. Bu devlet bugün var olmus bir devlet degildir. Bu devletin hassasiyetleri, refleksleri, stratejisi, politikalari var. Bu devletin bir hafizasi var ve bu devletin bugüne kadar elde etmis oldugu bir tecrübe var. Bütün bunlarla beraber yürüttügü bir mücadele var. Terör, uyusturucu, organize suç, kaçakçilik, sinir asan suçlar alaninda birçok tecrübesi var. Bu tecrübesini sanki kendisi elde etmis gibi, bizim yillarin birikimiyle ortaya koymus oldugumuz raporlari, dünyayi takip ederek gerçeklestirdigimiz tespitleri, sanki kendisi yapiyormus gibi ortaya koyanlar var. Anlasiliyor ki maalesef yurt disindan birçok alanda katki ve destek alanlar, FETÖ konusunda da, tezvirata, dedikoduya dayali, devlete iftiraya dayali, cari açigimizin uyusturucudan kapatildigina yönelik, belki de tarihin en acimasiz, bir devlete karsi yapilabilecek en büyük iftirayi içeren, bu anlayisina karsi elindeki raporlari salliyorlar. Raporlarda bizim raporlarimiz. Raporlar bizim tecrübemizle, saha bilgimizle hazirlanan raporlar. Inaniyorum ki milletimiz bu mücadeleyi görmektedir ve sonuna kadar da bu mücadeleye, samimiyetimize inanmaktadir. Avrupa, dünya kendi raporlarinda Türkiye’nin mücadelesini ortaya koymaktadir ama kendi devletini narko devlet olarak suçlamaya çalisan gafiller her zaman olacaktir. Tarihin her döneminde oldu. Biz isimize bakacagiz ve Türkiye’de kökünü kurutana kadar bu mücadeleye devam edecegiz. Annelerin de yaninda olacagiz, bu ise bulasan çocuklarin kurtulmasinin da yaninda olacagiz” ifadelerini kullandi.

Basin açiklamasinda Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktas, Emniyet Genel Müdürlügü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Baskani Ibrahim Seydiogullari, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldirim, Kocaeli Emniyet Müdürü Veysal Tipioglu, Sakarya Emniyet Müdürü Selçuk Dogus, Kocaeli Il Jandarma Komutani Albay Yavuz Selim Kapanci da hazir bulundu.
Kaynak: İHA