Memur-Sen Genel Baskani Yalçin Açiklamasi 'En Düsük Devlet Memuru Maasina Dikkat Çektik'

Memur-Sen Genel Baskani Ali Yalçin, “En düsük devlet memuru maasina dikkat çektik. Bu konuda tatmin edecek, tamir edecek bir ek zammin yapilmasi gerektigini de ifade ettik” dedi.

Memur-Sen Genel Baskani Yalçin Açiklamasi 'En Düsük Devlet Memuru Maasina Dikkat Çektik'
Memur-Sen Genel Baskani Ali Yalçin ve beraberindeki heyet, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin’i bakanlik binasinda ziyaret etti. Yaklasik 1 saat süren görüsmenin gündeminde memur zammi ve vergi diliminin sabitlenmesi konulari yer aldi. Görüsme sonrasi basin mensuplarinin sorularini cevaplayan Yalçin, en düsük devlet memur maasini son toplu sözlesme ile önemli asamaya tasidiklarini hatirlatarak, “Ekonomik göstergeler, olusan alim gücü kaybi ve enflasyon boyutu ile bu artik geride kaldi. 8 bin 39 lira en düsük devlet maasi su anda. Bunun bir an önce toparlanmasi ve asgari ücretteki iyilestirmenin burada da ayni sekilde yapilmasi konusunda temel yaklasimimizi ortaya koyduk. Onun için toplu sözlesmeye giderken, beklenti anketini bazen baz alirdik. Dolayisiyla beklenti anketinin bile üzerinde tahmin edilmeyen sonuçlarla karsilasildi. Bu açidan istiyoruz ki kamu görevlilerin durumu bir an önce görülsün ve bu Ocak’ta enflasyon farki ile yüzdelik zammin yansiyacagi zam ile birlikte ek bir zammin yapilmasi zaruret olmustur” diye konustu.



“Memur olarak ek zam bekliyoruz”

Memur zammi için Aralik ayi enflasyonunun açiklanmasinin beklendigini ifade eden Yalçin, “Hükümetin bu anlamda cümle kullanacagi konusu ifade edildi. Dolayisiyla biz temel beklentiyi asgari ücrete yapilan iyilestirmenin piyasa gerçeklerini dikkate alarak yapti. Ayni piyasa bizim içinde geçerli ve hatta su an asgari ücrete yapilacak olan iyilestirme ifade edildikten sonra etiketler bir anda degisti. Bunu bir kez daha ifade ediyoruz ve memur olarak ek zam bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

“En düsük devlet memuru maasina dikkat çektik”

Görüsmede oran konusunda herhangi bir tartisma yasanmadigini belirten Yalçin, “Biz bu konuda asgari ücreti arttirmayi zorunlu kilan nedenlerin aynisinin memurlar içinde geçerli oldugunu özellikle ifade ettik. En düsük devlet memuru maasina dikkat çektik. Bu konuda tatmin edecek, tamir edecek ek zammin yapilmasi gerektigini de ifade ettik. Onun için bakanlik bu konuda henüz görüsmelerin devam ettigini, maliye boyutuyla çalismalarin devam ettigini ifade ettigi için henüz o asamaya gelmedik. Biz bu konuda temel beklentiyi ortaya koymus olduk. Aralik ayi enflasyonundan sonra bu konuya iliskin rakamlari ifade edebileceklerini söylediler. Su an biz mevcut durumu resmettik ve bunun için beklentimizi bir kez daha kamuoyuyla paylasmis olduk” açiklamalarinda bulundu.

“Memurlar su anda ciddi kayip yasiyor”

Toplu sözlesmelerde vergi diliminin sabitlenmesi ve vergiden dolayi memurun gelir kaybi yasamamasi konusunu da vurgulayan Yalçin, sözlerine söyle devam etti:

“Asgari ücret kadar tutarin vergiden muaf edilmis olmasi bir anlamda nefes aldirdi fakat matrahlarin ayni oranda, yeniden degerleme oraninda yükseltilmemesinden dolayi memurlar su anda ciddi kayip yasiyor. Özellikle yeni yila yaklasirken geride biraktigimiz 3-4 ay içerisinde, memurlar bunu çok net hissediyor. Bu açidan ya matrahlari yükselterek, yeniden degerleme oranlarini dikkate alarak bu konudaki kaybin önüne geçilmeli ya da bunu telafi edecek verginin sabitlenmesi gibi hususlar ayni kapiya çikar. O yüzden bunu degerlendirmek ekonomi yönetiminin karari ama bunu ifade etmek bizim görevimiz diye düsünüyoruz.”
Kaynak: İHA