Amasya'da Kadin Kooperatifi Sayisi 1'Den 11'E Yükseldi

Amasya’da devletin destegini ardina alan kadinlarin el ele verip cesaretle üretime geçtigi çalismalar meyvelerini verdi. Kentteki kadin kooperatifi sayisi son iki yilda hizla artarak 1’den 11’e yükseldi. Amasya Valisi Mustafa Masatli, kendilerine olan güveni bosa çikarmamak için büyük hedefler hayal eden kadinlarin kurdugu bu kooperatiflere toplamda 4 milyon TL’den fazla destek saglandigini açikladi.

Amasya'da Kadin Kooperatifi Sayisi 1'Den 11'E Yükseldi
Kooperatiflerin büyümesi ve gelismesi için Amasya Valiligi’nin öncülügünde birçok proje hayata geçirildi. Makine ve ekipman desteginin saglandigi kooperatiflere ayrica kullanilmayan okul ve kamu binalari da tahsis edilirken meyve kurutma tesisi de kullanima sunuldu.

Emine Erdogan’in himayesindeki seferberlik olumlu sonuçlar verdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayesinde kadinlarin egitimi, is hayatina atilmalari ve kadin kooperatifçiliginin gelismesine yönelik baslatilan seferberlik Amasya’da da olumlu sonuçlar verdi. Sayilari hizla artan kooperatiflerinin ciddi gelisim gösterdigini belirten Vali Masatli, “Sürekli destek olunmus, çalismalari takip edilmis ve devlet destek ve hibelerinden en üst seviyede faydalanabilmeleri amaciyla kooperatiflerin ihtiyaçlari dogrultusunda Valilik AB Proje Ofisi tarafindan destek projeleri hazirlanmistir. Su an itibariyla kadin kooperatiflerimiz kendi kendine yetebilen ve ürettikleri ürünleri yurt içi ve yurt disi pazarlara satabilen bir hale gelmistir” dedi.

Sürdürülebilir Kalkinma Için Kadinlarin Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi baslikli 2,5 Milyon TL bütçeli proje ile Amasya ili merkez ve ilçelerinde kadin istihdaminin artirilmasinin amaçlandigini vurgulayan Mustafa Masatli, “Kadin kooperatifçiliginin gelistirilmesini saglamak, kadinlarin mesleki bilgi ve becerilerini artirmak ve il genelinde profesyonel yönetim, üretim ve pazarlama anlayisina sahip, is birligi içerisinde çalisan, model bir kooperatifçilik sisteminin gelistirilmesi amaçlanmaktadir. Proje ile kadin kooperatiflerimize manti isleme tesisi, süt isleme tesisi, bakliyat eleme tesisi, unlu mamuller tesisi, meyve ve sebze kurutma tesisi destegi verilerek üretim kapasitelerinin artmasi saglanmistir” diye konustu.



“Devletimizin güvenini bosa çikarmayacagiz”

Kadin kooperatiflerinin yöneticileri de saglanan destekten oldukça memnun. Toprak Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi Baskani Döndü Olgun, “Genellikle evhanimlari olarak yola çikmistik. Hepimizin de imkanlari kisitliydi. Simdi seri üretim yapabilen her türlü makine teçhizatimiz var. Devletimizin bize olan güvenini bosa çikarmamak için var gücümüzle çalisacagiz” seklinde konustu.

Faaliyetlerini sürekli takip edip katki saglayan Vali Masatli’nin baslattigi cografi isaret ataginda da kooperatiflerin üretebilecegi ürünlere öncelik verildigini hatirlatan Amasya Misket Eller Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi Baskani Sükran Bozkurt da, bu durumdan kadinlarin, sehrin ve ülke ekonomisinin kazandigini söyledi.

Bozkurt, kadinlara destekleri için Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve esi Emine Erdogan’a sükranlarin sundu.

“Allah devletimize zeval vermesin”

Unlu mamuller ve gida alanindaki üretimlerinin giderek güçlenmesinin istihdama da yansidigini ve üyelerinin yani sira 12 kadina da is firsati sunmanin mutlulugunu yasayan Suluova Üreten Eller Kadin Girisimcileri Kooperatifi Baskani Canan Oral ise, “Kooperatifimizi var gücümüzle daha ileri tasiyacagimiza yürekten inaniyorum. Devletimiz bizlerin ayakta durmasini sagladi. Allah devletimize zeval vermesin” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA