Kedi Beslemesinde Dogru Bilenen Yanlislar

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Pati Severler Toplulugu tarafindan hazirlanan, konusmaciligini Veteriner Hekim Ibrahim Tüylü ve Veteriner Hekim Nejla Yildirim’in yaptigi ‘Kedilerde Sik Görülen Hastaliklar ve Dogru Beslenmeleri’ konulu Konferans düzenlendi.

Kedi Beslemesinde Dogru Bilenen Yanlislar
GAÜN Gaziantep Egitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçeklesen etkinlikte konusan Veteriner Hekim Ibrahim Tüylü, kedi beslenme sürecindeki dogru ve yanlislara degindi. Yavru, yetiskin ve yasli ayni zamanda hamile olan kedilerle ilgili besleme süreci hakkinda katilimcilari bilgilendiren Veteriner Hekim Ibrahim Tüylü, “Yeni dogan kediler özellikle 15 güne kadar gözleri açilmadigi için ortalama her dört saatte bir anne sütünün yerine geçen süt tozlariyla beslenmesi öneriyoruz. Birçok hayvan sever ev yemeklerini kedilere yediriyor, bu yanlis bir beslenme yöntemi. Özellikle Gaziantep yemeklerinde çok fazla baharatli, soganli ve sarimsakli oldugu için hayvanlara ciddi anlamda zarar verebiliyor hatta oksit etkisine neden olarak hayvani öldürebilir. Beslenmede daha çok mamalar ön planda olmali” ifadelerini kullandi.

Veteriner Hekim Nejla Yildirim ise hayvan severlere önemli uyarilarda bulunarak, kedilerin temel beslenme ihtiyacina göre mama seçimi yapilmasi gerektigini söyledi.

Nejla Yildirim konusmasinin devaminda, “Yavru kedi yavru mamasi ile besleniyor ya da yetiskin bir kedi yetiskin mama ile beslenir ya da mide bagirsak sorunu olan bir kedi buna özel bir mama ile böbrek yetmezligi olan kedi buna özel bir mama ile beslenir. Yani genelde bizim yaptigimiz yanlis bu ya da sokakta besleme yaparken özellikle gidip uygun olan, ekonomik olan bir mama aliniyor ve bütün hayvanlara dagitiliyor. Bölgede yasli hayvanlar, yavru hayvanlar var, yetiskinler, emzirenler, gebeler hepsi ayni ortamda ve ayni mamadan yiyorlar. Aslinda bunlarin ihtiyaç duyduklari protein miktari, yag miktari, enerji miktari gibi çok degisken, yani bizim özellikle deginmek istedigimiz nokta burasi aslinda. Bir çesit mama alip hepsinin dagitiyoruz ama hepsi ayni oranda faydalanamiyor. Yetiskin mama dagittigimizda yavrunun almasi gereken protein daha az oluyor ve bu sebeple hastaliklara daha yatkin olabiliyor. Yanlis bir besleme arkasindan bir sürü hastaligi getiriyor. Hayvan severlerin yine dikkat etmesi gereken baska bir husus ise zehirleyebilecek gidalar yani çikolata ya da kafeinli seyler veya bir kuru üzüm, yas üzüm sonra sarimsak denildigi gibi yemek artigi verilebiliyor yine üniversite ögrenciler yurtlarda kalanlar yurdun bahçesindeki kedilere yemek artigi verebiliyor. O yemeklerin içerisindeki sogan, sarimsak zehirleyebiliyor ya da marketten bir aç bitir, sosis, salam aliyorlar. Bunlar çok ciddi anlamda zehirli olabiliyor. Sadece zehirlemekle kalmiyor bazen parazitte yapiyor ama parazit bunun en masumu” diye konustu.

Kaynak: İHA