Hekimlere Yönelik Hizmet Içi Egitimler Basladi

Eskisehir’de, Il Saglik Müdürlügü tarafinda aile hekimlerine ve acil serviste çalisan hekimlere yönelik hizmet içi egitimler, pandemide verilen aranin ardindan yüz yüze verildi.

Hekimlere Yönelik Hizmet Içi Egitimler Basladi
Eskisehir Il Saglik Müdürlügünce, il genelinde hizmet veren aile hekimlerine ve acil serviste çalisan hekimlere yönelik hizmet içi egitimler, pandemi sürecinde zorunlu verilen aranin ardindan kasim ve aralik aylarinda Yunus Emre Devlet Hastanesi konferans salonunda tekrar yüz yüze planlanip baslandi. Egitimler Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge’nin ‘Akilci Ilaç Kullanimi’ sunumuyla basladi.

Dr. Bilge, akilci ilaç kullanimi ile ilgili yapmis oldugu sunumunda; “Akilci Ilaç Kullanimi, bir hastaligin önlenmesi, kontrol altina alinmasi veya tedavi edilmesi gibi amaçlar için, dogru ilacin, dogru zamanlamayla, dogru miktarda, dogru uygulama yoluyla, yeterli bilgilendirme yapilarak ve uygun maliyetle kullanilmasina dair ilkeler bütünüdür. Tüm dünyada yanlis, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanimi çesitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadir. Bu etkiler arasinda hastalik ve ölüm oranlarinda artis olmasi, ilaçlarin yan etki riskinin artmasi, kaynaklarin yanlis tüketilmesiyle temel ilaçlara bile ulasilabilirligin azalmasi, acil ve temel ilaçlara karsi gelisebilecek dirence dayali olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artmasi sayilabilir. Bu nedenlerden dolayi dünyada çesitli çözüm yollari üretilmeye, gelistirilmeye çalisilmistir. Bu baglamda dünyada “Akilci Ilaç Kullanimi (AIK)” çalismalari baslatilmistir. Aile hekimlerimiz, hastalari uzun süre takip edebilme, kolay izleme ve degerlendirme, yeterli zamani ayirarak tedavi düzenleyebilme avantajlarina sahip oldugu için Türkiye’de AIK’in yayginlastirilmasina önemli katkilar sunmaktadirlar. Basta aile hekimleri, acil servis hekimleri ve TSM (Toplum Sagligi Merkezi) saglik çalisanlarinin ilacin akilci olarak kullanilmasindaki rolünü bilinmesi son derece önemlidir. Tüm dünyada ilaçlarin bilinçli kullanilmasi sayesinde verimli bir ilaç tedavi yolu izlenmesi, sagligin her alaninda nitelik ve verimliligin artmasi, bunun yani sira tedavi harcamalarinin azaltilmasi gibi avantajlar hedeflenmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA