ÇAKÜ'de Azerbaycan'in Tarihine Isik Tutuldu

Çankiri Karatekin Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte Azerbaycan’in tarihi ele alindi.

ÇAKÜ'de Azerbaycan'in Tarihine Isik Tutuldu
Çankiri Karatekin Üniversitesi Uluslararasi Ögrenci Toplulugu tarafindan kültürü, tarihi, zaferi, danslari, edebiyati ile Azerbaycan’i anlatan “ Alevler Ülkesi Azerbaycan” etkinligi düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlige, Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hüseyin Odabas, akademisyenler, ulusal ve uluslararasi ögrenciler katildi.

Saygi durusu ve iki ülke milli marslarinin okunmasi sonrasi, etkinligin açilisinda konusan Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Azerbaycan adini her duyduklarinda ve Azerbaycan ile ilgili her etkinlikte bir baska heyecan duyduklarini ifade ederek, “1910 -1920 döneminde dünya yeniden bir sekillenme dönemine girdi. O yüzyil tamamlandi. Simdi yeni bir yüzyila girdik. Bu yeni yüzyil Türkiye yüzyili Türk yüzyili olacak insallah. Dünyanin yeniden sekillenmeye basladigi bu yeni yüzyilda Türkiye her alanda etkinligini bariz sekilde gösteriyor ve söz sahibi oluyor. Yani Türkiye hem insan haklari hem demokrasi hem ekonomik olarak mazlumlarin sesi olmaya devam ediyor. Tarihin kendisine yükledigi misyonu omuzlarinda hisseden Türkiye bunun geregini de yapiyor bu yeni yüzyilda. Türkiye’nin mazlum cografyaya iliskin talepleri ve istekleri son 30 yilda ciddi sekilde karsilanmaya basladi” dedi.

“Bu cografya içerisinde de Azerbaycan bizim için çok önemli bir yer tutuyor. Çünkü ayni dili konusup ayni idealler üzerinde birlesiyoruz. Tarihsel süreçte büyük badireler atlatan Türk milletini tarihten çikarirsaniz tarihte büyük bir bosluk olusur. Geçmise bakarak yeniden sekillenen bu dünyada daha güçlü ve daha fazla söz sahibi olabilmek için Türk milleti olarak tek yürek olmali ve birlikte hareket etmeliyiz. Bu noktada Türk dünyasinin kavsagi olan Azerbaycan’in daha da güçlenmesi için elimizden geleni yapmaliyiz. Ekonomik, siyasi, savunma sanayi birlikteligimiz artarak ve güçlenerek devam etmeli. Fakat tarih, kültür, edebiyatta bu birliktelikte çok önemli. Az önce saydigim birliktelikler öncesi zaten biz kültürel ve edebi olarak birbirine baglik iki devlet tek millettik. Bu yeni Türk yüzyilinda da bu birliktelik güçlenerek devam edecek ve Türk’ün sesi dünyada daha gür çikacaktir” diye konustu.

Rektör Çiftçi’nin konusmasinin ardindan ÇAKÜ Tarih Bölüm Baskani Doç. Dr. Sayime Durmaz tarafindan gerçeklestirilen “Alevler Ülkesi Azerbaycan” konulu sunumda, Azerbaycan adinin kökeni hakkindaki rivayetler ile Azerbaycan cografyasi hakkinda bilgi verildi.

Daha sonra tarihi süreçte Azerbaycan’in Romalilar’dan Sasanilere uzanan eskiçagi ve ilk Islam fetihleri ele alindi. Azerbaycan’a ilk Türk akinlarinin Iskitlerce yapildigi, Hunlarca geçis bölgesi olarak kullanildigi ve nihayet sekizinci yüzyil dolaylarinda Hazarlarin bölgeye yerlestigine temas edildi.

Yüzyillar boyunca Azerbaycan cografyasinin çesitli Türk boylarinca geçit olarak kullanmasi sebebiyle bölgeye “Türk Kapisi” adinin verildigi ve Selçuklular zamaninda Azerbaycan bölgesinin Türk yurdu haline geldigini belirtildi.

Takip eden süreçte Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’ne dek bölgenin tarihi degerine isaret edildi. Daglik Karabag sorununun bir milyon Azerbaycanliyi yurdundan ettigi, 26 Subat 1992’de gerçeklestirilen Hocali Soykiriminda 106’si kadin, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 kisinin yasamini kaybettigi ifade edildi.

Konusmalarin ardindan etkinlik Azerbaycanli ve tüm Türki Cumhuriyetlerden üniversitemize gelmis olan ögrencilerin zafer türküleri, zaferi anlatan siirleri ve folklor gösterileri ile devam etti.
Kaynak: İHA