Bakan Özer Açiklamasi 'Türkiye Yüzyili'nda Egitimdeki Hedeflerimizi Çok Daha Ileriye Tasiyacagiz'

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, 2023’e girerken egitimde koyduklari hedefleri basariyla tamamlamanin mutlulugunu yasadiklarini ifade ederek, "Türkiye Yüzyili’nda egitimdeki hedeflerimizi çok daha ileriye tasiyacagiz" dedi.

Bakan Özer Açiklamasi 'Türkiye Yüzyili'nda Egitimdeki Hedeflerimizi Çok Daha Ileriye Tasiyacagiz'
Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Milli Egitim Bakanliginin 2022 yili sonu itibariyla hedeflerine ulastigini belirterek, 2023 yili hedeflerine dair verilerin paylasildigi "Egitimde Türkiye Yüzyili" kitapçigina iliskin bir degerlendirmede bulundu.

"2022 yilini tamamlayip 2023 yilina girerken egitimde koymus oldugumuz hedefleri basariyla tamamlamanin hatta bazilarinin çok daha ötesine geçmenin mutlulugunu yasiyoruz" diyen Bakan Özer, sunlari kaydetti:

"Bu yilin sonuna kadar 3 bin yeni anaokulu yapmak üzere yola çiktik. Bir yilda hedefimizi ikiye katlayarak 6 bin 4 anaokulu kapasitesi olusturduk. 5 yasta okullasma orani yüzde 99’a yükseldi. 2023 yilinda yüzde 100’e tamamlayacagiz. Sadece 5 yasta degil, egitimin tüm kademelerinde okullasma oranlari Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 95’e ulasti. Türkiye’de genç issizligi azaltmak konusunda önemli bir enstrüman olan mesleki egitim merkezlerinde cazip bir mekanizmayi hayata geçirdik. Böylelikle bir yil içinde mesleki egitim merkezlerindeki çirak ve kalfa sayisi 7 kat artisla 1 milyon 200 bine ulasti. Hedefimiz 1 milyondu. Okul öncesinden liseye ve halk egitimiyle hayat boyu ögrenme kurumlarina kadar egitime erisimi artirdik. Firsat esitligini saglama yolunda çok önemli adimlar attik."

"Gerçeklestirdigimiz hedefler, çitamizi daha da yükseltmemiz için bize güç veriyor"

Bakan Özer, bu basarinin yalnizca 2022’nin basariya ulasan hedefleri olmadigini, son 20 yilda atilan adimlarin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde egitime yapilan yatirimlarin sonucu oldugunu dile getirdi. Özer, Bakanlik olarak egitimde firsat esitligini güçlendirmek, mesleki egitimi iyilestirmek ve ögretmenlerin mesleki gelisimini destekleme öncelikli alanlariyla çok boyutlu adimlar atmaya devam ettiklerini vurguladi.

"Gerçeklestirdigimiz hedefler, çitamizi daha da yükseltmemiz için bize güç veriyor" degerlendirmesini yapan Bakan Özer, "2023 yilinda okullasma oranlarini 3 yasta yüzde 50, 4 yasta yüzde 70, 5 yasta yüzde 100’e ulastiracagiz. Mesleki egitim merkezlerindeki ögrenci sayisi ve nitelikli is gücü artacak. Ücretsiz ders kitabi uygulamasinin ardindan bu yil ilk kez 160 milyon yardimci kaynagi da ücretsiz olarak dagittik. 2023’de bu sayi 200 milyona ulasacak" ifadelerini kullandi.

Bu süreçte 2 bin 200 kapali köy okulunu köy yasam merkezine dönüstürdüklerini de hatirlatan Özer, 2023’te kapali köy okulu kalmayacagini, ücretsiz yemek uygulamasinin çerçevesini genislettiklerini vurgulayarak, "Önümüzdeki yil 5 milyona yakin ögrencimize ücretsiz yemek ulastiracagiz" açiklamasinda bulundu.

"Mesleki Egitimde 1000 Okul" ve "Temel Egitimde 10000 Okul" projeleriyle 11 bin okulun imkanlarini iyilestirdiklerini, sirada "Ortaögretimde 10000 Okul" projesinin bulundugunu bildiren Özer, "Türkiye Yüzyili’nda egitimdeki hedeflerimizi çok daha ileriye tasiyacagiz insallah" seklinde konustu.

Kaynak: İHA