Özer Matli Açiklamasi 'Türkiye'ye Örnek Olacak Bir Projeyi Hayata Geçirmek Istiyoruz'

Bursa ili Oda ve Borsa Müsterek Toplantisi’nin 22’ncisi Bursa Ticaret Borsasi’nin ev sahipliginde gerçeklestirildi. Toplantida konusan Bursa TB Yönetim Kurulu Baskani ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matli, krizlerin yasandigi bir dönemde Bursa’daki oda ve borsalarin, sektörel sorunlarin çözüme kavusturulmasinda TOBB öncülügünde yogun çaba sarf ettigini ve Ankara’da Bursa’yi en iyi sekilde temsil ettigini dile getirdi.

Özer Matli Açiklamasi 'Türkiye'ye Örnek Olacak Bir Projeyi Hayata Geçirmek Istiyoruz'
Bursa’da faaliyet gösteren 13 oda ve borsanin katilimiyla düzenlenen ‘Oda ve Borsa Müsterek Toplantisi’nin 22’ncisi, Bursa Ticaret Borsasi’nin ev sahipliginde Gastro Sanayi’de yapildi. Oda ve borsa baskanlari ile meclis baskanlari ve yönetim kurulu üyelerinin katilimiyla gerçeklestirilen toplantida Bursa ekonomisi, sektörel sorunlar ve çözüm önerileri ele alindi. Toplantida konusan Bursa Ticaret Borsasi (Bursa TB) Yönetim Kurulu Baskani ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matli, oda ve borsalarin yogun bir seçim dönemini geride biraktigini belirterek, “Yönetim kurullarimizda, meclislerimizde bu seçim döneminde aramiza katilan çok sayida arkadasimiz var. Kendilerine yeni görevlerinin hayirli olmasini temenni ediyor, basarilar diliyorum” dedi.

Krizlere hizli adapte olduk

Is dünyasinin yapisi geregi öngörülemeyen çok fazla etkene ayak uydurmak zorunda oldugunu, ekonomik ve siyasi konjonktür, küresel riskler gibi çok fazla dis faktörle karsi karsiya kaldigini dile getiren Baskan Özer Matli, “Ülkemizde 2020 yili Mart ayinda baslayan Covid-19 salgininin olusturdugu olumsuz ekonomik görünüm ve maliyetlerdeki artis; 2021-2022 is yilinda da devam etmis, yasanan enflasyon süreci, tüketicinin alim gücünün düsmesine neden olmus ve Rusya-Ukrayna arasindaki yasanan gelismeler, krizi daha da derinlestirmistir. Ancak hizli hareket kabiliyeti sayesinde bu durumlara hemen adapte olabilen is dünyasi olarak, farkli kanallari sonuna kadar degerlendirebildigimizi düsünüyorum. Ihracat ve e-ticaret gibi nispeten zor gibi gözüken alanlarda da üyelerimizin bütün imkanlari degerlendirdigini bilmek, gelecege yönelik olarak öngörülerimizi artirmaktadir” dedi.

Baskan Matli, krizlerin yasandigi bir dönemde Bursa’daki oda ve borsalarin, sektörel sorunlarin çözüme kavusturulmasinda TOBB öncülügünde yogun çaba sarf ettigini ve Ankara’da Bursa’yi en iyi sekilde temsil ettigini dile getirdi.

Türkiye’ye rol model olacak proje

Ekonomideki kirginliklara ragmen Bursa Ticaret Borsasi olarak, kent ve ülke ekonomisine katki saglayacak çalismalara imza atmayi sürdürdüklerini vurgulayan Baskan Özer Matli, basvuru süreci devam eden Gida Sektörü Kümelenme Alani projesi hakkinda bilgilendirmede bulundu. Kent içinde kalan, büyümekte zorlanan ve gida alaninda faaliyet gösteren firmalari, sehrin disinda kurulmasi planlanan kümelenme alaniyla düzenli bir alanda toplamayi amaçladiklarini söyleyen Özer Matli, “Bursa Büyüksehir Belediyemizin öncülügünde, sehrin tüm dinamiklerinin destegiyle önceligimiz Bursali firmalar olmak üzere; tüm Türkiye’ye açmayi planladigimiz bu projede, gida alaninda üretim yapan firmalarimizi, KOBI’lerimizi, teknoloji odakli yeni nesil lojistik imkanlarla donatilan, sürdürülebilir tarim ekosistemi ve doganin gelecegi için ekolojik çözümlerle planlanan bu çevre dostu alanda, bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Sizlerden ricam, kendi üyelerinizle de bu projeye iliskin ön talepleri almaniz ve bu projeyi sahiplenmeniz. Böylece Bursa olarak, Cumhuriyetimizin 100. yilina yakisir bir birlik ve beraberlik örnegi sergileyerek, Türkiye'ye rol model olacak bir projeyi ve is birligini hep birlikte hayata geçirmis oluruz” diye konustu.

“Gida Sektörü Kümelenme Alani ve KOBI OSB Bursa için ihtiyaç”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener, oda-borsa müsterek toplantilari ile Bursa’da mevcut sorunlarin çözümüne yönelik güzel bir sinerji yakalandigini dile getirdi. Bursa Ticaret Borsasi tarafindan hayata geçirilen Gida Sektörü Kümelenme Alani projesinin kent için bir ihtiyaç oldugunu dile getiren Cüneyt Sener, “Bildiginiz üzere bizler de BTSO olarak KOBI OSB projemizi hayata geçiriyoruz. Bununla ilgili pandemi öncesi 2500’den fazla firmadan talep almistik. Simdi bu talepleri revize ediyoruz. Bursa’nin kent içinde kalan çok ciddi sanayi organizasyonu içerisinde olmayan, çevre kirliligi ve trafik olusturan, ilimizin içerisinde olan kuruluslarimiz var. Bunlari sehrimizin içinden deplase edecek ve daha modern, daha nezih ortama kavusturacak ayni zamanda da büyümelerine imkân saglayacak bir organizasyon yapisi içerisindeyiz. Benzer bir projeyi Bursa Ticaret Borsasi’nin gida konusunda yapiyor olmasi kentimiz adina memnuniyet verici” ifadelerini kullandi.

Oda ve Borsa baskanlari sorun ve talepleri dile getirdi

Inegöl Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Yavuz Ugurdag, Bursa’nin hak ettigi yatirimlari alabilmesi adina sehir olarak topyekûn birlikte hareket edilmesi gerektigini söyledi.

Inegöl’ün mobilya kenti kimliginin yanindan ayni zamanda tarim kenti de oldugunu dile getiren Ugurdag, Bursa Ticaret Borsasi’nin hayata geçirmeyi hedefledigi Gida Sektörü Kümelenme Alani projesine tam destek verdi.

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Erol Hatirli, Orhangazi, Gemlik ve Iznik ilçelerini içerisine alan bölgede bir fen lisesine ihtiyaç oldugunu dile getirdi. Pandemi ile birlikte ticaret yapisinin da degistigini kaydeden Erol Hatirli, üyelerin ticari hacimlerinin artirilmasi amaciyla fuarlar konusunda desteklerden yeterince faydalanamadiklarini belirterek, bu tür organizasyonlarin tüm ilçe oda ve borsalarin katilimlariyla düzenlenmesini talep etti.

Küresel isinmanin Iznik Gölü’nü tehdit ettigini belirten Iznik Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Dede, bu konuda kent dinamiklerinden acil eylem plani hazirlanmasi konusunda destek istedi.

Mustafakemalpasa Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Sadettin Akkoyunlu ise organize sanayi bölgeleri ile ilgili zaman zaman sorunlar yasadiklarini belirterek, oda ve borsalarin organize sanayi bölgeleri yönetimlerinde daha etkin rol almasi gerektigini vurguladi.

Gemlik Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Özden Çakir, zeytin için verilen 15 kurusluk destegin çok az oldugunu, bu destegin en az 1,30 TL seviyesine çekilmesi gerektigini söyledi.



Mustafakemalpasa Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Tekin Uzkinay, dile getirilen sorunlarin çözümü Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matli tarafindan ilgili mercilere iletileceginden emin olduklarini ve kendisine her konuda destege hazir olduklarini dile getirdi.

Temeli TOBB Baskani M. RifatHisarciklioglu tarafindan atilan Yenisehir Küçük Sanayi Sitesi’nde çalismalarin devam ettigini kaydeden Yenisehir Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Orhan Torun, Gida Sektörü Kümelenme Alani ve KOBI OSB projelerine de destek olmaktan memnuniyet duyacaklarini ifade etti.

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Muammer Üstündag, TEKNOSAB projesinin Karacabey ve Bursa için önemli bir deger oldugunu ancak ilçe sanayicisine katkisi olmayacagini belirterek, Karacabey TSO olarak özellikle küçük esnaf ve KOBI’lere yönelik benzer bir çalisma yürüttüklerini söyledi.



Enerji maliyetlerinin sanayicinin üzerine büyük bir yük olusturdugunu ifade eden Gemlik Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Hasan Hamaloglu ise bu maliyetlerin azaltilmasi için, oda ve borsalar olarak ‘Enerji Var’ adiyla bir proje hayata geçirilmesini, rüzgâr ve günes gibi yenilenebilir enerji santrallerinin TOBB öncülügünde Bursa'dan baslamak üzere ülkeye kazandirilmasini istedi.

Programin sonunda toplantiya katilan oda ve borsa yönetim kurulu baskanlari tarafindan, Ankara’ya iletilmek üzere,dile getirilen sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir mutabakat metni hazirlandi.
Kaynak: İHA