OEDAS Tüm Trafo Merkezlerinin Sistem Güvenligini Arttirdi

OEDAS, gerçeklestirdigi teknoloji yatirimlarina bir yenisini daha ekleyerek, operasyonel teknoloji (OT) ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin siber güvenliginde küresel lider olan SCADAfence platformunu kullanmaya basladi.

OEDAS Tüm Trafo Merkezlerinin Sistem Güvenligini Arttirdi
Platform, OEDAS’in SCADA merkezine ve hizmet bölgesindeki yüzlerce trafodan veri toplayan 54 trafo merkezine kuruldu. OEDAS Direktörü Muzaffer Yalçin, “Türkiye’de elektrik dagitim sektöründe ilk kez kullanilan SCADAfence ile sistem güvenligini bir adim daha ileri tasirken, cihazlar arasindaki trafigi izleyip verileri analiz ediyoruz. Bu sayede güvenli ve sürdürülebilir elektrik arzi saglamak için yaptigimiz çalismalari bir adim daha ileri tasidik” dedi.

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskisehir, Kütahya ve Usak illerinin elektrik dagitim hizmetini saglayan Osmangazi Elektrik Dagitim AS (OEDAS), 2022 yatirimlari çerçevesinde bir yandan sebeke tesis yatirimlarini gerçeklestirirken diger taraftan da hizmet kalitesini artiran dijitallesme alanindaki çalismalarini sürdürüyor. Sirket bu çerçevede elektrik dagitim sektöründe bir ilke daha imza atarak, operasyonel teknoloji (OT) ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin siber güvenliginde küresel lider olan SCADAfence platformunu kullanmaya basladi.

Yatirim çerçevesinde OEDAS’in SCADA (Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi) merkezi ile birlikte hizmet bölgesinin geneline yayilan yüzlerce trafodan veri toplayan 54 trafo merkezine SCADAfence cihazlari kuruldu. Bu cihazlar, sistemin güvenligini artirmanin yani sira merkezden küçük trafolara kadar kullanilan tüm sistemler arasindaki iletisimi artirarak, muhtemel bir ariza durumuna çok daha hizli bir sekilde müdahale etmeye imkan sagliyor.

Muzaffer Yalçin: “Güvenligi artirirken arizalara müdahale süremizi kisaltiyoruz”

OEDAS Direktörü Muzaffer Yalçin, SCADA merkezi ve yeni siber güvenlik sistemi SCADAfence hakkinda bilgi verdi. Hizmet bölgelerinde yaklasik 3 milyon kisinin hayatina dokunduklarini söyleyen Yalçin, “Dünyada ve ülkemizde oldugu gibi bölgemizde de her geçen dönem artan enerji talebini güvenli ve sürdürülebilir bir sekilde karsilamak için sebeke yatirimlarimizin yani sira teknolojik yeterliligimizi de artiriyoruz. SCADA merkezimiz ile tüm sistemleri uzaktan izleyip, veri depolayabiliyor, sebekemize uzaktan müdahale edebiliyoruz. Tüm bölgeyi kontrol edebildigimiz bu sistem sayesinde arizalara müdahale süremizi de büyük ölçüde düsürdük. Bu platform, uzaktan erisim ile OT ve IoT cihaz güvenligini üst seviyeye tasiyor. Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planlari çerçevesinde enerji sektöründe de çesitli çalismalarin yapildigi bir dönemde sektörümüzde bir ilke daha imza atmanin mutlulugunu yasiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA