Lavrov Açiklamasi 'Karabag'daki Maden Yataklari Konusunda Anlasmazliklarin Çözülmesinden Yanayiz'

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Azerbaycanli mevkidasi Ceyhun Bayramov ile gerçeklestirdigi basin toplantisinda Karabag’daki maden yataklarina deginerek, "Bölgedeki maden yataklarinda anlasmazliklarin çözülmesinden yanayiz" dedi.

Lavrov Açiklamasi 'Karabag'daki Maden Yataklari Konusunda Anlasmazliklarin Çözülmesinden Yanayiz'


Ermenistan’in, baris anlasmasi hazirligi için bugün Moskova’da yapilmasi planlanan Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Disisleri Bakanlari Toplantisi’na katilmayi reddetmesinin ardindan Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ve Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov, Moskova’da bir araya geldi. Bakan Lavrov, Ermenistan tarafinin üçlü görüsmeye katilmamasina yönelik, "Bugün Azerbaycan ve Ermenistan disisleri bakanlarinin baris anlasmasi müzakerelerine devam etmek için topraklarimizda bir araya gelmesi konusunda mutabik kalmistik. Biz bu toplantiya hazirlaniyorduk, ancak ne yazik ki Ermeni meslektaslarimiz Moskova’ya gelmeyi reddetti. Böyle bir firsatin kaçirilmis olmasi üzücü" ifadelerini kullandi.

"Ermenistan, toplantiya katilmama kararini diplomatik yollardan ögrenmedik"

Lavrov ve Bayramov, görüsmenin ardindan ortak basin toplanti için kamera karsisina geçti. Lavrov, Ermenistan’in toplantiya katilmama kararini diplomatik kanallardan ögrenmediklerini belirterek, "Biz de sizin gibi Ermenistan tarafinin toplantiya katilmama kararini, basin servislerinden ögrendik. Bu tür durumlarda kullanilan diplomatik kanallar, bu kez kullanilmadi. Bu Ermeni tarafinin kararidir. Ancak Ermeni tarafinin bugün bu toplantiya katilmama kararina dair kamuoyunu bilgilendirme yöntemi, elbette soru isareti uyandiriyor" seklinde konustu.

Ermenistan’in bu kararina karsi hala üçlü görüsmeleri sürdürme isteklerinin oldugunu vurgulayan Lavrov, "Görüsmenin (Bayramov ile) çok faydali olduguna inaniyorum. Ermeni meslektaslarimizin da katilimiyla üçlü görüsmenin gündemimizden çikmadigi anlayisina sahibiz. Müzakere sürecini ne kadar siklikla ilerletirsek su anda dünyada endiseye yol açan sorunlar da o kadar çabuk çözülecek" ifadelerini kullandi.

"Tüm anlasmazliklari yalnizca diplomatik yollarla çözmek önemli"

Lavrov, "Ermenistan-Azerbaycan sinirindaki durumun istikrara kavusturulmasi konusunda görüs alisverisinde bulunduk, sinirlarin çizilmesi konusunda somut çabalarin baslatilmasinin en uygun çözüm olacagi konusunda hemfikiriz, bu amaçla Azerbaycan-Ermenistan ikili komisyonu olusturuldu ve taraflar, Rusya’nin istisari yardimi ile çalisacagi konusunda anlasti" dedi.

Larov, "Tabi ki ayni zamanda, bu mekanizmanin tam ve istikrarli bir sekilde islemesini saglarken güç kullaniminin tekrarini önlemek ve tüm anlasmazliklari yalnizca diplomatik yollarla çözmek önemlidir" seklinde konustu.



"Karabag’daki maden yataklari konusunda anlasmazliklarin çözülmesinden yanayiz"

Ermeni tarafinin Rus baris gücü birliklerinin Karadag’daki görevlerini yerine getirmedigi iddialarina yanit veren Lavrov, "Elbette bugünkü görüsmemizde en çok degindigimiz konu, Laçin koridorundaki durumun kötülesmesiydi. Rus baris gücü birliklerinin ilgili taraflarla temaslarinda sorunun çözümüne dair saat basi çalistigini teyit ettik. Biz mümkün olan en kisa sürede tam tesekküllü ulasim kanallarinin olusturulmasindan ve bölgedeki (Karabag) maden yataklarinin isletilmesi konusunda anlasmazliklarin çözülmesinden yanayiz" diye konustu.



"Geçmisteki çatismalarin tekrari, bu anlasmayla güvenilir bir sekilde engellenecek"

Azerbaycan ve Ermenistan arasinda yapilacak olan bir baris anlasmasinin muhtemel çatismalarin önüne geçilmesi için güvenilir bir araç olacagini kaydeden Lavrov, "Rusya bu bölgede bize dost olan iki devlet arasinda kalici ve adil bir baris tahsis edilmesini herkesten daha çok istiyor. Geçmisteki çatismalarin tekrari bu anlasmayla güvenilir bir sekilde engellenecek" ifadelerini kullandi. Lavrov ayrica Azerbaycan ve Ermenistan Basbakan Yardimcilarinin da yer aldigi görüsmelerin sürmesini umduklarini ve anlasma maddelerinin genisletilmesinden yana olduklarini söyledi.



Bayramov: “Ermenistan, dezenformasyon yayarak yanlis bir kamuoyu olusturmaya çalisti”

Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov ise basin toplantisinda, Lavrov ile yaptigi görüsmenin verimli geçtigini belirtti.

Bayramov, "Bu yil Azerbaycan ile Rusya arasinda diplomatik iliskilerin kurulmasinin 30. yil dönümü. Bu yilin sonuçlari hakkinda genis kapsamli, çok yönlü görüsmeler yaptik. Ülkelerimiz arasinda imzalanan belgeler üst düzeyde hazirlandi ve önümüzdeki yil bir dizi belgenin uygulanmasina tanik olacagiz. Bugün Kuzey-Güney projesini de konustuk. Bu proje öncelikle ulasim ve demiryollarini kapsiyor. Ayni zamanda bugün bu projenin olanaklarini genisletmek, elektrik iletimi ve insani konulardan da bahsettik” dedi.



"Laçin-Hankendi yolunda araçlar engelsiz hareket ediyor"

Laçin yolunun abluka altina alindigina dair bilgilerin gerçegi yansitmadigini ifade eden Bakan Bayramov, ”Barisçil bir protesto düzenleyen çevre aktivistleri, taleplerini net bir sekilde dile getirdi. Eylemciler çevre terörüne karsi olduklarini ilan etti. Ambulanslar, Rus baris gücü birliginin araçlari ve Uluslararasi Kizilhaç Komitesi’nin araçlari, Laçin-Hankendi yolunda engelsiz bir sekilde hareket ediyor” diye konustu.



"Ermenistan, maden yataklarimizi barbarca sömürdü"

Laçin-Hankendi yolundaki protestonun nedeninin Karabag’da bulunan maden yataklarinin Ermeniler tarafindan yasa disi olarak isletilmesi oldugunu vurgulayan Bayramov, ”Ermenistan, maden yataklarimizi yasa disi sekilde ve barbarca sömürdü. Bunu dogrulayan yerli ve yabanci uzman görüsleri var. Bu görüsler, Azerbaycan’in ekolojisinin büyük ölçüde zarar gördügünü kanitliyor. Böyle bir durumda Azerbaycan kamuoyunun tepkisini göstermesi gerekirdi. Azerbaycan her zaman sabirli bir durus göstermistir. Bu konuyla ilgili olarak geçen yilin Kasim ayinda basvurular yapilmis ve son iki ayda bu basvurular yogunlasmistir. Çünkü son iki ayda Ermeni cemaatinin lideri olarak kendini göstermeye çalisanlar ortaya çikmistir. Bu kisilerin Karabag ile hiçbir ilgileri olmadigi halde kendilerini lider olarak görüyorlar ve bu kisilerin gelisinden sonra ülkemizin zenginliklerinin yagmalanmasi hizlandi. Bu nedenle Azerbaycan tarafi ile Rus baris güçleri arasinda geçtigimiz aylarda görüsmeler yapilmis, anlasmaya varilmistir. Bunun üzerine bölgeyi izlemeye giden Azerbaycanli uzmanlarin bölgeye girisine Ermeniler tarafindan izin verilmedi. Aktivistler ve halk, sorunun barisçil bir sekilde çözülmesinden ümidini keserek eylem karari aldi” ifadelerini kullandi.

"Ermenistan, dezenformasyon yayarak yanlis bir kamuoyu olusturmaya çalisti"

Azerbaycan ile Ermenistan arasinda baris anlasmasinin imzalanmasi için üçüncü tur müzakerelerin olmayacagini neredeyse son anda ögrendiklerini belirten Bayramov, ”Müzakerelerin ilk turu Ekim’de Cenevre’de, ikinci turu Kasim’da Washington’da yapildi ve üçüncü tur müzakerelerin de bugün Moskova’da yapilmasi planlaniyordu. Moskova’da yapilmasi planlanan toplantidan kisa bir süre önce Ermeni tarafi Bakü’ye yeni bir teklif paketi sundu. Ancak biz Ermenistan’a bir ay önce teklifler göndermistik. Önerileri sunduktan sonra Ermeni tarafi, Azerbaycan’in görüsmeyi reddettigini açikladi ve dezenformasyon yayarak yanlis bir kamuoyu olusturmaya çalisti” dedi.



"Ermenistan topraklarimiza milyonlarca mayin gömdü"

Ermenistan’in yükümlülüklerini yerine getirmedigini söyleyen Bayramov, ”Ermenistan her zaman müzakerelere hazir oldugunu iddia etti. Ancak müzakere etmek isteyen ülke topraklarimizi isgal etmis, bitmek bilmeyen siperler ve siginaklar insa etmis, milyonlarca anti-personel mayini ve tanksavar mayini gömmüstür. Eger bir ülke gerçekten sorunu müzakere yoluyla çözmeye çalisiyorsa 30 yil boyunca topraklarimizda büyük çapli askeri operasyonlar gerçeklestirmemesi gerekir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA