Emlak Piyasasindaki Manipülasyonlar Son Buluyor

Türkiye’de son zamanlarda gayrimenkul ticareti ile ilgili taraflar arasindaki sorunlar artarken, tüm bu süreçlerin online ortama tasindigi ve taraflarin haklarinin korundugu platformlara ise ilgi giderek artiyor. Söz konusu platformlar, Gelir Idaresi Baskanliginca yayimlanan ‘gayrimenkul ilanlarinin takibe alinmasi’ karari sonrasi da bir takim yeni düzenlemeleri gelistiriyor.

Emlak Piyasasindaki Manipülasyonlar Son Buluyor
Gayrimenkul ticaretiyle ilgili taraflar arasinda isleyen tüm süreçler, dijital ortamda çözüm buluyor. Online ortamda saglanan tüm prosedürler alici, satici ve kiracilar üzerinde de birçok yeni hususlar doguruyor. Tüm bu ticari faaliyetlerin yürütülme süreçlerinde olusabilecek herhangi bir anlasmazlik durumunu önlemek adina ise taraflara gayrimenkul ticaret sigortasi da yapilirken, arabuluculuk ve tahkime dayali hukuki destekler de veriliyor. YTÜ Yildiz Teknopark firmalarindan Gayrimenkul Borsasi (GABORAS) Genel Müdür Yardimcisi Kivanç Kemal Yilmaz, “Sahte ilanlarin ve buna bagli manipülasyonlarin önlenebilmesi adina online emlak platformlarina birçok kosullar getirilmistir. Buna bagli olarak online emlak platformlarindan birçok ilan kaldirilma durumlari oldu’’ diyerek emlak piyasasina iliskin önemli açiklamalarda bulundu.

“Mülk sahiplerini önemli bir yükümlülükten kurtariyoruz”

GABORAS platformunda mülk ticaretinin yani sira sayica fazla gayrimenkulü bulunan kisi ve kurumlar için de gerekli varlik yönetim sistemlerinin gelistirildigini belirten Kivanç Kemal Yilmaz söyle devam etti: “Varlik yönetimi sistemimizde sinirsiz sayida gayrimenkulün güncel durumlarini anlik olarak görüntüleme, riskli ve faydali yanlarini inceleme ve en dogru ticari aktivasyonunun nasil olacagini kritik edebilme imkani sunuyoruz. Bu anlamda özellikle kurumsal firmalarin gayrimenkullerinin yönetiminde önemli kolayliklar sagliyoruz. Varlik yönetim sistemini kiralik mülklerin yönetimi için de uyarladik. Burada da hem ev sahiplerini hem de kiracilari önemli bir yükümlülükten kurtariyoruz. Online ortamda kira ödemeleri, aidat ve fatura ödemeleri gibi islemlerin yürütülmesini sagliyoruz. Ayni zamanda sözlesmelerin yenilenme süreçleri, yürütülecek prosedürler ve yeniden kiralama gibi süreçlerde de online ortamda gerçeklestirilebilir hale getirdik.”

“Türkiye’de sadece bu yil satilan konut sayisi 1 milyonu geçti”

Gayrimenkul yatiriminin dünyanin her yerinde güvenli bir yatirim araci olarak kabul edildigini ifade eden Yilmaz, ülkemizde de son 10 yilda konut satislarinin giderek arttigini söyledi.

Kivanç Kemal Yilmaz, “Türkiye’de sadece bu yil satilan konut sayilari 1 milyonu geçmis durumda. Ayni zamanda Gayrimenkul sektörünün ülke ekonomisine katkisi da azimsanmayacak derecede büyük. Sektör beraberinde 250’ye yakin alt sektörü de etkilemekte ve gerek istihdam gerekse de gayri safi milli hasiladaki payi yüksek. Türkiye’de de gayrimenkul üzerine sürekli artan bir talep bulunmakta. Buna bagli olarak gayrimenkul alimlari devamli olarak artis göstermektedir. Önümüzdeki süreçte de bu ivmenin artarak devam edecegine inaniyoruz. Tabi bu kadar artis gösteren ve yatirim araçlari arasinda tercih edilebilirligi yüksek olan gayrimenkulün alim-satim süreçleri de yeniden düzenlemeye ihtiyaç duymaktadir. Özellikle güvenli bir altyapinin kurulmasi kosul haline gelmistir. Gelir Idaresi Baskanligi’nin son dönemde çikarmis oldugu belirli düzenlemeler mevcut. Sahte ilanlarin ve buna bagli manipülasyonlarin önlenebilmesi adina online emlak platformlarina ilan bildirme sarti gibi kosullar getirmistir. Biz sistemimizi halihazirda tüm bu güvenlik unsurlarini gözeterek olusturdugumuz için yeni düzenlemeden etkilenmedigimizi söyleyebiliriz. Birçok platform web sitelerindeki ilanlari geri çekmek zorunda kalirken, GABORAS platformumuz faaliyetlerine ara vermeden devam edebilmistir” seklinde konustu.

“Gayrimenkul ticareti yalnizca ilanla ilgili bir süreçten ibaret degil”

Gayrimenkul ticaretinin çok fonksiyonlu yapi içerisinde gelisen durumlara bagli sekilde ilerlediginin altini çizen Kivanç Kemal Yilmaz, gayrimenkul sektörü ile ilgili, “Gayrimenkul sektörü son zamanlarda gerek yurt içi gerekse de yurt disinda sikça mevzubahis olmaya basladi.

Fakat gerek yurt içinde gerekse de yurtdisinda genellikle bu tür gelismeler ilan sitesi olmayla sinirli kaliyor. Gayrimenkul ticaretini uçtan uca kapsayici bir yapi henüz bizim disimizda gelismis degil. Gayrimenkul ticareti yalnizca ilanla ilgili bir süreçten ibaret degildir. Taraflarin güvenilirligi, gayrimenkulün degeri, yerinde görülebilme imkâni, ödeme sistemleri ve hukuki sorunlarin çikma ihtimali gibi birçok husus söz konusu. GABORAS olarak biz, bir kisi ya da kurumun gayrimenkul alimi veya satimina karar verdigi asamadan, satis islemi gerçeklesene kadarki tüm süreci kapsayici bir hizmet potansiyeline sahibiz” dedi.

“Dijital ortamdaki ticaret güvenli zeminde kurgulanmali”

Kivanç Kemal Yilmaz, gayrimenkul sektörü geleneksel sinirliliklarin ötesinde ülke ekonomisine katkisi baz alindiginda dikkatle incelenmesi gereken bir alan oldugunu söyledi.

Yilmaz son olarak sunlari söyledi: “Kayit disiligin önlenmesi ve güvenlik altyapilarinin olusturulmasi bu çerçevede ilk ele alinmasi gereken hususlardandir. Degisen ve gelisen çagimizda her seyin dijitallesmesi gibi gayrimenkul sektörünün de dijitallesmesi kaçinilmazdir. GABORAS bu dijitallesme adimlarinin bir parçasidir. Fakat dijitallesme beraberinde yeni süreçler ve düzenlenmesi gereken yeni alanlar dogurmaktadir. Dijital ortamda ticaretin islemesinin getirdigi hiz, ayni zamanda güvenli zeminde kurgulanmayi zorunlu kilmaktadir. GABORAS, mülk ticaretine dayali tüm islemleri online ortama tasiyarak gerekli hizliligi ve kolayligi saglamis bulunmaktadir. Ayni zamanda Web tapu dogrulamasi ve güvenli hesap sistemleriyle de gerekli güvenlik altyapilarini olusturmustur.’’
Kaynak: İHA