BSEÜ Çiftçiler Için Yeni Bir Proje Yürütüyor

Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi (BSEÜ), çeltik üretiminde su sorununu ortadan kaldiracak çözüm yolu üzerinde çalismalar yürütüyor.

BSEÜ Çiftçiler Için Yeni Bir Proje Yürütüyor
BSEÜ, Tarimsal Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürlügü (TUAM) deneme alanlarinda yürütülen bir Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) arastirma projesinde çeltik verimini azaltan yabanci otlarin mücadelesinde su altinda yetistirme teknigi yerine damla sulama sisteminde herbisit kullanim imkanlarini arastirmaya basladi.

Bu çerçevede görevli ögretim elemanlari ve ögrenciler ile birlikte birçok ilaçlama programlari olusturularak saha denemeleri yürütüldü. Ilaçlama programlarinda bazi parsellerde konvansiyonel çeltik verimine yaklasan verim degerlerine ulasildigi bilgisi verildi.



Çeltik nedir?

BSEÜ, çeltik hakkinda yaptigi bilgilendirmede, “Çeltik üretim teknigi bakimindan sucul bir ortamda yetistirilen bir kültür bitkisidir. Çeltigin sulak ortamda üretilmesinin nedenlerinden biri de yabanci otlarla mücadeledir. Yüksek su tüketimi ve yerlesim alanlarina uzak olmasi nedeniyle bu zorunluluk çeltik üretimini sinirlandirmaktadir. Tarimsal kuraklik nedeniyle de çeltik üretim alanlari giderek azalmaktadir. Bu sorunun çözümünde damla sulama sistemi ümit vaat etmesine ragmen su altinda birakilarak öldürülemeyen yabanci ot konusunda çiftçilerin sorunlarina henüz çözüm bulunamamistir” denildi.

Yapilan çalismalar ile sorunun ortadan kalkmasini hedefleyen BSEÜ, çalisma sonuçlarini en kisa sürede çiftçilerin kullanimina sunacagini belirtti.

Kaynak: İHA