ABD Açiklamasi 'Kuzey Kore, Ukrayna'da Kullanilmak Üzere Rus Wagner Grubuna Silah Satti'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, Kuzey Kore’nin, Rus parali asker sirketi Wagner’a Ukrayna’daki savasta kullanilmak üzere silah sattigini söyledi. Pyongyang yönetimi ve Wagner ise iddiayi yalanladi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby gazetecilere önemli açiklamalarda bulundu. Kirby, "Wagner, Rusya’nin Ukrayna’daki askeri operasyonlarini desteklemek için dünya çapinda silah tedarikçileri ariyor. Geçtigimiz ay Kuzey Kore, Wagner tarafindan kullanilmasi için Rusya’ya piyade roketleri ve füzeleri teslim etti" ifadelerini kullandi. "Kuzey Kore’nin askeri teçhizatin parasini ödeyen Wagner’e ilk silah teslimatini tamamladigini dogrulayabiliriz" diyen Kirby, Wagner’in Ukrayna’da her ay 100 milyon dolardan fazla para harcadigini belirtti.

Kirby, “Wagner’e teslim edilen malzeme miktarinin Ukrayna’daki savas dinamiklerini degistirmeyecegini degerlendiriyoruz. Ancak Kuzey Kore’nin daha fazla askeri teçhizat tedarik etmeyi planladigi konusunda kesinlikle endiseliyiz” seklinde konustu.



Kuzey Kore ve Wagner’dan yalanlama

Kuzey Kore Disisleri Bakanligi’ndan yapilan açiklamada ise Kuzey Kore’nin Rusya ile arasinda hiçbir zaman gerçeklesmemis olan “silah ticareti” konusundaki ilkeli durusunun degismedigi ifade edildi. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e yakinligiyla bilinen, Wagner’in basinda bulunan Rus is adami Yevgeny Prigozhin de Kirby’in iddiasini "dedikodu ve spekülasyon" olarak nitelendirdi. Prigozhin, Kirby’nin varsayimlara dayali açiklamalar yapma aliskanligi oldugunu ifade ederek, "Kuzey Kore’nin uzun süredir Rusya’ya herhangi bir silah tedarik etmedigini herkes biliyor. Bu yönde çaba bile gösterilmedi. Bu nedenle Kuzey Kore’den silah temini, dedikodu ve spekülasyondan baska bir sey degildir" dedi.

Kaynak: İHA