Yasam Mücadelesini Kazandi, Kendi Gibi Çocuklara Umut Oldu

İçel’de yasayan çocuk fizyoterapisti Selcen Kankul, engelli çocuklara umut oluyor. 6 aylikken geçirdigi yüksek ates dolayisiyla yaklasik 45 gün boyunca yogun bakimda kalan ve entübe edilen, doktorlarin "her seye hazirlikli olun" dedigi Kankul, önce hayata tutundu, ardindan yogun tedavi sonucu kendisi gibi çocuklarin kahramani olmak için fizyoterapist oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligina bagli Nihat Sözmen Bakim, Rehebilatasyon Ve Aile Danisma Merkezi’nde 3 yildir çalisan Kankul, görenlerin takdirini topluyor.

Yasam Mücadelesini Kazandi, Kendi Gibi Çocuklara Umut Oldu
Normal bir çocuk olarak dünyaya gelen ve 6 aylikken yüksek ates sonucu hastaneye kaldirilan Selcen Kankul, burada yapilan ignenin ardindan evine gönderildi. Eve geldikten sonra sol tarafini oynatamayan ve gözlerinde kayma olan Kankul’u tekrar hastaneye götüren ailesi, havale geçirdigini ögrendi. Babasinin isi dolayisiyla yurt disinda olan Kankul ailesi, hergün uçak seferleri olmadigi için çocuklarini 2 gün sonra Istanbul’a getirebildi. Burada direk yogun bakima alinan ve entübe edilen 6 aylik Kankul’un tedavisine baslandi. O dönem doktorlarin "umudunuzu kesin, yasasa bile yüzde 90 engelli olur" dedigi Kankul, yapilan tedavilerle önce hayata tutundu. Gördügü fizik tedavileriyle önce sol tarafini oynatmaya baslayan, ardindan yürüyememe sikintisini çözen Kankul, yüzde 45 engelli olarak simdi kendisi gibi çocuklarin ’umudu’ oluyor. 2018 yilinda Inönü Üniversitesi’nden fizik tedavi bölümünü bitiren Kankul, yaklasik 3 yildir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligina bagli Nihat Sözmen Bakim, Rehebilatasyon Ve Aile Danisma Merkezi’nde çocuklari tedavi ediyor.

"45 gün yogun bakimda kaldim"

Hayat hikayesini IHA muhabirine anlatan Selcen Kankul, çok saglikli bir çocuk olarak dünyaya geldigini belirterek “Herhangi bir seyim yokmus, her seyim normalmis. 6 aylik olana kadar hiçbir sorunum yokmus. Bu dönemde normal soguk alginliginda oldugu gibi atesim çikiyor, hapsirmam oluyor. Daha sonra ailem beni hastaneye götürüyor ve burada bir igne yapip eve gönderiyorlar. Ondan sonra annem evde kiyafetlerimi giydirirken sag tarafinda hareket oldugunu, sol tarafimin ise oynamadigini fark ediyor. Daha sonra göz kaymalari filan basliyor. Tekrar beni hastaneye götürdüklerinde ise baya bir havale geçiriyormusum. Biz o zamanlar babamin isi dolayisiyla yurt disindaydik. Oradan da Istanbul’a her gün uçak olmadigindan dolayi da 2 gün boyunca ben o durumda kalmak zorunda kalmisim ve erken müdahale olamamis. 2 gün sonra Istanbul’a götürdüklerinde beni hemen yogun bakima aliyorlar. Yaklasik 45 gün boyunca yogun bakimda kaliyorum. O dönem doktorlar annemlere ‘her zaman her seye hazirlikli olmalarini, yasasam bile yüzde 90 engelli olabilecegimi’ söylemisler. Ben yogun bakimdayken anneme tepki vermisim, doktorlar inanamamis” diye konustu.



"Benim gibi çocuklarin kahramani olmak için fizyoterapist oldum"

45 gün sonra yogun bakimdan çiktiktan sonra yogun bir fizik tedavi sürecine basladigini vurgulayan Kankul, “Kendimi bildim bileli hep fizik tedavinin içinde büyüyen bir insandim. Bu bölümü de en sonunda bitirdim ve hayal ettigim yerdeyim. Ailem özellikle yogun bakim döneminde çok büyük bir yikim yasamis. Entübe de edilmisim o dönem. Resmen dünyalari baslarina yikilmis. Ancak ailem hiçbir zaman umudunu kesmemisler. 45 gün süren yasam savasim sonucunda öyle yada böyle hayata baglanmisim. Fizyoterapist olma hayalim ilk okul yillarina dayaniyor. Çünkü o dönem hiçbir arkadasim yoktu. Benim bu durumumdan dolayi beni aralarina almak istemiyorlardi. Su anda çocuklarla çalisiyorum ama bazen çocuklar çok acimasiz olabiliyorlar maalesef. O yüzden okula gitmemek için hasta numarasi filan yapiyordum. Sonra benim bir fizyoterapistim vardi ve o bana çok iyi geliyordu. Ayaga kalkamiyordum, kalkmaya basladim, yürüyemiyordum yürümemi sagladi. Bende bunu göz önünde bulundurarak, benim gibi hasta çocuklar olursa onlarin kahramani olayim ve onlarin arkadasi olsun düsüncesiyle fizyoterapist oldum. Çünkü benim kahramanim fizyoterapistimdi” seklinde konustu.

2018 yilinda üniversiteden mezun oldugunu kaydeden Kankul, “Ben tedavi yaptigim hiçbir çocuga hasta gibi bakmiyorum. Benim arkadaslarim olarak görüyorum. Yani ayni yollardan bende geçtigim için onlarin ne yasadiklarini anlayabiliyorum. Hem ben onlari tedavi ediyorum hem de onlar beni tedavi ediyor. Tabi okul bitince hemen is bulamadim. Çünkü bizde biraz ön yargilar var. 3 yildir bu isi seve seve yapiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA