Kizilay Dostluk Kisa Film Festivali 'Neset Ertas' Belgeseli Ile Açildi

Uluslararasi Kizilay Dostluk Kisa Film Festivali, Atlas Sinemasi’nda sinemaseverlerle bulustu. Bu yil Neset Ertas anisina düzenlenen festivalin açilis etkinliginde Neset Ertas’in oglu Hüseyin Ertas ve yakin dostu Bayram Bilge Tokel konusmaci olarak katildi.

Kizilay Dostluk Kisa Film Festivali 'Neset Ertas' Belgeseli Ile Açildi
Türk Kizilay çatisi altinda Kültür ve Turizm Bakanligi ve Sinema Genel Müdürlügü’nün destekleriyle düzenlenen 5. Uluslararasi Kizilay Dostluk Kisa Film Festivali basladi.

Ölümünün 10. yilinda Neset Ertas anisina düzenlenen festival boyunca bes ayri mekanda 27 ülkeden 48 kisa film ve 16 belgeselin gösterimi gerçeklestirilecek.

Neset Ertas anisina film gösterimi

Açilisin Atalay Tasdiken ve Haci Mehmet Duranoglu’nun Neset Ertas anisina yaptigi “Ah Yalan Dünyada” isimli belgesel gösterimi ile yapildigi programda ardindan bir panel düzenlendi.

Panele Neset Ertas’in oglu Hüseyin Ertas festival baskani Faysal Soysal’in moderatörlügünde konusmaci olarak katildi.

Panelde konusan Neset Ertas’in Oglu Hüseyin Ertas, “Babamiz nasildiysa öyle görünüyordu, nasil görünüyorsa da öyleydi. Tabii bizimle arasinda daha siki baglar olabilir ve bizimle daha açik konusuyor olabilirdi. Ama genelde sizin gördügünüz neyse, babamiz da oydu. Bizim de ömrümüz ayriliklarla geçti, belli bir yasimiza kadar babamizi senede bir görebilirdik. Televizyonlarda, plaklarda, kasetlerde duydugumuz türküleri bize mektup gibi gelirdi. Onun yasadiklari, bizim hayatimiz. Babamizdan bir mektup alir gibi seyrederdik onu" diye konustu.

Öte yandan festivalde bu yil ilk kez, ‘Insani Bakis’ belgesel seçkisinde yarisan bir yapima Türk Kizilay tarafindan ‘Insani Bakis Ödülü’ verilecek. Ana yarisma seçkisinde de 3 yapima ödül takdim edilecek. Etkinlik kapsaminda en iyi film ödülü 30 bin TL, özel jüri ödülü 15 bin TL, mansiyon ödülü 10 bin TL olarak belirlenirken, ’Insani Bakis Belgesel’ seçkisinde yer alan filme ise 15 bin TL degerinde ‘Insani Bakis’ ödülü takdim edilecek. Festivalin Fono Film Post Prodüksiyon ödülü ise bu yil 30 bin TL degerinde olacak. ’40 Yillik Hatir’ kategorisinde yer alan bir filme de Neset Ertas adina dostluk ödülü takdim edilecek. Festival kapsaminda ’Onur Ödülü’ ise sinemanin duayenlerinden Ayla Algan’a ve Türk sinemasinin yildiz oyuncusu Yusuf Sezgin’e verilecek.

Avrupa yakasinda Atlas Sinemasi, Artizan Sanat, Beyoglu Akademi, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi, Anadolu yakasinda ise Kadiköy Sinemasi’nda gerçeklesecek festivalin kisa film yarisma seçkisinde Türkiye’den "Salto-Mortale","Birlikte, Yalniz", "Birth of the Two Departeds", "Babamin Öldügü Gün", "Karincanin Ayak Izleri", Italya’dan "End of September", Sili’den "Estrellas Del Desierto", Iran’dan "War and Color", Kirgizistan’dan "Warrior", Finlandiya’dan "Nesting", Kanada’dan "Clara is Gone", ABD’den "Finis Terrae", Irlanda’dan "Scrap", Afganistan’dan "Shabnam" ve Polonya’dan "Vyraj" filmleri yer aliyor.
Kaynak: İHA