Iki Lise Ögrencisi Türkiye'de Bir Ilki Basardi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in bir konusmasindan etkilenen iki lise ögrencisi Türkiye’nin ilk özgün blokzincirini olusturmayi basardi.

Iki Lise Ögrencisi Türkiye'de Bir Ilki Basardi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Bilgi ve Bilisim Teknolojileri Baskanligi tarafindan Istanbul Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Blokzincir Istanbul’ isimli programda yaptigi konusmada gençlere çagrida bulunarak onlari kripto kumarindan uzak kalarak blokzincir teknolojileri üretmeye davet etmisti.

Erdogan’in bu konusmasindan etkilenen Sivas Cumhuriyet Anadolu Lisesi 12. Sinif ögrencileri Onur Atakan Ulusoy ve Gök Bora Yilmaz blokzincir olusturmak için kollari sivadi. Iki ögrenci bugüne kadar bu alanda yapilmis hiçbir çalismaya bagli olmadan Türkiye’nin ilk yerli ve milli blokzincirini olusturmayi basardi. Savunma sanayisinde ki yazilimlarda kullanilabilecek bu blokzincirin kirilmasi mümkün olmayan bir siber kalkan oldugu düsünülüyor. Internet üzerinden veri aktariminda bugüne kadar hiç bilinmeyen, yeni bir güvenlik kalkani olan bu projenin mimari iki gencin çalismasi Türkiye’de bu alanla iliskili birçok önemli kurumun dikkatini çekti. Bilisim ve Bilgi Güvenligi Ileri Teknolojiler Arastirma Merkezi (BILGEM) projeye destek verirken Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde gençlere bir demo laboratuvar tahsis ederek projeye destek verdi. Onur Atakan Ulusoy ve Gök Bora Yilmaz isimli lise ögrencileri çalismalarini büyük bir gizlilik içerisinde bu laboratuvarda sürdürüyor.

“Ögrencilerimizin basarisi bizi heyecanlandirdi”

Sivas Cumhuriyet Anadolu Lisesi okul müdürü Bülent Bulut yaptigi açiklamada, ögrencilerinin basarisinin herkesi heyecanlandirdigini belirterek, “Ögrencilerimizin bu basarisi hepimizi hem heyecanlandiriyor hem de gururlandiriyor. Idare olarak, ögretmenler olarak ögrencilerimizin bu basarisindan son derece memnunuz. Onlarin daha basarili olmasi için, daha yeni basarilara imza atabilmeleri için her zaman yanlarindayiz ve destekliyoruz. Günümüzde internet güvenligi, güvenli bir sekilde internette veri aktarimi en önemli problemlerden bir tanesi. Ögrencilerimizin bu konuda Türkiye’de ilk diyebilecegimiz çok önemli bir basariya imza atmis olmalari okulumuz adina, sehrimiz adina, ülkemiz adina son derece önemli bir gelisme olarak degerlendiriyoruz. Ögrencilerimizle gurur duyuyoruz ve diger ögrencilerimize de örnek olacagini düsüyoruz. Onlara basarilar diliyorum” dedi.



“Cumhurbaskanimizdan etkilendik

Gök Bora Yilmaz, her seyin Cumhurbaskaninin konusmasini dinlemeleri ile basladigini ifade ederek, “Projemiz, Türkiye üzerinde yerli ve milli bir blokzinciri alt yapisi gelistirilmesi üzerine toplandigimiz 11 kisilik gelistirici ekip ve bir yapay zekâ destegi ile gelistirildi. Türkiye genelindeki 11 gelistirici arkadasla beraber Türkiye’de yerli ve milli blokzinciri gelistirmek üzere bu projenin baslangicini yaptik ve gelistirme sürecini devam ettirdik. Gelistirdigimiz alt yapi su anda Türkiye üzerinde BETA sürümü tamamlanmis ilk blokzinciri alt yapisi diyebiliriz. Cumhurbaskanimiz tarafindan blokzinciri Istanbul programinda yaptigi konusmada ‘ Gençlerin kripto projelerinden çok blokzinciri alt yapilarina yönelmeliler’ tarzinda bir açiklamada bulundu. Bu açiklama dogrultusunda bizler gelistirdigimiz BETA sürümündeki blokzincir projesini Türkiye’de ki öncü kamu kurum kuruluslari, savunma sanayinin teknolojik alt yapilarini gelistiren kurumlara sunumunu gerçeklestirdik. BILGEM (Bilisim ve Bilgi Güvenligi Ileri Teknolojiler Arastirma Merkezi) blokzinciri Arastirma agi üzerinden desteklenmeye baslanacaktir. Projemiz Sivas üzerinde hem Cumhuriyet Teknokent hem de Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde demo laboratuvar kurulumlariyla desteklenmesi devam etmektedir. Gelistirdigimiz alt yapi Türkiye’de gelistirilen ilk BETA sürümüne sahip blokzinciri alt yapisina sahip olmasi sebebiyle, Türkiye üzerinde ciddi bir kullanim yelpazesine sahiptir. Bizler gelistirdigimiz teknolojiyle Türkiye’nin Blokzinciri konusunda yurt disina bagli oldugu ihtiyaci en düsük maliyetle ve en hizli sekilde saglayabiliriz ve alt yapimizi bir an önce kamu kurum ve kuruluslarinda yayginlastirmaya yönelik çalismalar yapmayi planliyoruz.” Dedi.

“Veri güvenligimiz kirilamayacak”

Onur Atakan Ulusoy, iki yildir projelerinin üzerinde çalistiklarini ifade ederek, “Ben uzun süredir yazilim gelistirmeyle ugrasiyorum ve son zamanlarda da blokzinciri teknolojisinin ön plana çikmasiyla birlikte, arkadasimla birlikte blokzinciri gelistirme çalismalarina basladik. Bu dogrultuda Türkiye’de ilk ve tek özgün blokzinciri çalismasini su anda gerçeklestirmis bulunmaktayiz. Özellikle yüksek hiz optimizasyonu, en yüksek seviyede güvenlik ve tescil mekanizmalari gibi birçok imkân sagliyoruz. Bu imkânlar ile birlikte kamu kurum ve kuruluslarinda ve askeri teknolojilerinde birçok teknik avantaja sahip oluyoruz ve verilerin güvenligi özellikle de Türkiye’de kalmasi büyük anlamda tamamlanmis oluyor. Basit bir sekilde basladigimiz bu çalismaya daha sonrasinda Türkiye üzerinden birçok arkadasimizin katilimlariyla daha ileri bir asamaya tasindi. 2 yili askin süredir beraber çalistigimiz içinde su an geldigimiz noktada yaklasik 200 bini askin yazilip silinen kod 260-290 birim testi gibi özellikle büyük rakamlara erismis durumdayiz. Bu seviyede bulunan bir yazilimi da her türlü yerde kullanima hazir halde tutuyoruz. Özellikle günümüz internet sistemlerinde, internetin ilk dogusundaki amacindan uzaklasmasi yani merkezi sunuculara odaklanmasi sebebiyle bir sorun ortaya çikmisti. Yani merkezi sunucular verilerin güvenligini üzerinde toplayip bir anda verileri isliyordu. blokzinciri teknolojisiyle birlikte bu sorunu tamamen çözebilen veri kaybi mekanizmasi ortaya çikiyor ve bu olayi gördükten sonra çalismalarimizi baslattik.” Seklinde konustu.

Kaynak: İHA