Selçuklu'da Atiklar Organik Gübreye Dönüsüyor
Konya’nin merkez Selçuklu Ilçe Belediyesi, kompost yapim çalismalari çerçevesinde bu yil 550 ton çim, 825 ton agaç yongasinin yani sira semt pazarlari ile meyve sebze halinden toplanan 240 ton atiktan bin 60 ton kompost üretimi gerçeklestirdi.

Islenen süreç hakkinda yapilan açiklamada, park bahçe çalismalarindan ortaya çikan çim, agaç yongasi ve semt pazarlari ile meyve sebze halinden toplanan meyve sebze atiklarindan kompost yapimi gerçeklestiriliyor. 45 ile 60 gün süre içerisinde belirli sicaklik kontrolü saglanarak karistirilan malzemeden kompost olarak tabir edilen dogal organik gübre elde ediliyor. Kompost yapim asamalarinda ilk islem olarak agaç budama atiklarinin yani sira yongadan elde edilen alt malzemenin serimi yapiliyor. Daha sonra pazar alanlarindan veya toptanci halinden gelen organik atiklar, son asamada ise çim alanlarindan gelen biçilmis çimler boca edilerek üzerine son kat yine yonga dökülüyor. Hem mayalanarak hem de islatilarak sürecin hizlanmasi saglaniyor. Böylelikle yaklasik kirk bes ile altmis günde sürekli sicaklik kontrolü yapilarak süreç tamamlaniyor.
“Organik atiklara ekonomik deger kazandiriyoruz”
Selçuklu Belediyesi’nin çevre duyarliligi noktasinda önemli çalismalara imza attigini ifade eden Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, “Bu çalismalarimizdan bir tanesi de atiklarin organik gübreye dönüstürülmesi. Ekiplerimiz bu amaç dogrultusunda pazarlardan, halden, otellerden ve alisveris merkezlerinden topladiklari organik atiklari fidanligimizin arkasinda bulunan bölgede olusturdugumuz kompost üretim merkezinde birlestirerek 40 gün içerisinde gübreye dönüstürüyor. Böylelikle hem sehrimizde olusan yüksek miktarli organik atiklarin çöpe gitmesini önlemis oluyor hem de bu organik atiklardan gübre elde ederek bunlara bir ekonomik deger kazandirmis oluyoruz. Bu yil bin 60 ton kompost üretimi gerçeklestirdik. Hedefimiz önümüzdeki süreçte bütün konutlarimizdan üretilen organik atiklari dogru bir sekilde kompost ünitelerine ulastirmak ve bunlari gübreye dönüstürerek dogaya kazandirmak. Selçuklu Belediyesi olarak sürdürülebilir bir çevre adina her türlü projenin içerinde olmaya gayret edecegiz” seklinde konustu.
