Bakan Kurum'dan Su Kaynaklarinin Azalmasiyla Ilgili Uyari

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, “Böyle giderse çok uzak degil, 10 yil içinde küresel su kitligi yasanabilir. Kaynaklarimizi daha verimli kullanmak zorundayiz. Su Kirliligi Kontrolü Yönetmeligimizi bu çerçevede günümüz sartlarina göre düzenledik. Resmi Gazete’de yayimlandi” dedi.

Bakan Kurum'dan Su Kaynaklarinin Azalmasiyla Ilgili Uyari
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda su kaynaklarinin hizla azaldigina vurgu yapti.

Bugün Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren “Su Kirliligi Kontrolü Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik” ile ilgili paylasimda bulunan Bakan Kurum, “Su kaynaklarimiz hizla azaliyor. Böyle giderse çok uzak degil, 10 yil içinde küresel su kitligi yasanabilir. Kaynaklarimizi daha verimli kullanmak zorundayiz. Su Kirliligi Kontrolü Yönetmeligimizi bu çerçevede günümüz sartlarina göre düzenledik. Resmi Gazete’de yayimlandi" ifadelerini kullandi.

Su Kirliligi Kontrolü Yönetmeligi’ndeki degisiklikle aritma çamurunun ekonomiye kazandirilmasi hedefleniyor

Su kaynaklarinin günün gelisen ve degisen sartlari çerçevesinde korunmasi hedefiyle Su Kirliligi Kontrolü Yönetmeliginde düzenlemeye gidildi. Yapilan yeni düzenleme ile, aritma çamuru ekonomiye kazandirilmasi hedefleniyor. Bu çerçevede, Aritma Çamuru Yönetim Plani hazirlanmasi zorunlulugu getirilirken, aritma çamurunun plansiz sekilde yönetimi engellenmis olacak. Yönetmelik ile, katma deger saglayan bir kaynak olarak yönetimi için hukuki zemin saglamlastirilmis oldu.

Yönetmelik degisikligi ile belediyelere siki takip geldi

Su Kirliligi Kontrolü Yönetmeligi’ndeki degisikligiyle artik kentsel atik suda endüstriyel atik su kirliligi tespit edilerek, kirliligin azaltilmasina yönelik tedbirler alinacak. Endüstriyel kaynakli kirliligi önlemek amaciyla belediye atiksu aritma tesisleri için ilave izleme zorunlulugu getirildi.

Kurulu kapasitesi 5 bin metreküp/gün ve üzerinde olan kentsel atiksu aritma tesisleri çikisinda endüstriyel kirlilik parametrelerinin de izlemeleri yapilacak. Limit degerleri asan parametre/parametreler, kentsel atiksu aritma tesisinin desarj standartlari tablosuna eklenecek.

Göllerde dip taramasi

Göllerde yapilacak dip tarama çalismalarina belirli standartlar getirilerek, göllerdeki çamur kaynakli kirliligin önlenmesi amaçlaniyor.

Endüstriyel atik su desarj standartlarinda kisitlama

Sektör bazli mevcut atik su desarj standartlarinda Kimyasal Oksijen Ihtiyaci (KOI) parametresi için yüzde 50’ye kadar kisitlamalara gidildi. Böylece, endüstriyel atik sulardan kaynaklanan su kirliliginin azaltilarak su kaynaklarinin kalitesinin arttirilmasi saglanacak. Yapilan düzenlemeler ile ayrica; maden sahalarinda dogal olarak kendiliginden çikan sularin alici ortama desarjina iliskin teknik detaylar belirlendi. 2 bin nüfusun altindaki küçük yerlesim yerlerinden kaynakli evsel atik sularin bertarafi için yerel sartlar dikkate alinarak daha sürdürülebilir alternatifler üretilebilmesine imkan tanindi.
Kaynak: İHA