ABD'de F-35 Savas Uçagi Inis Sirasinda Düstü

ABD’nin Texas eyaletindeki bir donanma üssünde F-35 savas uçaginin inis yapmaya çalistigi sirada düstügü bildirildi.

Texas eyaletinin Wort Forth kentinde yer alan ABD Donanmasi hava üssünde bu persembe sabah saat 10.15 sularinda meydana gelen olayda bir F-35B Lightning II tipi savas uçagi dikey inis yaptigi sirada burnunu piste çarparak düstü. Kaza sonrasi olay yerine polis ve itfaiye ekipleri ulasirken pilotun firlatma dügmesine basarak uçaktan çiktigi ifade edildi. Ancak pilotun saglik durumu hakkinda herhangi bir açiklama yapilmadi.

Uçagin yapimini üstlenen Lockheed Martin adli sirket, kazayla ilgili olarak yaptigi açiklamada uçagin Fort Worth kentindeki hava üssündeki bir pistte düstügünü dogruladi. Pilotun basarili bir sekilde uçaktan çiktigini belirten sirket olayla ilgili arastirmanin yapilacagini bildirdi.

ABD Savunma Bakanligi Basin Sekreteri Patrick Ryder ise düsen uçagin henüz resmi olarak ABD Hükümeti mülkiyetine devredilmedigini ifade etti.

ABD Ordusu’na ait F-35 modeli savas uçaginin dikey inis ve kalkis yapabilen bir tipi olan F-35B Lightning II uçaginin düstügü sirada havada süzülme testi yaptigi belirtiliyor.

Yasanan olay 2022 yilinda F-35 savas uçaginin dahil oldugu üçüncü kaza oldu. Daha önce geçtigimiz ocak ayinda Güney Çin Denizi’nde bir F-35C, uçak gemisinin rampasina çarptiktan sonra denize düsmüstü. Geçen Ekim ayinda ise bir F-35A Utah’daki Hill Hava Kuvvetleri Üssüne düsmüstü. Her iki olayda da pilotlarin güvenli bir sekilde uçaktan firlatildigi bildirilmisti.
Kaynak: İHA