Uzmani Önerdi Açiklamasi Kabizliga Karsi Kuru Erik Ve Kayisi Marmelati

Beslenme ve Diyet Uzmani Çisem Gündüz, her yastan insanin karsilastigi kabizlik sorununun çözümünde etkili olacak beslenme yöntemlerini anlatarak, bol su içilmesini, zeytinyagi, yulaf, salata ve kuru erik gibi besinlerin bolca tüketilmesini tavsiye etti. Her gün tüketilebilecek kuru erik ve kayisi marmelati tarifi de verdi.

Uzmani Önerdi Açiklamasi Kabizliga Karsi Kuru Erik Ve Kayisi Marmelati
Acibadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Çisem Gündüz, yaygin görülen kabizligi, su tüketimi ve gün içerisinde tüketilen besinlerin tetikleyebildigine dikkat çekerek kroniklesmis bir kabizlik problemi için mutlaka bir doktor kontrolü gerektigini ve bununla birlikte beslenme uzmanlarindan destek almak gerektigini söyledi.

Saygin tip yayini American Journal of Gastroenterology’de yayinlanan bir çalismaya göre kivi, kuru erik ve psylliumun kronik kabizlik üzerinde oldukça etkili oldugunu aktaran Diyetisyen Gündüz, psylliumun halk arasinda “karniyarik otu” adiyla bilindigini, bagirsak hareketlerini artirmada önemli bir lif kaynagi oldugunu ve direkt ya da su ile karistirarak tariflere eklenebilecegini aktardi.

Diyetisyen Gündüz, kabizliga karsi etkili olan beslenme prensiplerini söyle siraladi:

"Bagirsak hareketlerini hizlandiran sabah kahvaltisi yulaf, yogurt, kivi ve ceviz. Probiyotik özelligi ile yogurt, bagirsak hareketleri üzerinde etkili kivi ve omega-3 kaynagi ve ayni zamanda saglikli yag alternatiflerinden ceviz ile yapacaginiz kahvalti bagirsak hareketlerinizin düzenlenmesinde etkili olacaktir. Yulaf, diger tahillara oranla çok daha yüksek miktarda çözünür posa içerir. Yulafin içerigindeki betaglukan, bireylerin kolesterolünün düsmesine, kan sekerinin dengelenmesine ve gastrointestinal sistemin düzenli çalismasina yardimci olur."

"Yesil yaprakli sebzelere sofranizda daha çok yer verin"

Ispanak, semizotu, maydanoz, nane, tere, roka gibi birbirinden lezzetli sebzeler ile hem yemek hem de salatalar hazirlayabilecegini aktaran Gündüz, "Lif açisindan zengin olan yesil yaprakli sebzeler bagirsaklarinizdaki peristaltik hareketlerin artmasina yardimci olup, diskilamanizi kolaylastiracaktir. Salatalariniza mutlaka zeytinyagi ekleyin. Salataniza eklediginiz zeytinyagi, sebzelerdeki vitaminlerin emilimine yardimci olacagi gibi bagirsak hareketlerinizi de hizlandiracaktir .Avokado içerigindeki tekli doymamis yag asitlerine ek, yüksek lif kaynagidir. Mevsim yesillikleri, tahillar ve avokado ile hazirlayacaginiz salatalar hem yemeklerinizin yanina keyif katacak alternatifler olup, sagliginizin korunmasina da katkida bulunacaktir. Su tüketiminin vücut için ne kadar önemli oldugunu biz beslenme uzmanlari hep vurguluyoruz. Ancak sindirim problemlerinde su tüketimine ekstra dikkatli olmak gerekiyor. Günlük içmemiz gereken su miktarini hesaplamak için agirlik x 0,033 formülünü uygulayabilirsiniz. Örnegin 60 kilogram agirligindaki bir bireyin yaklasik 2 litre su içmesi gerekirken, 90 kilogram agirligindaki bir birey yaklasik 3 litre su içmelidir" diye konustu.



"Sinameki bitkisi içeren çaylardan uzak durun"

Uyarilarda da bulunan Gündüz, "Içerisinde sinameki bulunan karisik bitki çaylari form çaylarini tüketmek uzun vadede bagirsak tembelligine sebep olabilecegi gibi, saglik problemlerine de yol açabilir. Dolabinizdan zeytinyagli sebze yemeklerini eksik etmeyin. Zeytinyagli fasulye, kabak, patlican, börülce gibi sebze yemeklerinin evde siklikla pismesi bagirsak hareketlerinin hizlanmasina yardimci olacaktir. Ögünlerinizde yogurda yer açin. Probiyotik özellikte olan yogurt bagirsak sagligi için oldukça önemlidir. Yillardir çözümlenememis kronik kabizlik problemlerinde altta yatan bir hastalik bulunmadigi takdirde, beslenme önerilerine ek düzenli probiyotik takviyesi almanizi öneririm. Probiyotikleri en az 3 ay düzenli kullanmak bagirsak mikroflorasini düzenlemenize yardimci olacaktir. Sabah kalkinca mutlaka 1 büyük bardak su ve 2-3 adet kuru erik tüketin. Lif açisindan zengin kuru meyveler defekasyonu kolaylastiracaktir" ifadelerini kullandi.

Kabizlik marmelati tarifi de veren Gündüz, "3 adet kuru kayisi, 3 adet kuru erik, 1 adet elma rendesi, 3 yemek kasigi yulaf ezmesini blenderden geçirin. Üzerini geçecek kadar suda marmelat kivamina gelene kadar pisirin. Her gün sabah aç karnina 2 tatli kasigini 2 bardak su ile tüketin" dedi.

Kaynak: İHA