Profesörden 'Karadeniz'de Hamsi Avciligi Yasaklansin' Çagrisi

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balikçilik Teknolojisi Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydin, denizlerde hamsi stoklarinin tükenme asamasina geldigini söyleyerek, “Stoklarimiz küçük yas gruplarinda ve küçük boylardaki hamsiler. Bundan dolayi mutlak suretle bu stoku avlamamamiz gerekmektedir, kesinlikle av yasaginin getirilmesi gereklidir” dedi.

Profesörden 'Karadeniz'de Hamsi Avciligi Yasaklansin' Çagrisi
Denizlerde 1 Eylül tarihinde baslayan av sezonu sürüyor. Palamut baligi ile sezona hizli baslayan Karadenizli balikçilar, sezon ortalarinda bol bekledikleri hamsiden umduklarini bulamadi. Küçük boyda avlanan hamsilerin popülasyonu olumsuz etkileyecegi için geçen yil Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan hamsi için getirilen avlanma yasaginin bu yil da getirilmesi talep ediliyor.

“Kesinlikle av yasaginin gelmesi gerekiyor”

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balikçilik Teknolojisi Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydin, hamsi stoklarinin su an küçük boylarda oldugunu söyledi.

Deniz ortaminda hamsilerin boy ortalamasinin suanda 7-8 santimetre oldugunu ancak bunun 11-13 santimetreye ulasmasi gerektigini aktaran Prof. Dr. Mehmet Aydin, “Boy olarak evet yasal ancak normal sartlarda bu hamsilerin tezgahlarda olmamasi gerekiyor. Suanda avlanmamasi gereken bir durum var. Su anda o tezgahlardaki 9 santimetrelik hamsiler, girgir baliklarindaki elekten geçip, üst kisimda kalan boy gruplari. Daha küçük olanlari ise denize dökülüyor ya da el altindan dökme hamsi olarak balik unu ve balik yagi fabrikalarina yolluyorlar. Dolayisi ile stoklarimiz gerçekten küçük yas gruplarinda ve küçük boylardaki hamsiler. Bundan dolayi mutlak suretle bu stoku avlamamamiz gerekmektedir. Kesinlikle av yasaginin getirilmesi gereklidir" diye konustu.



“Karadeniz’de küçük boy balik degil, genç baliklar var, bunun anlami ilerleyen yillarda stok çökecek demek”

Su anda devam eden avcilikta tutulan hamsilerin sanildigi üzerine küçük boyutta olmadigini, sifir yas grubundaki baliklar oldugunu belirten Prof. Dr. Mehmet Aydin, “Küçük boy gruplari olmasi demek bu stokun çok genç bireylerden olustugunu ifade eder. Yani zaten yapilan çalismalarda 7-8 santimetre boy grubundaki baligin sifir yas grubundaki baliklar. Bizim hamside 2-3 yas olmasi lazim, en çok avlanan ise 1-2 yas grubudur. Su andaki baliklar ise sifir yas grubunda. Bu baliklar, yem olmadigi ve beslenemediginden degil, bizim avlamamiz gereken yas gruplarindaki balik yok. Geçen yil Gürcistan ve Abhazya’da bu hamsileri avladilar. Dolayisi ile su anda Karadeniz’de küçük balik degil, genç bireyler var, 1 ve 2 yasindaki ergin bireyler yok. Bunun anlami gelecek yillarda bu sikintinin devam edeceginin ve stoklarin çökeceginin anlamini ifade eder” seklinde konustu.



“Avlanmayi sürdürürsek gelecek yillarda hamsi ve bununla beslenen balik türleri kalmayacak”

“Hamsi avciligini eger su anda sürdürürsek, hiç üremeye firsat olmayacagi için gelecek yillarda hamsi, alip evlerimize götürecegimiz bir balik türü olmayacak” diyen Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balikçilik Teknolojisi Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydin, söyle konustu:

“Hamsi yok ise istavrit de olmaz, lüfer de olmaz, palamut da olmaz. Karadeniz’in diger baliklar için besini hamsidir. Dolayisi ile hamsi çekilirse, sadece hamside degil, diger baliklarimiz da sorun yasariz. Bu süreç 5 yildir devam ediyor ve bugün buraya kadar geldik.”
Kaynak: İHA