Mersin'de Zeytin Üreticilerine Zeytin Boylama Makinesi Destegi

İçel Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi tarafindan Tarsus Dörtköy Sulama Kooperatifi ile İçel Narenciye ve Tarim Üreticileri Birligi’ne (MENKOBIRLIK) ‘Zeytin Boylama Makinesi Destegi Projesi’ çerçevesinde birer makine verildi.

Mersin'de Zeytin Üreticilerine Zeytin Boylama Makinesi Destegi
İçel Büyüksehir Belediyesinin, tarim bölgelerindeki üreticilerin yogun çalismalardan kurtularak rahatlamalarini saglayan modern ekipman destekleri devam ediyor. Badem soyma makinasindan bitkisel atik kiymaya, tas kirmadan ceviz soymaya, muz dal parçalamadan hamur yogurma makinasina kadar, kirsalda yasayan yurttaslari modern ve kaliteli ekipmanlarla bulusturan İçel Büyüksehir Belediyesi, ürün ve kalite kaybini asgariye indiren ve zamandan tasarruf saglayan zeytin boylama makinesi destegini de sürdürüyor.

Büyüksehir Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Selçuk Sahutoglu, "Tarsus Dörtköy Sulama Kooperatifimize vermis oldugumuz zeytin boylama makinasini çalistirdik. Üreticilerimizle hep beraberiz. Özellikle kirsal bölgelerde tarimsal üretimin eski usullerle yapilmasi, ürünlerde kalite ve ürün kaybina neden olmakta. Biz de bu baglamda zeytin üreticilerinin girdi masraflarini azaltmak, ürün ve kalite eksiklerini tamamlamalari açisindan, kooperatifimiz araciligiyla zeytin boylama makinasi verdik" dedi.

Üreticilerin daha önce elleriyle ayikladigi zeytinleri, artik makine sayesinde zahmetsizce ve çok kisa sürede ayikladiklarini kaydeden Sahutoglu, "Böylelikle zeytinlerin katma degeri de artiyor. Ve üreticilerimiz ürünlerini, emeklerinin karsiligini alabildikleri ücrete satiyorlar" ifadelerini kullandi.

"15 dakikada eliyoruz"

Tarsus’a bagli Eskisehir Mahallesi Muhtari Bayram Bölükbas, zeytin boylama konusunda önceleri çok sikinti yasadiklarini belirterek, "Boylama makinesi için İçel Büyüksehir Belediyesi’ne basvurduk. Elegimiz geldi. Daha önceleri zeytin konusunda çok çile çekiyorduk. Aksama kadar topladigimiz zeytinleri, gece yarisina kadar seçmeyle ugrasiyorduk. Ama simdi Büyüksehir Belediyemizin verdigi elegi kullaniyoruz. Aksama kadar topluyoruz, 15 dakikada eliyoruz, evimize geçiyoruz ve dinleniyoruz” dedi.



"Bu imkan köylü için büyük firsat"

Zeytin boylama makinesinin isçiligi yari yariya düsürdügünü vurgulayan bir diger üretici Rasim Gündal ise "Üreticiler için isçiligi yari yariya düsürdü. Geçen yil öglene kadar topladigimiz zeytinleri, aksama kadar 3 kisiyle, 5 kisiyle elle seçiyorduk. Bu imkan köylü için büyük firsat. Özellikle üreticilerimiz zeytinini öglene kadar topluyor. Insanlar burada kalibresine göre seçimini yapiyor. Isteyen kendi kuruyor, isteyen pazara götürüyor malini degerlendiriyor" diye konustu.

Kaynak: İHA