Kontrolsüzce Yükseltilen Fan Devri Bilgisayari Yipratabiliyor

Bilgisayarlarda fan temizliginin öneminden bahseden Eskisehirli bilgisayar tamircisi Muhittin Göbekli, “Yeni model oyuncu bilgisayarlarinda kontrolsüz yükseltilen fan devri daha büyük sorunlara yol açabilir” dedi.

Kontrolsüzce Yükseltilen Fan Devri Bilgisayari Yipratabiliyor
Muhittin Göbekli, kullanicilarin bilinçsiz bir sekilde fanin devrini yükseltmelerinden dolayi mekanizmanin erkenden yiprandigini anlatti. Yeni model oyuncu bilgisayarlarinda fan hizinin ayarlanabilir oldugunu belirten donanimci Göbekli, yüksek devirlerde çalistirilan fanlarin temizliginin ihmal edilmemesi gerektigini belirtti.

Zamaninda yapilan fan bakimlariyla bilgisayarin fazla isinmasinin önlenebilecegini de vurgulayan usta Göbekli ayrica, “Eger fanlar temizlenmezse hem oyunlardaki görüntü hizi düsüyor hem de isinmadan dolayi bilgisayarin diger parçalari zarar görüyor” seklinde konustu.



“Senede bir kere fanlarin bakimi yapilmalidir”

“Bilgisayar havalandirma fani elektrikle çalisan bir pervanedir” diyen 29 yasindaki Göbekli, “Fan sürekli döndügü için bilgisayarin etrafindaki tozlari içine çekiyor. Biriken bu tozlar mekanizmanin içerisinde saç gibi örülüyor ve bir süre sonra sogutucu izgaralarin önünü tikaniyor. Hava akisi olmayan cihaz isiniyor ve islemciyle ekran karti arasindaki termal macunlar kuruyarak görevini yitiriyor. Islevi kisitlanan sogutucu, ekran kartiyla islemci arasindaki koridorda isi alisverisini saglayamiyor ve bir isinma olayi meydana geliyor. Bilgisayarlarin fan temizligi senede bir kere yapilmasi gerekiyor. Tabi burada kullanilan termal macun kalitesi de çok önemlidir çünkü piyasada bir sürü kötü malzeme var” dedi.



“Cihazlarini güvendikleri bir teknik servise emanet etsinler”

Fan temizligi için cihazin kontrolsüz bir sekilde sökülmemesi gerektigine dikkat çeken Göbekli, “Bilinçsizce açilan kasalar daha büyük hasarlar alabiliyor. Açikçasi 200-250 liradan kaçan kullanicilar baslarina 1000-2000 lira masraf açiyor. Bu duruma epey sahit oluyoruz. Cihazlari bilmeden açmak yerine güvendikleri bir teknik servise emanet etsinler. Zaten fan temizleme isleme 1-2 saat içerisinde bitiyor ve gün içinde teslim alabiliyorlar” diye ifade etti.



Usta Göbekli temizleme islemlerini anlatti

Fan temizliginde uyguladigi islemlerin sirasindan bahseden Göbekli, “Bilgisayari öncelikle komple söküyoruz ve içindeki tozlari firçaliyoruz. Eger firçayla temizlenmeyecek gibiyse kasayi solüsyonla yikiyoruz. Sonrasindaysa fan yagsiz kontak spreyle temizlenir ve tekrar yagliyoruz. Altindaki kuruyan termal macunlari tinerle temizlendikten sonra yeni macunla montajliyoruz. Bu esnada dikkat edilmesi gereken en önemli sey ise cihazda hiçbir sekilde elektrik bulunmamasidir ve batarya takiliysa sökülmemelidir” seklinde aktardi.
Kaynak: İHA