Güngören'de Belediyeye 'Kontrolsüz Yikim' Tepkisi

Güngören Belediyesi tarafindan gerçeklestirilen 8 katli eski binanin yikimi, kontrolsüz sekilde yapilinca ortaya korkutan görüntüler çikti. Vatandaslar, hiçbir önlem alinmadan yapildigini belirttikleri yikima isyan etti. Güngörenlilerin “cahilce yikim” diye nitelendirdigi yikim ve vatandaslarin kaçisi havadan görüntülendi.

Güngören'de Belediyeye 'Kontrolsüz Yikim' Tepkisi
Güngören Belediyesi tarafindan yikim emri verilen 8 katli bina kontrolsüz sekilde yikildi. Çürük oldugundan dolayi deprem riski tasiyan binanin 2 gündür devam eden yikim çalismasi, iddialara göre gerekli güvenlik önlemleri alinmadan yapildi. Binanin bulundugu Atatürk Caddesi ulasima kapatilmadan is makineleri yikima basladi.

Belediyenin yüklenici firmasi tarafindan gerçeklestirilen yikim çalismasinda güvenlik seridi çekilmeyip küçük demir bariyerlerin koyulmasi, trajikomik görüntülerin olusmasina neden oldu. Yikilan binanin çevresinde saglik ocagi, market, bakkal, evler ve terzi dükkani bulunuyordu. Yikim asamasinda tuglalarin ve büyük beton parçalarin, çevrede bulunan binalarin üzerine düsme ihtimali de korkuttu. Evlerinden çikan bazi aileler karsilarinda vinci gördüklerinde sasirdilar ve çocuklarinin ellerinden tutup molozlarin üzerinden kosar adim uzaklastilar. O anlar dron ile havadan görüntülendi. Çevredeki diger vatandaslar da yikimin yapilis seklini dogru bulmayarak yikima tepki gösterdi.

Yikim islemini kendilerinin yaptigini söyleyen Hamit Bogahan, “Çok güvenli bir sey. Belediye, demir bariyerleri koymus buraya. Yiktik, bina kazasiz belasiz bitti. Böyle seylerin olmasi normal, cadde üstü burasi. Ara sira yolu kapatiyoruz, olabilir böyle seyler. Bina da çok çürük. Zaten Güngören Belediyesi bosalttirmis binayi, kentsel dönüsüm dahilinde. O yüzden binayi yikiyoruz. 8 katli bir bina vardi burada. Biz de belediyeden izin alarak binayi yikmis olduk. Demirleri ayiklayacagiz, ondan sonra molozu arabalara yükleyip tasiyacagiz. 2-3 güne biter. Yol kesimi de olmayacak artik millet gidip gelebilir, sikinti yok” diye konustu.



“Belediyenin haberi var ama yetersiz kaldi”

Binanin güvenli bir sekilde yikilmadigini vurgulayan Ahmet Ali Aykut, “Çok tehlikeli ve sakincali bir yikim. Hiçbir sekilde önlem alinmamis. Burada can güvenligi yok. Ayni zamanda saglik ocagi var, insanlar geçiyor, güvence sifir. Hiçbir önlem alinmadan yikim gerçeklestiriliyor. Biz bunlari kabul etmiyoruz. Zabitalar ve büyüksehir arandigi halde gelip de saglikli bir önlem alinmadi. Belediyenin haberi var ama o da yetersiz kaldi. Bu sekildeki yikimlari biz kabul etmiyoruz. Binalar bosaltilmadi, güvence alinmadi. Polis, ambulans yok. Herhangi bir sey olsa bunun sorumlusu kim olacak, bedelini kim ödeyecek” seklinde konustu.



“Cahilce bir yikim”

Yikimla ilgili durumlari gerekli kurumlari arayarak haber vermek istediklerini ancak hiçbir kuruma ulasamadiklarini belirten Erol Alp, “Yikimi dogru bulmuyorum. Ana arter üzerinde yapilan bir yikim. Bunu normalde kepçeyle degil, makasli denen bir aletle kesmeleri gerekir. Ayrica yikim disaridan içe yikilir. Ama bu arkadas gözü kara biri galiba ama gerçek manada cahilce bir yikim. Dünkü yikimi görseydiniz Allah muhafaza. Zabitayi aradik, cevap vermedi. Emniyete ulasamadik. Böyle bir yikimi kabul edemem. Bir de Istanbul gibi bir yerde böyle bir metropolde böyle bir yikim olmaz. Insanlarin mali mülkü var, toz toprak içinde. Cahilce bir yikim” ifadelerine yer verdi.

“Belediyenin bu sekilde izin vermemesi gerekiyor”

Insaat sektöründe çalisan ve yikim seklini dogru bulmayan Sedat Isten, “Hiçbir sekilde önlem yok. Bu sekilde yapilmamasi lazim. Caddeyi tamamen kapatmalari lazim ama hiçbir sekilde caddeyi kapatmiyorlar, önlem yok ve yandaki diger binalara da maddi hasar veriyorlar. Ben de bu isi yapiyorum ama bu sekilde yapilmamasi gerekiyor. Zabitanin buna nasil izin verdigini anlamiyorum. Belediyenin bu sekilde izin vermemesi gerekiyor. Mesela bizim insaatlarda bu sekilde yikim isine izin vermezler” diye konustu.

Kaynak: İHA