EGIAD Ve Sirnak Arasinda Ticaret Hatti

Sirnak Isadamlari Dernegi Baskani Nihat Bilisik, EGIAD Ege Genç Is Insanlari Dernegi Baskani Alp Avni Yelkenbiçer’i ziyaret etti. Sehirlerarasi kültürel ve ticari is birliklerinin degerlendirildigi görüsmede, Sirnak ve Izmir’in farkli cografya ve kültürler açisindan stratejik açidan çok önemli bir konumda yer aldigi vurgulandi.

EGIAD Ve Sirnak Arasinda Ticaret Hatti
Dernek Merkezinde gerçeklesen görüsmede, Sivil Toplum Örgütlerinin faaliyetlerine de deginilerek karsilikli bilgi alisverisinde bulunuldu. Iki kurumun ortak projelerde birlikte hareket edebileceginin de kaydedildigi ziyarette, ortak hedefler dogrultusunda çalismalarini sürdüren iki dernegin isbirliklerini güçlendirmek ve kalici hale getirmek hedefinde olduklari vurgulandi. Ziyaret çerçevesinde gerçeklesen toplantida konusma yapan Sirnak Isadamlari Dernegi Baskani Nihat Bilisik, Egeli is adamlarina bölgenin ticari ve ekonomik hacmine iliskin ayrintili bir sunum gerçeklestirdi.

“Habur Sinir Kapisi’nin degeri her geçen gün artmaktadir”

Türkiye’de sinir illerinde yasayan insanlarin günlük ihtiyaçlarini ucuz ve kolay yoldan karsilamak amaciyla baslatilan bu ticaretin, Türkiye ekonomisine katkisinin inkar edilemeyecek kadar büyük oldugunu belirten Bilisik, “Ülkemizden Irak’a yapilan ihracat rakamlari 2022 yili Ekim ayi itibari ile bakildiginda 2021 yili ayni dönemine göre yüzde 29,20 oraninda artis görülmekte. Irak’a yapilan ihracatimiz, 2022 ilk on aylik KDS verilerine göre 14 bin 380 ihracatçi firma ile TÜIK rakamlarina göre 11 milyar 303 milyon dolar olarak gerçeklesti. Ihracat rakami toplam ihracatimizin yüzde 5,4’lik payi Irak’a yapilan ihracat olup, 2022 yili Ocak-Ekim toplam ihracatimizda Irak ilk 20 ülke siralamasinda 3.sirada yer almaktadir. 2022 yili Ekim ayinda en fazla ihracat yaptigimiz ülkeler ayni döneme göre sirasiyla; Almanya -yüzde 0,63 oraninda azalisla 1 milyar 679 milyon dolar, ABD - yüzde 0,02 oraninda düsüsle 1 milyar 306 milyon dolar ve Irak ülkesi yüzde 25,99 oraninda artisla 1 milyar 418 milyon dolar gerçeklestirilmistir. Ipek yolu Gümrük ve Dis Ticaret Bölge Müdürlügü baglanti idareleri bazinda yapilan Ocak-Ekim aylari ihracat rakamlari 3 milyar 150 milyon 886 bin 289 dolardir. 2020 yilina göre yüzde 55 artis, 2021 yilina göre ise yüzde 29 artis göstermektedir. Habur sahasindan giris çikis yapan Ocak-Ekim toplam araç sayisi 1 milyon 489 bin 551’dir. Geçen yilin ilk on ayina göre yüzde 26 oraninda artis görülmektedir. Ayni dönemdeki yolcu sayisi 3 milyon 890 bin 900. Son yillarda ülkemizin kalkinma hamlesinde yakaladigi ivme, uluslararasi ticarette giderek artan ticaret hacmi, yeni tesvik yasasinin bölgedeki illere getirdigi avantajlar ve 2023 yili için 500 milyar dolar ihracat rakami projeksiyonu, Habur Sinir Kapisi’nin önemini her geçen gün daha da artirmaktadir. Bu nedenlerle Habur Sinir Kapisinin özellikle, ipek yolu hattindaki iller ve ülkemiz açisindan çok önemli bir sinir kapisi oldugu asikârdir. Biz Sirnak Isadamlari Dernegi olarak bu ticaret hattinin EGIAD’li is adamlariyla paylasilmasi iki bölge ticaretine büyük katki saglayacagini düsünmekteyiz” dedi.



Sirnak ile EGIAD ticaret yapmak isteyenlere köprü olacak

Ege Genç Is Insanlari Dernegi (EGIAD) Baskani Alp Avni Yelkenbiçer ise, Irak’a açilan kapi olan Habur Sinir Kapisi’nin mevcut durumunu ve bölge üzerindeki etkilerini olaganüstü buldugunu belirterek, “Habur Sinir Kapisi, Sirnak ilinde bulunmaktadir ve bölge açisindan oldukça önemli bir konumdadir. Sirnak basta olmak üzere Güneydogu Anadolu Bölgesi bu kapinin avantajlarindan yillar içinde daha fazla fayda saglayabilmelidir. Son zamanlarda artan güvenlik sorunlari nedeniyle Habur Gümrük Kapisi yaklasik 25 gün karsilikli giris-çikislara kapatilabilmektedir. Bu durum bölgedeki ihracatçilarin zarar etmesine yol açabilmektedir. Bölgemiz, Ipek yolu hattindaki iller ve ülkemiz açisindan çok önemli olan bu kapimizdaki sorunlari tespit eden, bunlari gündeme tasiyan ve sorunlarin çözümü için çalisan ve bölgedeki ticaret hacmine dikkat çeken Sirnak Isadamlari Dernegi Baskani Nihat Bilisik’e tesekkür ederiz. Küresellesme ekonominin bütün alanlarinda oldugu gibi ticarette de önemli degisikliklere yol açmistir. Dünya ekonomisinde görülen degisimler uluslararasi ticaret hacminin önemini giderek artirmaktadir. Gelismekte olan ülkelerin kalkinmasi açisindan sanayi üretiminin yani sira ticaretteki pazar çesitliligi ve rekabet avantaji hayati bir rol oynamaktadir. Bu nedenle ülkeler, kalkinma politikalarinda uluslararasi ticarete genis yer vermelidirler. Sirnak Isadamlari Dernegi ile ticaret yapmak isteyen EGIAD’li is insanlarimiza köprü olabilmek sevindiricidir” diye konustu.

Kaynak: İHA