Yesilyurt'ta Cografi Isaret Tescil Belgeleri Esnaflarla Bulusturuluyor

Malatya’nin Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, Türk Patent ve Marka Kurumundan alinan ‘Malatya Tarhanasi’ Cografi Isaret Tescil Belgesini Çavusoglu Bugday Pazarindaki ’Halaoglu Malatya Tarhanasi’ isletmesine teslim etti.

Yesilyurt'ta Cografi Isaret Tescil Belgeleri Esnaflarla Bulusturuluyor
Malatya’nin geleneksel sofra kültürünün özel tatlarindan olup, besleyici özellikleriyle vücut sagliginin saglikli ve dinamik olmasina önemli katkilar sunan tarhana çorbasi, Yesilyurt Belediyesi ve Yesilyurt Kent Konseyinin girisimleri neticesinde ‘Malatya Tarhanasi’ adi altinda tescillenmisti. Özellikle kis aylarinda en fazla tüketilen yöresel lezzetlerden olan tarhana çorbasinin markalasmasi ve dünya genelinde bilinirlik seviyesinin yükselmesi için Türk Patent ve Marka Kurumundan alinan ‘Malatya Tarhanasi’ Cografi Isaret Tescil Belgesi Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar tarafindan Malatya’da yaklasik 75 yildir tarhana çorbasi ve tarhana ürünlerinin üretimi ve satisini yapan ’Halaoglu Malatya Tarhanasi’ isletmesine teslim edildi. Malatya’da yaklasik 75 yildir tarhana çorbasi üretimi ve satisi yaptiklarini ifade eden ’Halaoglu Malatya Tarhanasi’ isletme sahibi Metin Canpolat, “Tarhana üretimi ve satisi bize atadan gelen bir meslektir. 1940 yillardan bugüne kadar bu isi yapiyoruz. Bizlerde çocuklarimiza bu mirasi dev edecegiz. Tarhana çorbamizin bugünden gelecege tasinmasi bizim için çok büyük önem tasiyacaktir. ‘Malatya Tarhanasi’ tescil belgesini bizlere sunan Yesilyurt Belediye Baskanimiz Mehmet Çinar’a tesekkür ediyoruz. Insallah el birligiyle bu özel çorbamizi gelecek kusaklara ulastiracagiz” dedi.

Malatya Zahireciler Odasi Baskani Bülent Artun da, yöresel ürünlerin cografi isaret tescil belgelerine kavusmalarinin önemli oldugunu söyleyip, Çinar’in Malatya’nin geleneksel sofra kültürünün yasatilmasi adina gösterdigi çabayi takdirle karsiladiklarini söyledi.

Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar ise yöresel ürünlerin markalasmasi, bilinirlik ve taninirlik seviyesinin yükselmesi için Türk Patent ve Mark Kurumundan aldiklari Cografi Isaret Tescil Belgeleriyle yerel ekonominin kalkinmasina destek olduklarini söyledi.

Malatya’nin geleneksel sofra kültürünün en özel tatlarindan olan tarhana çorbasini ‘Malatya Tarhanasi’ adi altinda tescil sürecini tamamladiklarini vurgulayan Çinar, “Anadolu’muzun her kösesinde farkli bir lezzet, farkli bir yemek, farkli bir meyve ve tatli vardir. Yerli ve yabanci turistlerin ugrak noktasina dönüsen lezzet duraklari arasina Malatya ve Yesilyurt’u eklemek içinde elimizden geleni yapiyoruz. Sehrimizin sofra kültürünü tanitmak, ticari payini yükseltmek ve dünya genelindeki mutfaklar arasina Malatya mutfagini yerlestirmek içinde özellikle de cografi isaret tescil süreçlerine önem veriyoruz. Bizler bütün bu lezzetlerimizin hak ettigi degere kavusmasi için patent alma ve markalasma süreciyle birlikte cografi isaret tecil süreçlerini çok fazla önemsiyoruz. Bugüne kadar ki gayretlerimiz ve çalismalarimizin meyvelerini teker teker topluyoruz. Artik Yesilyurt yemekleriyle, konaklariyla, müzeleriyle konusulan ve takip edilen bir ilçe konumuna gelmistir. Belgesellere, yemek yarismalarina, sinema ve dizi çekimleri için tercih edilen bir ilçe olmanin sevincini yasiyoruz. Son yillarda yerli ve yabanci turistlerin tarihi, kültürel ve dogal zenginliklerimizin oldugu bölgelere gösterdigi büyük ilgi bunun açik bir göstergesidir” diye konustu.

Malatya’nin tüm yöresel lezzetleri gibi Malatya Tarhanasinin da dünya mutfaginda hak ettigi konuma getirmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerine dikkat çeken Çinar, “ Yesilyurt Kent Konseyimizle isbirligi halinde yürüttügümüz tescil süreçleri içerisinde cografi isaret tescil belgesi almaya hak kazanan ‘Malatya Tarhanasi’ ile de çalismalarimiza bir yenisini daha eklemis olduk. Bugüne kadar aldigimiz 14 yöresel tescil belgelerimizi isyerlerimize teslim ederek hem yemeklerimizin geleneksel ölçülerde sunulmasina zemin hazirliyoruz hem de esnaflarimizin daha fazla is yapmasi için katki sunuyoruz. Belediye olarak tarima, üretim yapana ve ekonomiye katma deger katan herkese ve herkesime imkanlarimiz ölçüsünde destek olmaya çalisiyoruz, her türlü girisimin de yaninda yer almayi görev biliyoruz. Sehrimizde 1940 yillardan bugüne kadar geleneksel sofra kültürümüzde çok özel bir konumda olan, tadi ve aromasiyla damaklarda farkli bir lezzet birakan tarhana çorbamizin üretimi ve satisini yapan Metin abimizin sahibi oldugu ’Halaoglu Malatya Tarhanasi’ isletmesini ziyaret ederek ‘Malatya Tarhanasi’ Cografi Isaret Tescil Belgesini teslim etmenin mutlulugunu yasiyoruz. Bizler kentimizde bu tür markalarin çogalmasini, yeni isyerlerinin açilmasini ve istihdama yönelik katkilarin artmasini istiyoruz. Her bir marka geçmisinde verilen özveri, sabir ve gayretle ortaya çikiyor. Malatya’da yaklasik 75 yildir ‘Halaoglu’ markasiyla bu isi yapan Metin agabeyde sehrimizde bu isin öncüleri arasindadir. Burada kurulan sistem, çalisma düzeni ve gayrette bizleri mutlu ediyor. Yurt içi ve yurt disinda birçok yere bu ürünleri ulastiran bu firmamizda artik ‘Malatya Tarhanasi’ Cografi Isaret Tescil Belgesi de yerini aliyor. Malatya Tarhanasinin dünya mutfaginda yerini almasi için elimizden gelen katkiyi sunuyoruz. Rabbim tüm esnaflarimiza hayirli, bereketli ve bol kazançlar nasip etsin. Malatya’nin tüm degerlerini en güzel sekilde temsil edebilecek nitelikteki tüm ürünlerimizi el birligiyle, gönül birligiyle, kenetlenerek, önce Türkiye’ye, sonra da dünyaya tanitmaya hep birlikte gayret edecegiz” seklinde konustu.

Çinar, konusmasindan sonra kurulan kazanin basina geçerek esnaflara ve vatandaslara tarhana çorbasi ikram etti.
Kaynak: İHA