Savunma Sanayii Baskani Demir Açiklamasi 'Hedefimiz IDA'larda Da IHA'lardaki Gibi Öncü Olmak'

Albatros-S IDA’nin (Insansiz Deniz Araci) görüntülerini paylasan Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, “Hedefimiz IDA’larda da IHA’lardaki (Insansiz Hava Araci) gibi öncü olmak” dedi.

Savunma Sanayii Baskani Demir Açiklamasi 'Hedefimiz IDA'larda Da IHA'lardaki Gibi Öncü Olmak'
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, sosyal medya hesabindan Albatros-S IDA Sürüsü ile ilgili yaptigi paylasimda yüksek otonomi özellikli sürü insansiz deniz araçlari gelistirmeye ve Türkiye’nin IDA ailesini genisletmeye devam ettiklerini ifade etti.

Albatros-S IDA Projesinin 3’üncü asamasinda 8’li sürü mimarisini hayata geçirdiklerini not düsen Demir, Albatros-S IDA Sürüsü’nün farkli görevler icra ettigini, alt görev paylasimi yaptigini ve alt sürülere bölündügünü kaydetti.

Demir, “Arama-kurtarma, genis alan tarama-tespit, refakat, süpheli araçlara angajman ve insanli sistemlerin kullanilmasinin riskli oldugu hallerde görev yapabilecek sekilde temel yetenekler gelistirildi. Hedefimiz IDA’larda da IHA’lardaki gibi öncü olmak” ifadelerini kullandi.

Albatros-S IDA

Albatros-S, kullanici müdahalesine ihtiyaç duymadan seyir yapabilen, yüksek seviye otonomi kabiliyetine sahip, merkezi bir kontrolden bagimsiz sürü formasyonunda seyir ve görev icra edebilen insansiz deniz araci sürüsü sistemi. Albatros-S botlari farkli seyir formasyonlari uygulayabilen IDA sürü unsurlarindan ve engellerden (hareketli engeller dahil) sakinarak sürüdeki eksilmelere karsi da göreve devam edebilme yetenegine sahip.

Ayrica verilen görevin sürü unsurlari arasinda otonom paylasimi yapilmakta ve farkli manevralar ile görev otonom olarak sonlandirilabilmekte.

Albatros-S otonom, yari otonom veya uzak komuta ile kullanilabilmekte olup kullanici dostu bir ara yüze sahip.
Kaynak: İHA