Saglik Bakani Fahrettin Koca'dan Önemli Açiklamalar

Saglik Bakani Fahrettin Koca, SMA’li çocugu üzerinden dolandiricilik yapan anne ile ilgili, "Israrla söylüyorum. SMA’li çocuklarla ilgili mesele kesinlikle ilacin maliyeti degil. Biz bütün çocuklara, etkinligi kanitlanmis olan nusinersen etken maddeli ilaci zaten veriyoruz. Bu ilacin kullanilamadigi durumlar için, spinal sorunu olan çocuklar için simdi oral alimi olan ikinci bir ilaci da kullanima aliyoruz. SMA Bilim Kurulumuz önümüzdeki haftalarda toplanacak" dedi.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Kabine Toplantisinin ardindan gazetecilerin sorularini cevapladi. Üst solunum yolu sikayetleriyle basvuran hastalarin sayisinin arttigini ifade eden Bakan Koca, "Bu hastaliklar en çok RSV sonra sirasiyla influenza, rhinovirüs ve covid seklinde. Üst solunum yolu belirtisi olan kisiler maske takarak normal hayata karismali. Hastaligi ne olursa olsun bulastirmamaya özen göstermeli. Asilama konusunda bir yavaslama dogal olarak var. Ancak risk grubundaki kisilerin hatirlatma dozlarini olmasini tavsiye ediyorum. Güvenle Turkovac olabilirler" diye konustu.

Bakan Koca, bazi ilaçlarin bulunamadigina yönelik iddialara da cevap vererek, "Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunlari çözecegiz. Maliyetler artti, bir yol haritamiz var çözüm için. Ilaç fiyatlarinda yilda bir kez zam olmasi dogru degil. Belli dönemlerde en az iki kez olmasi gerektigi kanaatindeyiz. Ancak sunu belirtmeliyim; bu dönemde hasta sayimiz ve reçete sayimiz yüzde 40 oraninda artti. Dolayisiyla bu dönemde hasta yogunlugu, reçete sayisinin fazlaligi, belli ilaçlarda tüketimin yogunlugu, ayrica dünyada hammadde sorununun varligi önemli bir neden. Buna ek olarak Subat döneminde yapilacak bir önceki yilin Euro kuru ortalamasi üzerinden zam beklentisi bu sorunu daha da arttiriyor. Dolayisiyla bizim buna farkli bir yaklasim getirerek olayi çözecek tedbiri hizla devreye almamiz gerekiyor. Yil içinde birden fazla güncelleme olabilir, onu tartisiyoruz. Bu döneme özel olarak, subat öncesi dönemde ne yapabiliriz çalistik. Çok uzun sürmeyecek" açiklamasini yapti.

Koca, Çerkezköy’deki sahte doktor olayi ile ilgili, "Konuyla ilgili sorusturmalarimizi açmistik malum. Sorusturma sonuçlandi, bir iki gün içinde kamuoyuna gerekli bilgilendirmeyi yapacagiz" dedi.

Bakan Koca, 6 yasindaki çocugun evlendirildigi olayda doktorun kemik yasiyla ilgili raporu için de sorusturma açildigini ifade etti.



HPV asisi

Yerli HPV tani kitinin bir hafta on gün içerisinde devreye girecegini kaydeden Bakan Koca, "HPV asisi ile ilgili de planimiz hazirlaniyor. Hangi yas gruplarina öncelikli olarak uygulayacagimiz konusu üzerine çalisiyoruz" diye konustu.

SMA’li çocugu üzerinden dolandiricilik yapan anne ilgili soru üzerine Bakan Koca, "Israrla söylüyorum. SMA’li çocuklarla ilgili mesele kesinlikle ilacin maliyeti degil. Biz bütün çocuklara, etkinligi kanitlanmis olan nusinersen etken maddeli ilaci zaten veriyoruz. Bu ilacin kullanilamadigi durumlar için, spinal sorunu olan çocuklar için simdi oral alimi olan ikinci bir ilaci da kullanima aliyoruz. SMA Bilim Kurulumuz önümüzdeki haftalarda toplanacak. Gen tedavisiyle ilgili ise SMA Bilim Kurulumuz konuyu çok yakin takip ediyor, etkinligiyle ilgili yeterli kanit görülürse bu tedaviyi vermekten de asla geri durmayiz" yanitini verdi.
Kaynak: İHA