MHP'li Özdemir Açiklamasi 'Türkiye Dünyanin Merkezi Hâline Gelmistir'

MHP Genel Baskan Yardimcisi ve Kayseri Milletvekili Ismail Özdemir; Disisleri Bakanligi, Avrupa Birligi Baskanligi ve Türk Akreditasyon Kurumu bütçesi üzerine MHP Grubu adina söz aldigi konusmasinda; 2022 yilinin dünya genelinde her ülkeyi etkileyen, çok boyutlu sinamalarin yasandigi, buna karsilik yeni denge arayislari ve politikalarin görüldügü gelismelerle karsi karsiya kalinan bir süreç olduguna deginerek; “2019’da baslayan ve tüm dünyayi etkisi altina alan Covid-19 pandemisinin etkisi azalsa da küresel sistemle birlikte ülkeler üzerinde olusturdugu tahribat hissedilmeye devam etmistir. Uzun zamandir süregelen ticari savaslar, toplumsal hareketlilikler, göç dalgalari, terör eylemleri, iklim degisikligi, enerji ve gida krizi gibi agir gelismelerle beraber 24 Subat 2022 tarihinde baslayan Ukrayna-Rusya savasi da yasandigi cografyayla sinirli kalmayarak dünyanin geri kalanini tesiri altina almistir” dedi.

MHP'li Özdemir Açiklamasi 'Türkiye Dünyanin Merkezi Hâline Gelmistir'
Pek çok ülkenin gerek iç dinamikler gerekse dünyanin içerisinde bulundugu süreç sebebiyle siyasi istikrarsizlik ve hükûmet kriziyle karsi karsiya kaldigini belirten Özdemir; “Özellikle Avrupa’da bazi ülkeler erken seçim kararlari almis, hükûmet degisiklikleri yasanmistir; Ingiltere bu ülkelerin basinda gelmis, kisa sürede 2 hükûmet degisikligi görülmüstür. Italya, Bulgaristan ve Israil ise erken seçime gitmis, siyasi kosullar degismistir.” açiklamasinda bulundu ve bugün Avrupa’da 11 ülkeyi etkileyen ve toplamda 20 bölgeyi kapsayan ayrilikçi çabalarin muhatap oldugu ülkelere karsi harekete geçmesinin ise muhtemel bir tablo olarak karsimizda bulundugunu belirterek; “Avrupa açisindan sorun, düzenlenen protestolar, artan enflasyon ve hükûmet krizleriyle sinirli kalmamistir; güvenlik mimarisi de kita genelinde çökmüs ve silahlanma yarisi hiz kazanmistir; monarsi karsiti görüs ve akimlar yogunlasmistir.” dedi.

24 Subat 2022 tarihinde baslayan ve hâlâ devam etmekte olan Ukrayna-Rusya savasinda iki tarafla da görüsebilen, malum savasin getirdigi krizlerin çözümü noktasinda aktif rol oynayabilen Türkiye’nin haricinde bir baska ülkenin olmadigini ifade eden Özdemir; “Küresel dengelerin yeniden kuruldugu bir süreçte Türkiye artik baska merkezlerde olusturulan dengelerin tarafi degil, kendi dengesini kuran ve bunun gündemini olusturabilen bir ülke durumuna gelmistir. Türkiye’nin sadece bölgesel degil, küresel bir güç oldugu tüm dünya tarafindan kabul edilir olmustur. Cumhur Ittifaki’nin ortaya koydugu irade ve kararlilik, devletimizin kurucu iradesinin 21’inci yüzyil kosullarindaki devamidir.” dedi.

TBMM Disisleri Komisyonu Üyesi Ismail Özdemir; Türk Devletleri Teskilatiyla sekillendirilmeye çalisilan sürecin Türk dünyasi iliskilerini gelistirecegi gibi, Dogu ve Bati arasinda sikistirilmaya çalisilan Orta Asya cografyasinin bundan sonra dünyanin gelecegine sekil verme kudretine de sahip oldugunu gösterdigini ifade ederek, “Küresel güvenligin ve barisin saglanmasi yolunda atilacak adimlar birkaç kurumun elinde sinirli kalmamalidir. Genel Baskanimiz Sayin Devlet Bahçeli’nin isaret buyurdugu, Islam ülkeleri ve Türk dünyasini kapsayan Asya ve Orta Dogu güvenlik örgütü iyi anlasilmali ve analiz edilmelidir. Türk dünyasi ve 57 Islam ülkesini kapsayan Asya ve Orta Dogu güvenlik örgütü, toplamda 1 milyar 956 milyon 191 bin 783 kisilik bir nüfus ve yaklasik olarak 7 milyonluk bir askerî personel sayisina sahip olabilecektir. Bununla beraber, yaklasik 20 trilyon dolarlik bir gayrisafi yurt içi hasilayla önemli ekonomik birlikteligi de ifade edebilecektir.” dedi.

Dogudan batiya, kuzeyden güneye Türkiye’nin dünyanin merkezi hâline gelmis oldugunu ifade eden Kayseri Milletvekili Ismail Özdemir; “Farkli cografyalarda vasat bulan krizlerin çözümünde ülkemiz en güvenilir ortak oldugunu, politikasinin insanligin huzuru, baris ve diyalogdan yana oldugunu tüm çevrelere göstermistir. Bugün, Afrika’yla olan baglarimiz güçlendirilmis, ecdat yadigâri topraklarda baris ve huzurun tesisi için Türkiye elini tasin altina koymustur.” açiklamasinda bulundu.

"Türkiye Azerbaycan’in hep yaninda olacaktir"

Türkiye’nin, Türk dünyasinin kanayan yarasi Karabag’in can Azerbaycan topraklarina katilmasinda ve sonrasindaki süreçte kardes ülkenin yaninda oldugunu ve olmaya da devam edecegini belirten Özdemir; “Bazi ülkelerden Azerbaycan’a yönelik son dönemlerde artan mütecaviz eylemler karsisinda da Azerbaycan’la beraber olacagimiz akillardan çikarilmamalidir.” açiklamasini yapti. Türkiye’nin, Ege ve Dogu Akdeniz’de Yunanistan’in tüm tahriklerine ragmen diyalogdan yana olan tavrini korudugunu ancak yeri ve zamani geldiginde Türk’ün çelikten yumrugunun yildirim, kasirga ve tayfun olup Ege’den inecegini muhataplarin akillarindan çikarmamasi gerektigini ifade eden Disisleri Komisyonu Üyesi Özdemir; “Bizim kimsenin hakkinda gözümüz yoktur ama kendi hakkimizi da kimseye çignetecek degiliz.” dedi.

Insanligin huzurunun tesis edilerek küresel barisin saglanmasi adina 21’inci yüzyilin Türkiye ve Türk milletine büyük sorumluluklar yüklemis olduguna dikkat çeken Özdemir; “Dis politikanin tayininde 3 önemli husus vardir; bunlardan ilki, ayaklarinizin nereye bastigi, nerede bulundugunuz ve potansiyelinizin ne oldugudur. Ikincisi, gelismeleri nasil okuyup yorumladiginizdir. Üçüncüsü ise etrafinizi ve dünyayi nasil gördügünüz, hedeflerinizi neye göre tayin ettiginizdir. Biz, bu sartlarda, Baskent Ankara merkezli bakis açimizla gelismeleri Türkçe okuyor ve yorumluyoruz.” açiklamasini yapti. Türkiye’nin, Türklügün yüksek vasfi ve idealleriyle yönünü tayin ettigini belirten Özdemir; “Bu sebeple, olup biteni Washington’a ve Brüksel’e bagli kalarak yorumlayanlarla ayni safta bulusmuyor olusumuz gayet normaldir çünkü biz sadece bu milletin yüksek feraset ve basiretine inaniyor, devletimizin kudretine güveniyoruz; farkimiz iste budur. Biz, Cumhur Ittifaki’yiz. Cumhurdan aldigimiz yetkiyle cumhuriyetimizi daha ileriye tasiyacak azim ve kararliliktayiz. Inaniyoruz ki basaracagiz, 21’inci yüzyili Türk ve Türkiye Yüzyili yapacak yüksek vasif elbette ki bizdedir. Hamdolsun milletimizin dua ve destekleri de bizimledir.” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA