Meslek Lisesi Topraksiz Tarim Ile Üretime Basladi

Çaycuma Sehit Sacit Olcay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri Topraksiz Tarim ile yesil ve kirmizi kivircik marul üretimine basladilar. Okul bünyesinde Tarim Alaninda ögrenim gören ögrenciler, mevsimlere göre farkli çesitliklerde sebze üretimi yapiyor.

Meslek Lisesi Topraksiz Tarim Ile Üretime Basladi
Okulda karnabahar, brokoli, yesil kivircik marul, kirmizi kivircik marul, sarimsak üretimi gerçeklestiriliyor. Tarim alaninda ögrenim gören ögrencilere topraksiz tarim uygulamalarini teknik olarak aktarilirken uygulama imkani da sunularak yesil kivircik marul, kirmizi kivircik marul üretimi topraksiz tarim Hidroponik Sistem ile üretilmeye baslandi.

Tarim Alani Ögretmeni Perihan Yücesoy; “Mevsimlere göre okulumuzun açik tarim uygulama alanlarinda, okulumuza ait seralarda ögrencilerimiz çesitli türlerde sebze üretimi gerçeklestiriyorlar. Yesil kivircik, kirmizi kivircik, marul çesitleri, brokoli, karnabahar ve tas köprü sarimsagi, yazlik üretimde domates, salatalik, biber çesitleri, patlican gibi sebze çesitleri yetistiriliyor. Açik alan ve seradan farkli olarak okulumuzda olusturulan tarim atölyesinde ögrencilerimize topraksiz tarimin teknikleri anlatarak marul üretimi yapmaya basladik” diye konustu.

9. Sinif Tarim Alani ögrencisi Medine Akkas; “Topraksiz tarim, sulama kolayligi saglar, ekim nöbetine gerek kalmaz, erkenciligi saglar” diye ifade etti.

Il Milli Egitim Müdürü Züleyha Aldogan, Çaycuma Sehit Sacit Olcay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde topraksiz tarim modeli ile üretime baslanmasi üzerine yaptigi degerlendirmede söyle dedi:

“Meslek liselerimiz hayatin her alaninda oldugu gibi tarim alaninda da üretmeye devam ediyorlar. Okulumuz daha önce ‘Ülkem Için Üretecegim’ projesi dogrultusunda üretilen tarim ürünlerini ihtiyaç sahibi yöre halki ile paylasarak örnek bir sosyal sorumlulugu yerine getirmislerdi. Simdi okulumuz yine örnek bir çalismayi baslatarak topraksiz tarim uygulamasi ile üretime basladilar. Ögrencilerimiz tarimsal üretimde bu teknigi okulda ögrenirken kendi yasam çevrelerinde de uygulama sansi bulacaklar. Okulda kurulan tarim uygulama atölyesinde topraksiz tarim tekniginin detaylarini yaparak yasayarak ögrenen gençlerimiz; genç girisimciler olarak aileleri ile birlikte üretim yapabilecekleri gibi, kendi bölgelerinde bu teknigi kullanarak üretim yapmak isteyen bölge halkina da rehberlik edecek üretime katki saglayacaklar. Bölgemizde tek tarim lisesi olan Sehit Sacit Olcay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz, üretime katki sunarken tarim ve gida sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetistirilmesine de kaynaklik edecektir. Milli Egitim Bakanligimizin mesleki ve teknik egitime iliskin ana temalardan birisinin 2022-2023 egitim ve ögretim yilinda ’Tarim ve Iklim Degisikligi’ olarak belirlenmesi, bu alana duyulan ihtiyacin önemini ortaya koymaktadir. Dünya genelinde yasanan ve Ülkemizde de etkilerini hissettigimiz küresel iklim degisikliginin ortaya çikardigi çevresel ve ekonomik problemler, buna bagli olarak artan gida talebi, iklim degisikliginin tarimsal üretime olumsuz etkileri degerlendirildiginde; daha az kaynakla üretim yapilmasi, gida talebinin karsilanmasi ve tarimsal üretimde teknoloji kullanimini ve nitelikli insan kaynagi arayisini beraberinde getirdi. Meslek lisemiz topraksiz tarim modeli ile üretim tekniklerini ögrencilerimize yaparak yasayarak ögretirken; tarimda teknoloji kullanimi, alternatif tarim ve üretim yöntemleri, çevre ve iklim degisikliginin tarimsal üretime etkilerinin azaltilmasi, tarim-gida üretim sektöründe nitelikli insan kaynaginin yetistirilmesi gibi birçok kritik alana da hizmet etmektedir. Tarimin geleceginin gençlerde oldugunu düsündügümüzde Sehit Sacit Olcay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizden yetisen ögrencilerimiz, her zaman aranan nitelikli insan kaynagi olmaya devam edecektir. Meslek Liselerimiz Memleketimizin gözdesi olmaya, üretmeye devam edecektir.”
Kaynak: İHA