Kumkuat Meyve Fidanina Talep Artti

Süs bitkisi ve fidancilikta Türkiye’nin önde gelen illerinden Yalova’da, yeni yeni taninmaya baslayan turunçgillerin en ufak türü kumkuat (kamkat) meyvesinin fidanina talep her geçen gün artiyor.

Kumkuat Meyve Fidanina Talep Artti
Kurdugu internet sitesi üzerinde Türkiye’nin dört bir yanina fidan satisi gerçeklestiren firma sahibi Soner Tastan, kumkuat meyvesinin taninirliginin artmasiyla satislarinda da artis yasanmaya basladigini söyledi.

Kumkuatin bir narenciye türü oldugunu belirten Tastan, “Kumkuat bitkisi meyvesinin küçük olmasiyla sirin, bir o kadar da faydali ve lezzetlidir. Içince bulundurdugu c vitamini, antioksidani özellikle kis aylarinda bagisiklik sistemimizin gelismesinde, soguk alginligina karsi vücudumuzda olumlu yönde destek yapar. Bu nedenle de tercih edilen bir meyve agaci türü” dedi.



Lüks mekanlar kullaniyor

Bahçelerin yani sira evlerde de kumkuatin yetistirilebilecegini söyleyen Tastan, “Kumkuat meyvesi ülkemizin özellikle kiyi seritlerinde ve iliman iklimin yasandigi bölgelerde yetisebilecek özel çesitlerden bir tanesidir. Üzerinde 8 aya yakin meyvesinin kalmasi daha cazip hale gelmesini saglamaktadir. Özellikle restoranlarda, otellerde, lüks mekanlarda kumkuatlari görebiliriz” diye konustu.

Tastan, 3’üncü yilindan itibaren meyve veren kumkuat fidaninin geçtigimiz yillara göre fiyatinin daha uygun hale geldigini anlatti. Fidan fiyatlarinin 80 liradan basladigini dile getiren Tastan, agacin iç mekanda da kolaylikla yetistirebilecegine dikkati çekti.

Meyve fidani açisindan sektörde mevsim itibariyle hareketlilik yasandigini sözlerine ekleyen Tastan, söyle konustu:

“Dönem itibariyle ülkemizde meyvecilik sektöründe sezon baslamistir. Büyük üreticiler kis sezonunda artik bahçelerini yenilemeye, ticari veya hobi bahçesi kurmaya baslamaktadir. Bu dönemde narenciyeler uykuda olmaz ama diger meyve fidanlari uykuya geçer. Böylelikle yer degistirme olanagi saglar hem de açik kök diye tarif ettigimiz dikim sekline sezon olarak hazirdir bitkilerimiz. Biz de bu döneme hizli bir giris yaptik. Narenciye fidanlarimiz ragbet görüyor. Bunun yani sira açik köklü meyve fidanlarimiz devam etmektedir.”
Kaynak: İHA