Iç Anadolu'nun En Yüksegi, Ziyaretçilerine Bin Yillik Türk Izlerini Seyir Imkani Sunuyor

Sivas’ta bulunan ve Iç Anadolu’nun en yüksek cam seyir terasi olma unvanini tasiyan Divrigi Cam Seyir Terasi, ziyaretçilerine bin yillik Türk izlerini seyir imkani sunuyor.

Iç Anadolu'nun En Yüksegi, Ziyaretçilerine Bin Yillik Türk Izlerini Seyir Imkani Sunuyor
Sivas’in Divrigi ilçesinde bulunan cam seyir terasi 243 metre yüksekligiyle ziyaretçilerinin basini döndürüyor. 2021 yilinda yapiminin tamamlanmasinin ardindan yaklasik 20 bin ziyaretçi agirlayan cam seyir terasi, manzarasiyla hayran birakiyor. Terasa gelen ziyaretçiler, Mengücek Gazi tarafindan kusatildiktan sonra 1097 yilinda Süleyman Sah tarafindan yeniden insa edilen Anadolu’daki ilk Türk kalesi olma özelligini tasiyan Divrigi Kalesi ve karsisinda bulunan Kesdogan kalesini izleme imkani buluyor. Karsilikli iki kaleyi gözlemleme sansi yakalan ziyaretçiler ayrica sehirdeki bin yillik Türk izlerini de kus bakisi gözleyebiliyor.

“243 metre yükseklikte heyecan verici bir alan”

Divrigi kaymakami Yakup Papaker, yerden yüksekligi 243 metre olan cam seyir terasinin ziyaretçilere heyecan yasattigini belirterek, “Divrigi ilçemizin en önemli turistik mekanlarimizdan biri olan cam seyir terasindayiz. Ayni zamanda ilçemize gelen misafirlerimizi de agirlayabilecegimiz, güzel bir manzaraya sahip olan bir eserdir. Su anda yerden 243 metre yükseklikte heyecan verici bir alandayiz. Divrigi cam seyir terasimiz ilçemizde bulunan Divrigi Kalesi ve Kesdogan Kalesi arasinda yer aliyor. Cam terasimiz gelen turistlere ve yerli misafirlerimize hem aksiyon dolu dakikalar hem de mükemmel bir manzara sunmaktadir. Cam seyir terasindan baktigimiz zaman Firat Nehri’nin kollarindan birisi olan Çalti nehrini de görmekteyiz. Bu özelligiyle de misafirlerimize kendine özgü bir güzellik sunuyor. Iç Anadolu da yapilmis en yüksek cam seyir terasi Divrigi’de bulunuyor” seklinde konustu.



“Ziyaretçiler tarihe taniklik ediyor”

Divrigi Cam Seyir Terasi Isletme Müdürü Hakan Dede, ziyaretçilerin karsilikli iki tarihi kaleyi izleyip tarihe taniklik ettiklerini belirterek, “Cam seyir terasi, Divrigi Kalesi ve Kesdogan Kalesi’ni karsidan görmektedir. Iç Anadolu’nun en yüksek cam seyir terasidir. 2021 yilindan bu yana yaklasik 20 bin ziyaretçimiz olmustur. Burada çok komik anlarda yasanabiliyor. Terasa korkup çikmayanlar, geri dönenler, camin üzerine çikip çiglik atarak geri kaçanlar oluyor. Yükseklikten dolayi bu tür durumlar çok yasaniyor. Herkesin Gelip bu güzelligi görmesini isteriz. Buraya çikmak biraz yürek ister. Karsimizda gördügümüz kaleler Kesdogan ve Divrigi kaleleri. Bir ilçede karsilikli iki kalenin olmasi çok nadir rastlanan bir durumdur. Gelen misafirlerimiz burada bu tarihe taniklik ediyorlar. Özellikle kaleler hakkinda sorular soruyorlar” ifadelerini kullandi.

Hikayesiyle dikkat çekiyor

Isletme Müdürü Hakan Dede, Kesdogan Kalesi’nin çok güzel bir hikayesi oldugunu ve ziyaretçilerin hayranlikla dinledigini belirterek, “Dönemde Kesdogan kalesinin kralinin kizi ile Divrigi kalesinin sultaninin oglu bir avda karsilasip birbirlerine asik oluyorlar. Iki kale birbirine düsman oldugu için imkansiz bir ask yasiyorlar. Daha sonra bu durumu krala söylüyorlar. Kralda iki kale arasina bir ip gerdirip eger bu ipi geçip kaleye ulasirsan kizimi sana verecegim diyor. Sultanin oglu sarti kabul ediyor ve ipin üzerine çikip kaleye dogru yürüyor. Kral bu durumu görünce Dogan isimli yaverine, sultanin oglu kaleye adimini atmadan ipi kes diye talimat veriyor. Kralin kizi bu konusmalara sahit oluyor ve korkuya kapiliyor. Sultanin oglu tam adimini atacakken Kral yaverine dönüp ipi Kesdogan diyor. Dogan ipi kesiyor ve sultanin oglu asagi düsüyor. Tabi kralin kizi da sevdiginin pesinden atliyor ve ikisi de ölüyor. O günden sonrada kalenin ismi Kesdogan Kalesi olarak kaliyor. Cam terasa gelenlerde bu hikayeyi duyup bu tarihe taniklik ediyorlar. Ayni zamanda bu güzel manzaranin ve cam terasin tadini çikariyorlar” ifadelerini kullandi.

“Camin üzerine ilk çiktigimda korktum”

Istanbul’dan gelip tatil için Sivas’ta bulunan Seda Özmen, seyir terasini görmeden Sivas’tan ayrilmak istemedigini belirterek, "Cam terastan bakinca çok güzel bir manzara ve ilginç bir dogayla karsilasiyoruz. Yürüyüs alanlarindan da farkli manzaralar görmek mümkün. Camin üzerinde olmak gerçekten çok heyecan verici oluyor. Divrigi’nin bütün manzarasini ve Divrigi’ye ait tarihi yapilarin hepsini görebiliyoruz. Camin üzerine ilk çiktigim zaman heyecanlandim ve biraz korktum ama sonrasinda alistim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA