Güney Kore, Japonya Ve ABD'den Kuzey Kore'ye Yaptirimlar Konusunda Isbirligi Karari

Güney Kore, Japonya ve ABD temsilcileri, Kuzey Kore’ye uygulanan yaptirimlara yönelik isbirligini sürdürme konusunda mutabik kaldi.

Kuzey Kore’nin sürdürdügü nükleer silah ve füze programi Kore Yarimadasi ve çevresinde güvenlik endiselerini artirirken, Güney Kore, Japonya ve ABD temsilcileri kritik bir görüsme gerçeklestirdi. Güney Kore’nin Kore Yarimadasi baris ve güvenlik islerinden sorumlu özel temsilcisi Kim Gunn, ABD’nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim ve Japonya Disisleri Bakanligi Asya ve Okyanusya Isleri Bürosu Genel Takehiro Funakoshi, ABD’nin Jakarta Büyükelçiligi’nde bir araya geldi.Güney Kore’nin Kore Yarimadasi baris ve güvenlik islerinden sorumlu özel temsilcisi Kim Gunn ABD’li ve Japon mevkidaslariyla yaptigi görüsmede Kuzey Kore’nin nükleer tehdidinin daha saldirgan ve pervasiz hale geldigini vurgulayarak, "Kuzey Kore’nin olasi provokasyonlarinin, uluslararasi toplum tarafindan sert ve kararli bir yanitla karsilanacagini" söyledi.

Kuzey Kore’nin en yakin müttefiklerinden olan Çin’in Pyongyang’i etkileme kapasitesine sahip oldugunu belirten Kim, Pekin’in bu konuda önemli bir rol oynamayi sürdürecegini umdugunu dile getirdi.

"Ciddi güvenlik sorunu"

ABD’nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim ise, Pyongyang’in eylemlerinin bölge ve uluslararasi toplum için en ciddi güvenlik sorunlarindan biri oldugunu belirtti.

Kim, Kuzey Kore kaynakli sorunun "Ancak uluslararasi toplum bir araya gelip ortak bir sesle konustugunda" ele alinabilecegini ifade etti.

Japonya Disisleri Bakanligi Asya ve Okyanusya Isleri Bürosu Genel Müdürü Takehiro Funakoshi de, üç müttefikin güvenlik isbirliginin benzeri görülmemis bir düzeye ulastigina dikkat çekti. Güney Kore, Japonya ve ABD’nin karsi saldiri yetenekleri de dahil olmak üzere tüm konulari degerlendirecegini ve Kuzey Kore’nin siber tehdidine karsi tetikte olacagini belirten Funakoshi, Pyongyang ile "diyaloga açik kalacaklarini" da sözlerine ekledi. Taraflar, Kuzey Kore’ye uygulanan yaptirimlara yönelik isbirligini sürdürme konusunda mutabik kaldi.

Ek yaptirim uygulamislardi

Güney Kore, Japonya ve ABD Pyongyang’in geçtigimiz ay kitalararasi uzun menzilli bir balistik füze denemesinin ardindan Kuzey Kore’ye yönelik bir dizi ek yaptirim açiklamisti. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un kiz kardesi Kim Yo Jong ise baski ve yaptirimlarin "ülkesinin düsmanligini ve öfkesini körükleyecegini" ve "Düsmanlari için bir idam ipi görevi görecegini" söylemisti. Silah programina yeniden hiz kazandiran Kuzey Kore bu yilin basindan bu yana 63 balistik füze firlatmisti.
Kaynak: İHA