Rusya, Ukrayna'dan Ilhak Ettigi Herson'dan Çekiliyor

Rusya, Ukrayna’dan ilhak ettigi tek bölgesel baskent olan Herson kentinden askerlerini geri çekme karari aldi.

Rusya, Ukrayna'dan Ilhak Ettigi Herson'dan Çekiliyor


Rusya-Ukrayna Savasi devam ederken, Rusya, Ukrayna’dan ilhak ettigi tek bölgesel baskent olan Herson kentinden askerlerini geri çekme karari aldi. Rusya’nin Ukrayna’daki birliklerinin komutani Sergey Surovkin, Rus ordusunun Ukrayna’daki faaliyetlerine dair Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu’ya rapor sundu. Özellikle Herson bölgesine, Ukrayna ordusu tarafindan gerçeklestirilen saldirilarda sorunlar yasadiklarini kabul eden Surovkin, "Dnipyer Nehri’nin sol yakasinda savunma hatti olusturulmasini öneriyoruz. Bu kolay bir karar degil ama hem askerlerimizin hayatlarini hem de birliklerin savas kabiliyetlerini kurtaracagiz. Birliklerimizin manevralari da en kisa sürede gerçeklesecek" dedi.



Ukrayna ordusunun çok fazla kayip verdigini ancak kendilerinin Ukrayna’ya göre daha az kayip verdigini savunan Surovkin, "Ukrayna ordusu Ekim ayinda 12 binden fazla askeri kayip verdi. Bizim kayiplarimiz Ukrayna ordusunun kayiplarindan 7-8 kat daha az. Agustos ve ekim aylari arasinda Ukrayna ordusu Herson bölgesinde 9 bin 500 insani öldürdü veya yaraladi. Ayrica Herson bölgesindeki 115 bin kisi çatisma bölgelerinden ayrildi" dedi.

Ukrayna ordusunun Kahovka Baraji’na saldirilar düzenledigini ve barajdaki riskler nedeniyle hem sivillerin tahliyesinin hem Rus ordusunun çekilmesinin uygun oldugunu belirtti.



Soydu, geril çekilmeyi onayladi

Surovkin’in sundugu rapor sonrasinda Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu geri çekilme teklifini kabul etti. Soygu, "Birliklerin geri çekilmesine baslayin, silahlarin ve teçhizatlarin sevkiyati için tüm güvenlik önlemleri alin" dedi.



Herson Vali Yardimcisi trafik kazasinda ölmüstü

Rusya’nin geri çekilme karari öncesi Herson’un Rusya yanlisi Vali Yardimcisi Kirill Stremousov’un geçirdigi trafik kazasinda hayatini kaybettigi açiklanmisti. Ukrayna vatandasi olan Stremousov ise, 28 Eylül’de resmen Rus vatandasligina geçmisti.

Herson bölgesi önce Rus askerleri tarafindan isgal edilmis daha sonra Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya yapilan halk referandumu ile Rusya topraklarina katilmisti.
Kaynak: İHA