Cumhurbaskani Erdogan'dan Anayasa Mesaji

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, basörtüsü konusunda Anayasa degisikligi teklifine yönelik, ”Prensip olarak temel hak ve özgürlüklerle ilgili konularin halk oylamasina götürülmesini dogru bulmuyoruz. Temennimiz de Mecliste bu degisikligi dogrudan kabul edecek çogunlugun saglanabilmesidir. Ancak milletimize sözümüz geregi Meclis denkleminde baska bir mecburiyet ortaya çikarsa onun geregini yapmanin da boynumuzun borcu olduguna inaniyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan Anayasa Mesaji
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kabine Toplantisi’nin ardindan Millete Seslenis konusmasini gerçeklestirdi. "Ilk Evim, Ilk Is Yerim Projesi"nde hazirligi tamamlanan tüm illerde konutlarin insasina hemen baslanacagini açiklayan Erdogan, ayni sekilde arsa ve is yerleri ile ilgili sürecin de devam ettigini bildirdi. Erdogan, küresel ekonomik krizin Türkiye’yi de etkisi altina alan yüksek enflasyon sorunu sebebiyle konut ve kira fiyatlarinda olusan dengesizligin bu çalismalardaki ilerlemelerle iyice ortadan kalkacagina inandigini belirtti.

Konut, arsa ve is yerlerinin tüm hak sahiplerine hayirli olmasini dileyen Cumhurbaskani Erdogan, ”Türkiye Yüzyili programimizin müjdesini 28 Ekim’de Ankara’da gerçekten çok coskulu ve adina yakisir bir törenle milletimizle paylastik. Cumhuriyetimizi yeni yüzyilina geçtigimiz 20 yilda ülkemizde kazandirdigimiz eser ve hizmet altyapisi üzerinde bir büyük vizyonla hazirlama gayretimizi kesintisiz bir sekilde sürdürüyoruz. Her çalismamiz gibi Türkiye Yüzyili’ni da milletimizle birlikte hazirliyoruz. Türkiye’nin 81 vilayetinde ve ilçelerinde yapilacak programlarla vatandaslarin Türkiye Yüzyili’na iliskin beklentilerini, tekliflerini alarak vizyonumuzu somutlastiracagiz. Böylece seçimlerden önce kamuoyu karsisina Türkiye Yüzyili vizyonuna uygun bir hazirlikla çikmayi planliyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, “Cumhuriyet tarihinin en büyük demokrasi ve kalkinma atilimi olan 2023 hedefleri ile bulusturdugumuz gibi insallah Türkiye Yüzyili programina da kavusturmakta da kararliyiz. Sürdürülebilirlik, basari, güven ve istikrar, üretim, verimlilik, güç, iletisim, bilim, kalkinma, baris, degerler, haklilik, sefkat, istiklal ve istikbal, gençler gibi basliklarla yükselttigimiz Türkiye Yüzyili vizyonunun yüzünü dogruya dogru dönen herkesi umutlandirdigina, heyecanlandirdigina inaniyorum” dedi.



"Insallah subatta satisi baslayacak, mart sonunda yollara çikacak Togg’a bundan sonraki yolculugunda basarilar diliyoruz"

Erdogan, Cumhuriyetin kurulusunun 99’uncu yilinin sevincinin Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili Togg’un Bursa Gemlik’teki fabrikasindaki üretim bandindan çikis töreni ile taçlandirildigini belirterek, “Geçmiste yerli ve milli sanayi hamleleri kimi özgüven eksikligi, kimi kasitli sabotajlar, kimi istikrarsizlik iklimi sebebiyle kesintiye ugrayan milletimiz için Togg, çok önemli bir sembol haline gelmistir. Togg’un basarisi sadece bir firmanin, bir markanin, bir üretim tesisinin degil topyekün 85 milyonun basarisi olarak görülmektedir” degerlendirmesinde bulundu.

Muhalefetin tutumunu elestiren Erdogan, ”Bu açik hakikate ragmen hala yapilan isi önemsizlestirmeye, degersizlestirmeye, itibarsizlastirmaya çalisan bir zihniyetin umutsuz çirpinislarini da ibretle takip ediyoruz. Rabbim, hiç kimseyi siyasi, ideolojik ve nefsi bagnazligi yüzünden kendi ülkesine ve milletine düsmanlik edecek seviyeye düsürmesin. Teknolojisi ve akilli cihaz özellikleri ile gelecegin araci olan, insallah subatta satisi baslayacak, mart sonunda yollara çikacak Togg’a bundan sonraki yolculugunda basarilar diliyoruz. Ülkemizin bu gururla tanismasinda katkisi olan herkese buradan bir kez daha sükranlarimi sunuyorum” dedi.



"Saglik sistemimizi ’Health Türkiye’ basligi altinda küresel markaya dönüstürüyoruz"

Türkiye’nin kalkinma devrimlerinin en önemli basliklarindan birini olusturan saglik alaninda gelinen seviyeyi ve yeni hedeflerini Türk Devletleri Teskilati üyesi ülkelerle 31 Ekim’de Istanbul’da düzenlenen toplantida tekrar degerlendirme imkani bulduklarini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, ”Saglikta gerçeklestirdigimiz devrimin en önemli sembolleri güçlü altyapimiz, dijitallesme yoluyla hizmet standartlarini yükseltmemiz ve sehir hastanelerimizdir. Saglik sistemimizi, çalisma sartlarini iyilestirdigimiz insan gücümüz ve ülkemizin her kösesine uzanan yaygin altyapimiz ile simdi de saglik sistemimizi ’Health Türkiye’ basligi altinda küresel markaya dönüstürüyoruz. Bunun yaninda ’Health Türkiye’ çati markasiyla dünyada yillik 100 milyar dolara yaklasan saglik turizminden ülkemizin aldigi payi en yüksege çikarmayi hedefliyoruz” açiklamasini yapti.

"Her kim Türkiye’yi terör örgütleriyle, mafyayla, küresel tefecilerle, ugursuzla, kopukla ayni fotografin içine sokuyorsa yaptigi isin adi besinci kol faaliyetidir"

Polis Akademisi’nin 6. dönem mezuniyet töreninde emniyet teskilatina katilan gençlerin sevincine ortak olduklarini ifade eden Erdogan, ”Milletin huzurunu tahkim için yeniden yapilandirdigimiz Polis Akademimiz göz dolduruyor. Uyusturucu gibi bir insanlik suçuyla polisimize ve hükümetimize iftira atanlarin siyaset yapmanin ötesinde sinsi niyetlerle hareket ettiklerinin altini bir kez çizmek istiyorum. Her kim Türkiye’yi terör örgütleriyle, mafyayla, küresel tefecilerle, ugursuzla, kopukla ayni fotografin içine sokuyorsa yaptigi isin adi besinci kol faaliyetidir. Türkiye geçmisten bugüne çesitli görünümlerle, söylemlerle ortaya çikan besinci kol elemanlarindan çok çekmistir. Milletimiz uzunca bir süre bu tür faaliyetler sebebiyle hak ettigi imkanlardan, eserlerden mahrum kalmistir. Cumhuriyetimizin 100. yilindan aldigimiz ilhamla ülkemizi Türkiye Yüzyili’na hazirladigimiz kritik bir dönemde yine ayni oyun sahnelenmeye baslandi. Ama bu defa açik, net söylüyorum; basaramayacaklar. Çünkü milletimiz ülkesinin 20 yilda kat ettigi asirlik demokrasi ve kalkinma hamlesinden edindigi tecrübe ile bu oyunlari bozacak dirayete, ferasete sahip oldugunu sayisiz örnekle göstermistir” diye konustu.

Erdogan konusmasini söyle sürdürdü:

“Bunlar sinirlarimiz teröristiler tarafindan taciz edilirken DEAS’in, çukur eylemleriyle vatan topraklarina göz dikilirken PKK’nin, 15 Temmuz’da FETÖ’nün, Karabag’in isgaline karsi kardeslerimizin yürüttügü vatan muharebesinde Ermenilerin, ekonomik tuzaklarla ülkemize diz çöktürmeye çalisirken faiz lobilerinin agziyla konusuyorlardi. Kendilerine verilen görev buydu, diyet borçlari bunu gerektiriyordu. Son örnegini uyusturucu iftirasiyla bir kez daha gördügümüz ayni kirli oyunu bir kez daha bozacagiz” ifadelerini kullandi.

Geçtigimiz cumartesi günü Gaziantep’te vatandaslarla bir araya geldigini animsatan Erdogan, “75 bin kisinin katildigi toplu açilis ve mitingimiz, gerçekten Gaziantepli kardeslerimizin 2023’e nasil hazirlandiginin en güzel ifadesiydi. Gaziray ile yapimi tamamlanan diger eser ve hizmetlerin açilisini yaptiktan sonra 25 Aralik Panorama Müzesi’nde kadinlarimizla keyifli bir sohbet gerçeklestirdik. Bizleri cosku ve samimiyetle bagrina basan tüm Gaziantepli kardeslerimize tesekkür ediyorum” dedi.



"2 bin Köy Yasam Merkezi’ni hayat boyu ögrenme yaklasimiyla yeniden aktif egitim birimi haline getirmeyi hedefliyoruz"

2 bin Köy Yasam Merkezi’ni hayat boyu ögrenme yaklasimiyla yeniden aktif egitim birimi haline getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, ”Bu okullarda ögrenci sayisina bakilmaksizin ilkokul egitimi verilmekle kalmayacak, okul binalari köy halkinin ihtiyaçlarina göre çesitlenen farkli mesleki ve teknik kurslarin düzenlendigi, kültür sanat faaliyetlerinin yürütüldügü merkezler haline gelecek. Özellikle hanim kardeslerimize önemli katkisi olacagina inandigim bu projenin ülkemize ve milletimize hayirli olmasini diliyorum” dedi.

Yarin Hasankeyf Tüneli ve yollarinin açilis törenine canli baglanti ile katilacagini söyleyen Erdogan, persembe günü 10 Kasim törenlerinin ardindan baslayacak bir dizi yurt disi program gerçeklestirecegini kaydetti.

Erdogan, ”Tekrar Özbekistan’a gidiyoruz, orada Türk Devletleri ile birlikte zirve olusturacagiz. Ardindan Endonezya G-20 Liderler Zirvesi’ne, daha sonra Bahreyn’deki Diyalog Forumu’na, son olarak 2022 FIFA Dünya Kupasi açilis programina katilacagiz. Tüm bu programlarda gerçeklestirecegimiz toplantilarda ve görüsmelerde ülkemizin siyasi ve ekonomik vizyonuna uygun degerlendirmelerimizi muhataplarimizla paylasacagiz. Türkiye’yi en iyi sekilde temsil edecegimiz programlarin hayirlara vesile olmasini diliyorum” diye konustu.



"Geçmiste vesayet odaklarinin devletin, milletin degerlerine karsi bir kirbaç gibi kullanma gayretlerinin yol açtigi hasari demokrasi ve kalkinma reformlarimizla önemli ölçüde tamir ettik"

Türkiye’nin dünyanin en eski, en güçlü, sürekli, en saglam devlet gelenegine sahip devletlerin basinda geldigine dikkat çeken Erdogan sunlari kaydetti:

“Anadolu’yu kendimize vatan yaptiktan sonra bu topraklarda yükselttigimiz her bayrakla bakimsizligin mihenk tasi devletimize sahip çiktik. Selçuklu’nun attigi temeller, vurdugu damgalar Anadolu’nun dört bir yaninda yasiyor. Osmanli’yi bir uç beyliginden cihan devletine tasiyan güçlü kurumsal temellerin çogu halen hayattadir.”

Cumhuriyetin tüm bu birikim üzerine mili irade üstünlügüne dayali yeni bir yapi olarak insa edildigine dikkat çeken Erdogan, yerlesik bir medeniyet olan Osmanli’nin Cumhuriyete biraktigi mirasin bütünlügünün korundugunu ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan, ”Üniversitelerimizden Meclisimize, adliyemizden maarifimize kadar Osmanli’nin kurdugu müesseslerin çogunun devam ettigi gerçegi devletteki sürekliligin isaretidir. Bu gücün gerisinde milletin ve devletin ruh ve beden gibi ayrilmaz bir bütün olmasi vardir. Geçmiste vesayet odaklarinin devletin, milletin degerlerine karsi bir kirbaç gibi kullanma gayretlerinin yol açtigi hasari demokrasi ve kalkinma reformlarimizla önemli ölçüde tamir ettik. Artik sadece tarihten gelecege uzanan kadim mirasin özüne uygun sekilde asli görevlerine odaklanmis, milletiyle et ile tirnak gibi bütünlesmis sekilde çalisan bir devlete sahibiz. Milletimizin zenginliginden ve kucaklasmasindan güç alan devletimizi her alanda hak ettigi yere çikarmak için gece gündüz çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.

"Biz bu çabalari gösterirken elimize kolumuza saldiranlarin, paçamiza saldiranlarin özgürlük söylemleri gerisindeki fasist zihniyeti en iyi milletimiz biliyor"

“Cumhuriyetin yeni yüzyilina girerken devlet-millet kucaklasmasinin odagina özgürlügü yerlestirdik” diyen Erdogan, ”Ancak korkaklar kendi insanlarinin düsüncelerine kelepçe vurmak, kendi ülkesinin büyümesini engellemek ister. Biz milletine husumet besleyen korkaklarla mücadele ederek zihinlere ve kalplere vurulan prangalari kirarak, yasaklari ortadan kaldirarak Türkiye’yi bugünlere getirdik. Büyük fikirlerin, büyük sanatçilarin içinde hayat bulduklari özgürlük sadece sloganla, lafla, kagit üzerinde yapilan düzenlemelerle olmaz. Bunun için insanlara hayallerini gerçeklestirecekleri imkanlari saglamaniz gerekir. Ülkemizi 81 vilayeti ve 85 milyon insaniyla kusatan eser ve hizmetleriyle zenginlestirirken aslinda gerçek özgürlügün zeminini dösüyorduk. Yillarca vesayet baskisi, terör örgütlerinin saldirilari, çetelerin tehditleriyle bunalan insanlarimizi güvenlik ve huzurun iklimine tasirken ayni zamanda bireyleri her alanda gerçek özgürlükle tanistiriyorduk. Gelismis ülkelerdeki demokrasi ve refah standartlarina gipta ile bakan insanimiza çok daha ileri haklari ve imkanlari sunmak için mücadele ederken, her kesimden insanimizin özgürlük talebine cevap veriyorduk. Biz bu çabalari gösterirken elimize kolumuza saldiranlarin, paçamiza saldiranlarin özgürlük söylemleri gerisindeki fasist zihniyeti en iyi milletimiz biliyor” açiklamasini yapti.

Ülkeyi yönetme sorumlulugu aldiklarinda en önemli gördükleri konunun basinda adaletin geldigini ifade eden Erdogan, ”Uzunca bir süre vesayetin kilici olarak hoyratça istismar edilen adaleti hakkin ve halkin araci haline getirecek reformlarin altinda da bizim imzami bulunuyor. Adalet arayisimizin samimiyetinin sorgulanmasina asla riza gösteremeyiz. Biz özgürlükleri genisletmek, adaleti vesayet elinden kurtarmak isterken önümüze türlü zorlugu çikaranlarin ellerine firsat geçtiginde ilk yapacaklari is bu süreci tersine çevirmeye çalismak olacaktir. Halbuki özgürlügün de, adaletin de siyaseti olmaz. Bunlar insanlarin en tabi ve analarinin ak sütü gibi helal haklaridir. Amacimiz bu kavramlarla siyasi polemik çikarmak degil, ülkenin ve milletin kazanimlarina sahip çikma kararliligimizi ifade etmektir. Milli Mücadele’nin ardindan Cumhuriyet ile taçlandirdigimiz devletimizi daha ileriye tasimak için bu kararligi hep birlikte ortaya koydugumuzu göstermeye ihtiyacimiz var. Teklifimiz, siyasetin dilinin, durusunun ve davranisinin merkezine devletimizi daha güçlü, milletimizi daha müreffeh yapmak olarak ifade edebilecegimiz ortak hayallerimizi koymaktir” dedi,

Bugüne kadar hayata geçirilen eser ve hizmetlerin milletin ortak kazanimlarini ifade ettigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, ”2023 ortak hedeflerimizi Türkiye Yüzyili olarak ortak gelecegimizi, 2053 ve 2071 ortak vizyonlarimizi ifade ediyor. Iyiyi, güzeli, dogruyu, hakki, hakkaniyeti takdir etmek, sahiplenmek, bu dogrultuda katki vermek kimseyi küçültmez, tam tersine milletimiz nezdinde büyütür, itibar sahibi yapar. Köken, inanç, mesrep farki olmaksizin ülkemizde her insanin, özellikle de gençlerimizin beklentisi, yasamasiyla, yürütmesiyle, yargisiyla, demokrasinin tüm sacayaklarinin akil ve vicdan sahibi her kesimin bu sekilde davranmasi, gayret göstermesi, durus sergilemesidir. 2023 diger pek çok alanda oldugu gibi bu hususta da ülkemiz ve milletimiz için yeni bir milat, tarihi bir dönüm noktasi olacaktir” dedi.



"Son dönemde sosyal yardimlarimizin etkinligini artiracak hem yelpazesini gelistirecek bir dizi yeni adimlar attik"

Dünyanin ve ülkemizin içinden geçtigi kritik sürecin sosyal desteklerin önemini giderek artirmakta oldugunu belirten Erdogan, “Bu tür dönemlerin en yikici etkileri düsük gelirli toplum kesimleri üzerinde ortaya çikmaktadir. Insani yasat ki devlet yasasin düsturuna gönülden inanan bir yönetim olarak bizim sosyal destekler konusundaki hassasiyetimiz çok daha fazladir. Bunun için son dönemde sosyal yardimlarimizin etkinligini artiracak hem yelpazesini gelistirecek bir dizi yeni adimlar attik. Hayatinin idamesi için gereken temel ihtiyaç maddelerine ulasamayan vatandaslarimiza kapsamli yardimlarimiz zaten devam ediyor. Bunlarin rakamlarini sürekli güncelleyerek devletimizin kimsesizlerin kimsesi olma vasfini koruyoruz. Ayrica gelir seviyesi belirli bir rakamin altinda kalan vatandaslarimiza içinden geçtigimiz sancili dönemde koruyucu, önleyici tarzda destek olacak yeni programlar gelistirdik. Türkiye’nin imkanlarini bu ülkede yasayan her vatandasimizla paylasma düsüncesi ürünü bu programlardan biri de Türkiye Aile Destegi’dir. Bu kapsamda 2,5 milyon vatandasimiza aktarilacak 3.2 milyar lira yarin hak sahiplerinin hesaplarina yatirilacaktir” dedi.

Elektrik desteginden yararlanan 3 milyon hanenin 666 milyon lira tutarindaki ödemesinin de bu hafta içinde yapilacagini açiklayan Erdogan, ”Dogal gaz yardiminin 2022 yili kis dönemi ilk grup ödemesi de yine bu hafta içinde gerçeklestirilecektir. Engelli ve yasli maaslarinin hak sahibi 1 milyon 379 bin 493 kisiyi kapsayan 2.1 milyar lira tutarindaki kasim ayi ödemeleri de geçtigimiz günlerde tamamlandi. Vatandaslarimizin kis dönemindeki ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla ülke çapinda faaliyet gösteren binin üzerinde Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfimiza ayrilacak ek periyodik payi iki kat artirarak 450 milyon liraya çikardik. Sadece kasim ayinda bu vakiflarimiza aktarilan kaynak 900 milyon lirayi buldu. Böylece bu hafta içinde kisaca ifade etmeye çalistigim basliklar altinda 7 milyar lira tutarinda bir sosyal destek rakamini insanlarimizin hizmetine sunmus olduk. Insallah hiçbir vatandasimizi aç, açikta, sogukta degil ayni zamanda ailesi içinde boynu bükük birakmayacak bir anlayisla sosyal destek programlarimizi sürdürecegiz” diye konustu.



"Sayet uzlasma saglanabilirse o sekilde, saglanamazsa Cumhur Ittifaki partileri olarak kendi teklifimizi Meclise sunmayi planliyoruz"

Geçtigimiz hafta basörtüsü serbestisini ve ailenin korunmasi hususlarini içerek Anayasa degisikligi teklifinin Mecliste grubu bulunan siyasi partilerle görüsüldügünü hatirlatan Erdogan, ”Görüsmelerin neticesi alindiktan sonra sayet uzlasma saglanabilirse o sekilde, saglanamazsa Cumhur Ittifaki partileri olarak kendi teklifimizi Meclise sunmayi planliyoruz. Prensip olarak temel hak ve özgürlüklerle ilgili konularin halk oylamasina götürülmesini dogru bulmuyoruz. Temennimiz de Mecliste bu degisikligi dogrudan kabul edecek çogunlugun saglanabilmesidir. Ancak milletimize sözümüz geregi Meclis denkleminde baska bir mecburiyet ortaya çikarsa onun geregini yapmanin da boynumuzun borcu olduguna inaniyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA