YÖK Baskani Özvar Açiklamasi 'Sorularin Sizdirilip Sizdirilmadigina Dair Açiklamam Söz Konusu Degil'

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, ’’Sorularin sizdirilip sizdirilmadigina dair benim herhangi bir açiklamam söz konusu degildir. Sizdirilip sizdirilmadigina dair bilgiyi edebilmem ancak adli süreçle ortaya çikabilecek bir gerçektir. Bu bakimdan ne ön inceleme komisyonunun ne yüksekögretim kurulu baskanliginin; özel hesaplari, Whatsapp hesaplari, telefonlari veya yüksekögretim kurulunun kisaca ulasamayacagi enformasyon üzerinden bizim bir açiklama yapmamiz ve degerlendirme yapmamiz dogru degildir’’ dedi.

YÖK Baskani Özvar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunun ardindan muhalefet milletvekillerinden gelen sorulari yanitladi. Özvar, tip fakülteleriyle ilgili kalite sorusu oldu. Tip fakültesi sayimiz Türkiye genelinde 120’dir. 120 tane tip fakültemiz var. Su anda bu fakültelerimizde ögrenci sayimiz 116 bini geçkindir. 2022 yilinda ise tip fakültelerine verilen kontenjan sayisi 18 bin civarindadir. Tip fakültesinde egitimin düsüklügünden söz ettiler. Dogrusu buna bir eski rektör olarak, bir ögretim üyesi olarak kabul etmem mümkün degil. Bu herhalde sehven söylenmis olsa gerekir. Zira Türkiye’nin en parlak ögrencileri tip fakültesine girmektedir. Türkiye’de basari siralamasinin en yüksek oldugu program tip fakülteleridir. Ilk 40 binden ögrenci alan tip fakülteleridir’’ diye konustu.

“Tip fakültelerimizin kalitesizligini tartismak en büyük haksizliklarin basinda geliyor”

Özvar, üniversitelerin akademik üretkenligini, yayin kalitesini; Türk üniversiteleri içerisinde tip fakültesi ögretim üyelerinin korse ettigini aktararak, "En fazla saglik hizmeti sunan ve en fazla yayin program sahipleri hekim hocalarimizdir. Dolayisiyla hekimlerimizi egitim bakimindan dogrusu kalitesizlikle ve ögrencilerine verdigi egitimin kalitesizligini tartismak dogrusu tip fakültesine yapilacak en büyük haksizliklarin basinda geliyor. Ben eski bir rektör ve ögretim üyesi olarak bunu dogrusu bulmadigimi sizlerle paylasmak isterim” dedi.

“Bilirkisi raporlari onanmistir”

Özvar, bir diger sorunun KPSS ile ilgili olarak geldigini animsatarak, "ÖSYM tarafindan 31 Temmuz 2022 tarihinde gerçeklestirilen KPSS lisans sinaviyla alakali bir kisim sorularin daha önce bazi yayinevleri tarafindan çikarilan deneme kitapçiklarinda sorularinin yer aldigi iddiasi ortaya atilmisti. Yüksekögrenim Kurulu kanundan kaynaklanan yetkisi ve ön inceleme raporunu 13.09.2022 tarihi itibariyle düzenlemis olmaktadir. Önemle ifade edilmelidir ki ön inceleme yetkisi amacin iddia konusu olaylarin, önemi ve ciddiyetine göre sorusturma izni verilip verilmemesini arastirmaya yönelik bir süreçtir. Bu sürecin, yani ön incelemenin sonucunda iddialarin içerigi ve sürecin yönetimi dikkate alinarak usul ve infiali oldugu kanaati olan kimselerle sinirli olarak yargilama izni verilmistir. Bu degerlendirmeler çerçevesinde; kamuoyuna yansiyan iddialardan birebir ayni oldugu iddia edilen sorularin arastirmasi yapilmis, birebir ayni oldugu yönünde sosyal medyada, bir internet sitesinde haberler çikmis; 11 soruluk ÖSYM’den alinan soru kitapçigiyla karsilastirilarak, sorularla alakali incelenerek tamamlanmistir. Bu incelemelerin içerisinde Cografya alanindan 3, Tarih alanindan 1, Türkçe alanindan 5, Matematik alanindan 1, Egitim Bilimleri alanindan 3 soru için, alan uzmani ve ölçme degerlendirme uzmanina konusan 2’ser kisilik bilirkisi heyetleri inceleme raporu olarak, bilirkisi raporlari onanmistir’’ ifadelerini kullandi.

“Sorularin sizdirilip sizdirilmadigina dair benim herhangi açiklamam söz konusu degil”

Özvar, ön inceleme kurulu tarafindan hazirlanmis raporun Cumhuriyet Savciligina intikal ettirildigini ifade ederek sunlari kaydetti:

“Ilgili raporda ismi geçenler evraktadir. Sorularla alakali uzmanlarin hazirladigi bilgiler savciliga intikal ettirilmistir. Bunu bilhassa ifade etmek istedim. Sorularin sizdirilip sizdirilmadigina dair benim herhangi bir açiklamam söz konusu degildir. Sizdirilip sizdirilmadigina dair bilgiyi edebilmem ancak adli süreçle ortaya çikabilecek bir gerçektir. Bu bakimdan ne ön inceleme komisyonunun ne yüksekögretim kurulu baskanliginin; özel hesaplari, Whatsapp hesaplari, telefonlari veya yüksekögretim kurulunun kisaca ulasamayacagi enformasyon üzerinden bizim bir açiklama yapmamiz ve degerlendirme yapmamiz dogru degildir. Bu konuda savcilik adli süreci sorusturma sürecini yürütmektedir. Dolayisiyla yüksekögretim kuruluna bu konuda sorularin sizdirilip sizdirilmadigina dair, yayinevinden alinip alinmadigina dair bilgilerin herhangi bir sekilde, bu konuda ayrica ifade etme yetkimizin de olmadigini sizlere ifade etmek isterim. Sorunlarin benzerlikle ya da aynilikla alakali bilirkisi raporu da yer almaktadir. Ama raporun ayrintilari su anda sorusturma devam ettiginden savcilikta bulunmaktadir.”
Kaynak: İHA